KÜLTÜR SANAT - 28 Ağustos 2023 Pazartesi 11:39

İstanbul’un birçok tarihi olayına şahitlik eden Yeşilköy havadan görüntülendi

A
A
A

Yeşilköy, 4. yüzyılda ilk Hristiyanlardan Ayastefanos’un Yahudi mahkemeleri tarafından idam edilip kemiklerinin Yeşilköy olarak bilinen bölgeye getirilmesiyle Ayastefanos adını aldı. 1930 yılında Halit Ziya Uşaklıgil tarafından Yeşilköy adı verilen ve İstanbul’un birçok tarihi olayına şahitlik eden semt havadan görüntülendi.

Yeşilköy’ün tarihi, ilk Hristiyanlardan Ayastefanos’un, Kudüs’te Yahudi mahkemeleri tarafından idam edilmesiyle başladı. Araştırmacı, Tarihçi Ömer Faruk Yavaşçay, 4. Yüzyılda Doğu Roma İmparatoru, Ayastefanos’un kemiklerini İstanbul’a getirdiğini ifade etti. Gelen kemikler, Vatikan tarafından talep edilince gemiyle İtalya’ya gönderilmek üzere yola çıkıldığını aktaran Yavaşçay, geminin Yeşilköy Sahilinde fırtınaya yakalandığını anlattı.

İstanbul’un birçok tarihi olayına şahitlik eden Yeşilköy havadan görüntülendi

Ayastefanos Kilisesi’nin olduğu yerde kemiklerin saklanmasıyla bu bölgenin kutsal sayıldığını ifade eden Yavaşçay, 10 gün boyunca saklanılan kemiklerin olduğu yere kilise yapılırken zeminine de Ayastefanos’un kemiklerinden koyulduğunu aktardı. 1930 yılından önce Ayastefanos diye anılan semtte, 1204 yılında Latin birliklerinin gelerek İstanbul’u işgal etmesi olayı yaşandı. İstanbul’un birçok önemli tarihine şahitlik eden Yeşilköy de Osmanlı Rusya arasında gerçekleştirilen Ayastefanos Antlaşması da burada imzalandı.

İstanbul’un birçok tarihi olayına şahitlik eden Yeşilköy havadan görüntülendi

1909 yılında tarihe 31 Mart Vakası olarak geçen Sultan Abdülhamid’in tahttan indirilip Selanik’e gönderilmesine de Ayastefanos’ta karar verildi. Rumların, Ermenilerin ve Ortodoksların yoğun yaşadığı bölgeye Sultan Abdülaziz tarafından Ayastefanos Tren İstasyonunu inşa edilince İstanbul’un iç kesiminde yaşayan insanlar bölgeye göç etti. Göç alan Yeşilköy’ün Türk nüfusunun artmasıyla Cumhuriyetin ilk dönemlerinde Halit Ziya Uşaklıgil, Ayastefanos olarak bilinen semte Yeşilköy adını verdi.

İstanbul’un birçok tarihi olayına şahitlik eden Yeşilköy havadan görüntülendi

“Aziz’in kemiklerini burada muhafaza ediyorlar”

Ayastefanos isminin nereden geldiğini anlatan Araştırmacı - Tarihçi Ömer Faruk Yavaşçay, “Yeşilköy’ün geçmişteki ismi Ayastefanos, yerel halk tam diyemediği için Stefanos demiştir. Burası ismini nereden alıyor? İlk Hristiyanlardan biri olan Ayastefanos’tan alıyor. Kendisi aslında Yahudi ancak Hz. İsa’ya ilk inananlardan olduğu için Yahudi mahkemelerinde idam ediliyor. Daha sonrasında 4. yüzyılda Doğu Roma İmparatoru, Ayastefanos’un kemiklerini Kudüs’ten İstanbul’a getirmek istiyor. O sırada bugünkü Vatikan devreye giriyor. Vatikan, Ayastefanos’un kemiklerini oraya götürmek istiyor. Doğu Roma İmparatoru, Papa’ya karşı çıkamadığı için dileğini kabul ediyor. İstanbul’a geldikten sonra Vatikan istediği için gönderilmek üzere gemiye yükleniyor.

İstanbul’un birçok tarihi olayına şahitlik eden Yeşilköy havadan görüntülendi

Gemiyle giderken bugünkü Yeşilköy sahillerine geliyor, gemi ve bir fırtınaya yakalanıyor. Fırtına esnasında korunmak için Yeşilköy Sahil ’de şu an yanımızda bulunan kilise de küçük bir baraka varmış. O barakada, 10 gün boyunca saklanıyorlar ve Aziz’in kemiklerini burada muhafaza ediyorlar. Kemikler fırtına dindikten sonra Vatikan’a götürülüyor. Olay burada gerçekleştiği için buraya Aziz adına bir kilise yaptırılıyor. Bu kilise yıllar sonra bakımsız hale geldiği için 1845 yılında yanımızda bulunan kilise yapılıyor. Kilise bir Ortodoks Kilisesi. Ayrıca burada iki tane daha kilise var. Latin ve Ermenilere ait. Onlarda yine Aziz’in ismini alıyor. Kilise ismini Aziz’den aldığından dolayı Vatikan’dan Aziz’in kemiklerini istiyorlar ve Vatikan kilise inşa edilmeden önce kemiklerinden gönderiyor. Kilisenin inşaatında zemine onlar gömülüyor” dedi.

İstanbul’un birçok tarihi olayına şahitlik eden Yeşilköy havadan görüntülendi

“Tarihimiz açısından önemli bir anlaşma buradan ismini alıyor”

Tarihte yaşanılan önemli olaylar hakkında bilgi veren Ömer Faruk Yavaşçay, “1204 tarihinde Kudüs’e gitmeyi düşünen Latin birlikleri İstanbul’a geliyorlar. Buraya bir karargah kuruyorlar. O gece bir ayin gerçekleştiriyorlar. Daha sonrasında da maalesef İstanbul’u işgal ediyorlar. 1877-78 yıllarında bizim bildiğimiz 93 Harbinde Osmanlı ve Rusya arasında gerçekleşiyor. Rus birlikleri buraya kadar geliyorlar. Yani bugünkü Ayastefanos Bölgesi’ne, Yeşilköy’e.

Osmanlı çok zor durumda kaldığından dolayı Rusya ile Ayastefanos Antlaşması yapmak zorunda kalıyor. Zor bir antlaşmaydı. Bulgaristan sınırı da onunla belirlenmişti. Tarihimiz açısından önemli bir anlaşma buradan ismini alıyor. 1909 yılında 31 Mart Vakasında yani Sultan Abdülhamid’in tahttan indirilmesi yılında, Mahmut Şevket Paşa hareket ordularıyla bu bölgeye geliyor ve Sultan Abdülhamid’i tahttan indirip Selanik’e gönderilmesine karar veriyor” ifadelerini kullandı.

İstanbul’un birçok tarihi olayına şahitlik eden Yeşilköy havadan görüntülendi

“Cumhuriyetin ilk dönemlerinde ise Halit Ziya Uşaklıgil semte Yeşilköy ismini verdi”

Ayastefanos isminin Cumhuriyet döneminde Yeşilköy olarak değiştiğini belirten Yavaşçay, “Sultan Abdülaziz döneminde demir yollarına çok önem verildi. O dönemde İstanbul’un önemli semtlerine demir yolu istasyonları açıldı. Arkamızda gördüğümüz istasyonda bunlardan biriydi. Burası Ayastefanos İstasyonu’ydu. Cumhuriyetin ilk dönemlerinde ise Halit Ziya Uşaklıgil semte Yeşilköy ismini verdi. Ondan dolayı da istasyon Yeşilköy ismini aldı. Buraya tren istasyonu geldikten sonra İstanbul’un iç kesiminden insanlarda artık rahat ulaşım sağlayabildi. Bundan dolayı da yerleşmeye karar verdiler ve buradaki Türk nüfusu artmaya başladı” şeklinde konuştu.

İstanbul’un birçok tarihi olayına şahitlik eden Yeşilköy havadan görüntülendi

Tarihi kilise ve Yeşilköy havadan görüntülendi

1930 yılından önce Ayastefanos, 1930’dan sonra Yeşilköy olarak adlandırılan semt havadan görüntülendi. Adayı andıran Yeşilköy’de havadan çekilen görüntülerde kıyı şeridinde günümüzde kullanıma açık olan Ayastefanos Klisesi görülüyor.

Semanur Kaygısız - Alperen Baran Metecan - Ahmet Faruk Sarıkoç


 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Sancaktepe’de Cumhuriyet’in 101’inci yılı coşkuyla kutlandı Sancaktepe’de Cumhuriyet’in 101’inci yılı, gerçekleştirilen etkinliklerle coşkuyla kutlandı. Etkinliklerinde sahne alan Aleyna Tilki katılımcılara keyifli anlar yaşattı. Katılımcılar ünlü şarkıcının şarkıları ile unutulmaz bir gece yaşadı. Sancaktepe Belediyesi tarafından düzenlenen Cumhuriyet Bayramı etkinliklerinde sahne alan Aleyna Tilki geceye damgasını vurdu. Ünlü şarkıcının şarkılarıyla coşkulu anlar geçiren vatandaşlar bir yandan eğlenerek ve genç şarkıcının şarkılarına eşlik ederek keyifli anlar geçirirken diğer yandan Cumhuriyet Bayramı’nın coşkusunu doyasıya yaşadı. Etkinlikle ilgili konuşan Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Kılıç, "Öncelikle bütün Sancaktepelilerin ve Türkiye’deki bütün vatandaşlarımızın Cumhuriyet Bayramı’nı kutluyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün açtığı yolda durmadan ilerleyeceğimizi ant içiyoruz. Sabah Cumhuriyet koşusu ile başladık. İlk kez düzenliyoruz ve uluslararası bir koşuydu bu. Geleneksel hale getireceğiz. Gün boyu bu meydana Sancaktepe’nin kadınları çocukları gençleri bir aradaydı. Oluşturduğumuz atölyelerle çocuklarımız gençlerimiz eğlendiler. Akşam Aleyna Tilki ile bu coşkuyu doruğa ulaştırdık. Biraz önce belediye başkanımız buradaydı çok güçlü bir Cumhuriyet vurgusu yaptı. Sancaktepe’nin İstanbul’un gelişen büyüyen bir gelişim merkezi haline gelen ilçesi olduğunu kendisi her defasında ifade ediyor. Bu meydanlar Sancaktepelilerin buluştuğu, bir araya geldiği her türlü etkinliği gerçekleştirdiği meydan haline gelecek. Teşekkür ediyorum sağ olun." dedi.
Bartın Halk bandosu ilk gösterisini Fener Alayı’nda sergiledi Bartın’ın Kurucaşile ilçesinde esnaf, ev kadınları, muhtar, belediye başkanı ve siyasetçilerden oluşan bando takımı kuruldu. Bando takımı ilk gösterisini ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle Fener Alayı’nda gerçekleştirdi. Bartın’ın 2 bin 100 nüfuslu Kurucaşile ilçesinde, aralarında manav, fırıncı, balıkçı, berber, tuhafiyeci, muhasebeci, oto yıkamacı, baklavacı, tekne yapım ustası, mobilyacı, ev kadını, belediye başkanı, belediye meclis üyeleri ve muhtarların olduğu bando takımı kuruldu. Kurucaşile’de 1 ay önce ‘Kurucaşile Halk Bandosu’ olarak kurulan 32 kişilik bando takımını, 2003 ve 2008 yılları arasında Kurucaşile Çok Programlı Lisesi’nde bando takımında yer alan arkadaş grubu oluşturuyor. Majörlüğünü Kurucaşile Belediye Başkanı Uğur Güneş’in öncülüğünde kurulan bando takımının çalışmaları, üyelerinin mezun olduğu okulun bahçesi ve spor salonunda gerçekleştiriliyor. Yaşları 35 ile 40 arasında değişen 16’sı kadın, 16’sı erkek 32 kişinin yer aldığı bando takımının trampet, davul, zil ve borazanlarının ise büyük bir kısmı takım üyelerinin kendi aralarında topladıkları paralarla temin edildi. Lisedeki öğretmenlerin de desteğiyle haftada 3 gün çalışma yapan bando takımı ilk sınavını ise 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı akşamı ilçede düzenlenen Fener Alayı’nda verdi. Hükümet konağı önünde kısa bir gösteri düzenleyen bando takımı, yüzlerce kişi eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. Bando, meşale ve dev bayraklar eşliğinde gerçekleşen Fener Alayı, liman bölgesinde sona erdi. Bartın’da binlerce kişi Fener Alayı’na katıldı Bartın il merkezinde gerçekleşen Fener Alayı’na ise binlerce kişi katıldı. Bartın protokolünün de katıldığı yürüyüş, Bartın belediye binası önünde başladı. Cumhuriyet Meydanı’nda sona eren Fener Alayı’nda dev Türk bayrağı açılarak meşaleler yakıldı. Büyük coşkunun yaşandığı Fener Alayı’nda binlerce kişi, marşlar eşliğinde yaklaşık 1,5 kilometre yol yürüdü. Hava fişek gösterileri aydınlanan meydandaki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları, Hande Ünsal konseri ile sona erdi.
Antalya Alanya’da Cumhuriyet Bayramı’na büyük ilgi 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 101. yılı Alanya’da büyük bir coşkuyla kutlandı. Kızılkule’den Atatürk Anıtı’na genç sporcuların elden ele taşıdığı meşaleyle başlayan program, Fener Alayı Yürüyüşü ile sürdü. Bayram coşkusu, Çağdaş Sesler Türk Müziği Topluluğu ve Oğuzhan Koç konserleri ile zirve yaptı. Alanya’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı büyük bir coşkuyla kutlandı. Alanya Belediyesi ve Alanya Kent Konseyi tarafından organize edilen programa, Kaymakam Fatih Ürkmezer, Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan, Belediye Başkan Yardımcıları, Meclis Üyeleri, siyasi parti ilçe başkanları, oda, dernek ve STK temsilcileri ile on binlerce vatandaş katıldı. Cumhuriyet meşalesini gençler taşıdı Program, Alanya’nın sporcu gençlerinin meşale taşıma seremonisiyle başladı. Kızılkule önünde bulunan Atatürk Anıtı’ndan meşaleyle çıkan gençler, elden ele meşaleyi devrederek Hükümet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na getirdiler. Burada meşaleyi Kaymakam Ürkmezer ve Başkan Özçelik devraldı. Cumhuriyet ateşinin yakılmasıyla program başladı. Fener alayı kortejine büyük ilgi Bayram coşkusu, Fener Alayı Yürüyüşü ile Alanya sokaklarına taştı. Tamamen bayraklara süslü sokaklarda büyük bir kalabalık Türk Bayrakları ve marşlar eşliğinde yürüyüşlerini gerçekleştirdiler. Vatandaşlar yürüyüşe kaldırımdan alkışlar ve meşalelerle katıldı. Başkan Özçelik’e sevgi selinde bulunulan yürüyüş, Atatürk Caddesi ve İskele Caddesi üzerinden Alanya Belediye binası arkasındaki konser alanında sona erdi. Alanya Belediyesi, Cumhuriyetin 101. yıl dönümünü dolayısıyla kentin dört bir yanını dev Türk Bayraklarıyla donattı. Başkan Özçelik: "Halkımızın mutluluğu ve refahı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, festival alanını dolduran kalabalığa seslendi. "Mavi gözlü dev adama selam olsun" diyerek sözlerine başlayan Başkan Özçelik, “Bugün, milletimizin bağımsızlık ve özgürlük yolunda attığı en büyük adım olan Cumhuriyetimizin ilanının 101. yılını gururla kutluyoruz. Bu önemli gün, yalnızca geçmişimizin değil, aynı zamanda geleceğimizin de temel taşını oluşturmaktadır. Mustafa Kemal Atatürk ve kahraman silah arkadaşlarının büyük fedakarlıklarla kurduğu Cumhuriyet, bizlere bağımsız ve çağdaş bir toplum olmanın kapılarını aralamıştır. Yerel yöneticiler olarak gelecek nesillere daha güçlü, daha huzurlu bir ülke bırakmak en büyük sorumluluğumuzdur. Biz de bu sorumluluk bilinciyle, halkımızın mutluluğu ve refahı için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu anlamlı günde, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, Cumhuriyetimize emek veren tüm kahramanlarımızı saygı ve rahmetle anıyor, aziz milletimizin Cumhuriyet Bayramı’nı en içten dileklerimle kutluyorum” dedi. Cumhuriyet bayramına özel muhteşem konserler verildi Bayram kutlamaları muhteşem konserlerle sürdü. Sahneye ilk olarak Çağdaş Sesler Türk Müziği Topluluğu çıktı. Cumhuriyet’e özel pek çok şarkıyı, alanı dolduran kalabalık için seslendiren koro uzun süre alkışlandı. Başkan Özçelik, koro şefi Şehriban Kasapoğlu’na çiçek ve Alanya Engelsiz Park ve Yaşam Merkezi üyesi bireyler tarafından yapılan filografi sanatı Türk Bayrağı hediye etti. Daha sonra ise sahneye Türkiye’nin en çok sevilen ve en çok dinlenen sanatçılarından Oğuzhan Koç çıktı. Birbirinden güzel şarkılarını arka arkaya Alanya halkı için seslendiren Oğuzhan Koç, hem duygusal hem de hareketli şarkılarıyla unutulmaz bir konsere imza attı. Başkan Özçelik’ten gençlere müjde Başkan Özçelik, Oğuzhan Koç’a da çiçek ve sanatçı Merve Karlı tarafından yapılan minyatür sanatı eseri hediye etti. Hediyeyi oldukça beğenen ünlü sanatçı, tabloyu evinin duvarına asacağını söyledi. Oğuzhan Koç ayrıca kendisine Alanya’dan bir öğrencinin sosyal medya üzerinden mesaj attığını ve yurtların erken kapandığı için sahneye geç çıkmamasını rica ettiğini anlattı. Başkan Özçelik de gerekli görüşmeleri yaptıklarını belirterek, yurtların son girişinin bugüne özel saat gece 00.00’a alındığını açıkladı. Konser gecenin geç saatlerine kadar büyük bir coşku ve heyecanla sürdü.