KÜLTÜR SANAT - 05 Mayıs 2024 Pazar 10:07

Restorasyonu tamamlanan Kariye Camii ibadete açılıyor

A
A
A
Restorasyonu tamamlanan Kariye Camii ibadete açılıyor

Fatih’te bulunan Kariye Camii’nin uzun süredir devam eden restorasyonunda sona gelindi. 79 yıl önce Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen Kariye Camii yarın ibadete açılıyor.


Fatih’te bulunan 6’ncı yüzyılda Kariye Kilisesi olarak inşa edilen bina, İstanbul’un fethinden sonra 1511’de Sultan 2. Bayezid’in sadrazamlarından olan Atik Ali Paşa tarafından camiye çevrildi. Tarihi yapı, "Atik Ali Paşa Camii" veya "Kariye Camii" olarak anılmaya başlandı. Bakanlar Kurulu’nun 2 Ağustos 1945’te aldığı kararla müzeye çevrilen Kariye Camii, 2020 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kararıyla Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredildi. Ardından Osmanlı döneminde kullanılan mihrabı elden geçirilen Kariye Camii, dış mekandaki restorasyonun tamamlanmasıyla ibadete hazır hale getirildi. Restorasyon işlemleri devam ederken Kariye Camii müze olarak ziyarete açık tutuldu. Restorasyonun bitmesinin ardından ibadete açılmasına karar verilen, 79 yıldır müze olarak kullanılan Kariye Camii’ndeki çalışmalar tamamlandı. Mozaik ve fresklerin restorasyonda özgünlüğünün korunduğu tarihi cami yarın ibadete açılacak.


Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Söke’de hayvan barınağı inşaatı hızla devam ediyor Söke Belediyesi tarafından Mart ayı içinde temeli atılan Söke Belediyesi Sevimli Patiler Sevgi Evi’nin yapım çalışması hızla devam ediyor. Ekonomik krize ve açıklanan tasarruf tedbirlerine rağmen, Sökeli iş insanlarının katkılarıyla gerçekleştirilen yapım işi hız kazanırken, yakın zamanda tamamlanacak. Hayvan barınağında tuğlalar örülürken, barınağın duvarları yükselmeye başladı. Çalışmaları yakından takip eden Söke Belediye Başkanı Dr. Mustafa İberya Arıkan, seçim sonrasında araya giren bayram tatili ve bunun yanında tüm ülkeyi ilgilendiren ekonomik sıkıntıların çalışmaları biraz geciktirdiğini söyledi. Tüm zorluklara rağmen Söke Belediyesi’nin hizmet üretmek için çalıştığını ve boş durmadığını ifade eden Söke Belediye Başkanı Dr. Mustafa İberya Arıkan; “Sevimli Patiler Sevgi Evi’nin yapımı için hızla çalışmalarımız devam ediyor. Bir yandan bakımların yapılacağı alan hazırlanırken, idari binanın duvarları örülüyor. Ülkede ekonomik sıkıntılar var, tasarruf tedbirler de açıklandı. Ülkede bir çivinin çakılmadığı ortamda Söke Belediyesi kendi öz kaynakları ve Söke’nin değerli iş insanlarının katkılarıyla barınak inşa ediyoruz. Biz insanlarımızı her şeyi hızlı yapmaya alıştırmışız. Seçim sonrası planlamalar, bayram tatili süreci araya girdi. Kimsenin şüphesi olmasın halkımız Mustafa Başkanı’na güvensin. Söke emin ellerde. Söke’nin parası, Sökemize hizmet olarak geri dönüyor ve dönecek” dedi. Başkan Arıkan hizmet ederken aykırı seslere kulaklarını tıkadığını belirterek; “Onlara bizden ekmek çıkmaz. Biz işimize bakıyoruz” diye konuştu.