EKONOMİ - 26 Mart 2025 Çarşamba 11:57

Türkiye’den Rusya’ya sağlık rotası

A
A
A
Türkiye’den Rusya’ya sağlık rotası

Türk sağlık turizmcileri, bu yıl 31’inci kez kapılarını açan Moskova Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’nda boy gösterdi. 29 ülkeden 900’den fazla katılımcının yer aldığı fuarı yaklaşık 20 bin kişi ziyaret etti.



Türk sağlık turizmi sektörü, dünyanın tüm fuarlarında kendini tanıtmaya devam ediyor. Sektör son olarak 18-20 Mart 2025 tarihleri arasında Moskova’da gerçekleştirilen 31’inci Moskova Uluslararası Turizm ve Seyahat Fuarı’na (MITT) katıldı. Milli katılımı Hizmet İhracatçıları Birliği (HİB) tarafından gerçekleştirilen fuarda sağlık turizmcileri "Heal in Türkiye" pavilyonu ile misafirleri karşıladı. Azerbaycan, Belarus, Ermenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Özbekistan, Rusya, Tacikistan ve Türkmenistan’dan oluşan CIS Bölgesi’nin en önemli fuarlarından biri olarak görülen MITT, "Heal in Türkiye" pavilyonundan dolayı HİB’e Best Newcomer kategorisinde ödül ve plaket takdim etti.



Türkiye dünyada 7’nci sırada


Rekabetçi fiyatları, avantajlı coğrafi konumu, nitelikli sağlık çalışanları ve ileri tıp teknolojisine sahip cihazları ile öne çıkan Türk sağlık turizmi sektörü 2024 yılında 3 milyondan fazla sağlık turistini misafir etti. Türkiye’de, dünya çapında sağlık kuruluşlarının yüksek standartlarını belgeleyen Joint Commission International (JCI) Akreditasyonu’na sahip 40 sağlık kuruluşu bulunuyor. Türkiye bu rakamla dünya sıralamasında yedinci sırada yer alıyor. Türkiye’nin sağlık turizmde eriştiği kalite tüm dünya tarafından biliniyor. Türkiye, yüksek kaliteli sağlık hizmeti sunmasının yanı sıra turistik faaliyet çeşitliliği ile de dikkat çekiyor.



Dünya genelinde saç restorasyonu, plastik cerrahi, zayıflama tedavileri, LASIK ve ortopedi branşlarının öne çıkan Türkiye, aynı zamanda tüp bebek tedavileri, diş, organ nakli, nöroloji, onkoloji gibi branşlarda da yüksek kaliteli hizmet sunuyor. Hastanelerde artan bekleme süreleri göz önünde bulundurulduğunda Türkiye; kişisel tedavi planından, havaalanında karşılamaya, ulaşımdan konaklamaya, rehberlik hizmetlerinden, yemek ve turistik faaliyetlere yabancı hastalara her türlü kişiselleştirilmiş desteği sağlayarak sağlık hizmeti almak ve sağlığım/tedavim için olabileceğim en doğru yerdeyim duygusunu yaşamak için eşsiz bir fırsat olarak görünüyor. Birçok kurum ve doktor healinturkiye.gov.tr adresinde ziyaretçilerini bekliyor.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Nazilli’de liseli genç kazada hayatını kaybetti Aydın’ın Nazilli ilçesinde motosiklet ile SUV aracın çarpıştığı kazada motosiklet sürücüsü lise 1. sınıf öğrencisi genç hayatını kaybetti. Kaza, Nazilli ilçesi Yeni Mahalle Şehit Mustafa Arslan Bulvarı üzerinde akşam saatlerinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Aydın-Denizli karayolunda şehir merkezi istikametine seyreden Muhammet Samet Ulusoy’un (16) kullandığı 09 ANN 016 plakalı motosiklet, önünde seyreden E.G.Y. idaresindeki 09 K 1480 plakalı Hyundai marka SUV otomobil ’U’ dönüşü yaptığı sırada otomobilin altına girdi. Kazayı görenler durumu 112 Acil Çağrı Merkezi’ne bildirdi. İhbar üzerine bölgeye itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Aracın altında sıkışan Ulusoy’un boynunun kırılması sonucu hayatını kaybettiği belirlendi. Olay yerine gelen cumhuriyet savcısının incelemesinin ardından itfaiye ekiplerince sıkıştığı yerden çıkartılan gencin cansız bedeni, Nazilli Devlet Hastanesi morguna kaldırıldı. Kazada hayatını kaybeden Muhammet Samet Ulusoy’un Nazilli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 9. sınıf öğrencisi olduğu öğrenildi. Ayrıca otomobil sürücüsünün doktor olduğu ve olay yerinde ilk müdahaleyi yapmasına rağmen genci kurtaramadığı öğrenildi. Acı haberi duyan Ulusoy’un yakınları sinir krizi geçirirken, otomobil sürücüsü gözaltına alındı. Kazayla ilgili soruşturma başlatıldı.
Zonguldak Prof. Dr. Yücel Namal, "Macaristan’da Osmanlı Döneminde dini hoşgörü hüküm sürmüştür" Türk-Macar ilişkileri üzerine çalışmalar yapan Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’da İslam’ın resmi din olarak kabul edilmesinin 109. yılı dolayısıyla açıklamalarda bulundu. Osmanlı Devleti’nin 150 yıl süren Macaristan hakimiyeti döneminde dini hoşgörünün hâkim olduğunu belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Macaristan’daki en önemli İslam eserlerinden birinin Gül Baba Türbesi olduğunu ifade etti. Namal, "Gül Baba, Osmanlı ordusuyla birlikte Macaristan’a gelmiş ve Budin’in fethi sırasında hayatını kaybetmiştir. Bu süreçten sonra türbesi, Macaristan’daki ve çevre bölgelerdeki Müslümanlar için önemli bir merkez haline gelmiştir" ifadelerine yer verdi. Berlin Antlaşması ile Müslüman nüfusun Bosna-Hersek, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edildiğini ifade eden Namal, "93 Harbi dediğimiz 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşı sonrasında imzalanan Berlin Antlaşmasıyla (13 Temmuz 1878) Müslüman nüfusun yoğun olduğu Bosna-Hersek’in, Avusturya-Macaristan tarafından işgal edilmiştir. Böylece birçok Müslüman geçici ya da sürekli olarak Macaristan’a yerleşmiştir. Macaristan’daki ve Bosna-Hersek’teki Müslümanlar dini bayramlar vesilesiyle Budapeşte’de bulunan Müslümanların tek kutsal yeri olan Gül Baba türbesinde buluşuyorlardı" dedi. 1909 yılında Osmanlı Hükümeti tarafından Macaristan’a gönderilen imam Abdüllatif Tanrısever’in Türk öğrenciler için öğretmen olarak görevlendirildiğini belirten Prof. Dr. Yücel Namal, Abdüllatif Efendi’nin Gül Baba Türbesi’nde cuma ve bayram namazları kıldırarak hutbeler verdiğini söyledi. Namal, "Birinci Dünya Savaşında yapılan müttefiklik ve bunun sonucunda doğan dostluğun neticesi olarak 5 maddelik İslamiyetin Macaristan da resmi din olarak kabulünü içeren yasa 30 Mart 1916 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu yasa Avrupa kıtasında müstesna bir örnek olarak tarihteki yerini almıştır. Bu yasanın çıkmasında başta Macaristan’daki Başşehbender Ahmet Hikmet Müftüoğlu ve Bosna-Hersekli Müslümanların önemli katkısı olmuştur. Bu yasa Avrupa kıtasında çoğunluğu Müslüman olmayan bir ülkede kabul edilmesi açısından da önemlidir" diye konuştu.