GÜNDEM - 02 Aralık 2024 Pazartesi 09:45

İstanbul’da barajlar alarm veriyor: Doluluk oranı yüzde 28,13’e düştü

A
A
A

İstanbul’a su sağlayan barajlardaki doluluk oranı yüzde 28,13’e düştü. Su seviyesi 9,37’ye gerileyen Alibey Barajındaki kuraklık havadan görüntülendi.

Sıcak yaz aylarının ardından kurak bir sonbahar geçiren İstanbul’da barajlardaki doluluk oranı her geçen gün düşüyor. Mega kentteki barajlarda doluluk oranı İSKİ verilerine göre yüzde 28,13’e geriledi. İstanbul’un en önemli kaynaklarından olan Alibey Barajı’ndaki su seviyesi de düşmeye devam ediyor. Son 10 yılın en düşük su seviyelerini gören Alibey Barajı’ndaki doluluk oranı ise yüzde 9,37 oldu. Alibey Barajında yaşanan kuraklık havadan görüntülendi. Alibey Barajı içerisinde bulunan Kurt Kemeri ve çevresindeki suların çekilmesi sonrası baraja atılan araç lastikleri gün yüzüne çıktı. Barajdaki bazı alanların ise yeşerdiği görüldü.

İstanbul’da barajlar alarm veriyor: Doluluk oranı yüzde 28,13’e düştü

Son verilere göre İstanbul’daki barajlarda doluluk oranları şöyle:

"Ömerli yüzde 28,55

Darlık yüzde 29,52

Elmalı yüzde 58,07

Terkos yüzde 33,93

Alibey yüzde 9,37

İstanbul’da barajlar alarm veriyor: Doluluk oranı yüzde 28,13’e düştü

Büyükçekmece yüzde 28,42

Sazlıdere yüzde 36,82

Istrancalar yüzde 29,42

Kazandere yüzde 8,51

Papuçdere yüzde 5,69"

Ahmet Faruk Sarıkoç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Doğalgazlı evlerde nostalji arayanlar sobaya yöneliyor Sakarya’da kış aylarına girilmesiyle eskiye özlem duyan vatandaşlar soba satıcılarının yolunu tuttu. Fiyatları 3 bin ile 25 bin lira arasında değişen sobalarda en çok tercih edilen ise kuzine cinsi soba oldu. Sakarya’da kış aylarına girilmesiyle doğalgazlı evlerde oturan bazı vatandaşlar, nostaljik bir atmosfer oluşturmak için soba satıcılarının yolunu tuttu. Fiyatları 3 bin ile 25 bin lira arasında değişen sobalarda en çok tercih edilen ise kuzine cinsi soba oldu. "Nostaljik bir ortam oluşturduğu için tercih ediliyor" Esnaf İsmet Kurteş, soba satışlarının bu yıl memnun edici olduğunu belirterek, "Soba almaya gelen vatandaşlarımızın sayısı fazla. Taleplerde geçen seneye göre artış var. Eskiye özlem duyan vatandaşlarımız tarafından nostaljik bir ortam oluşturduğu için tercih ediliyor. Doğalgaz sobaya göre maliyeti daha ucuz ancak son zamanlarda pelet soba dediğimiz yeni çıkan bir soba türüne vatandaşlar tarafından ilgi arttı. İnsanlar bu sobalardan alıp balkonuna kuruyorlar" dedi. "İnsanlar daha çok kuzine sobayı tercih ediyor" Fiyatlardaki zam oranının geçen seneye göre aynı olduğunu kaydeden Kurteş, "Soba fiyatları 3 bin TL’den başlayıp 25 bin TL’ye kadar çıkabiliyor. Fiyatlar geçen seneye göre hemen hemen aynı. Geçen sene 3 bin TL’den sattığımız bir sobayı bu sene 4 bin TL’den satıyoruz. İnsanlar daha çok kuzine sobayı tercih ediyor. Sobanın kuzinesinde yemek yapabildiği için vatandaşlar diğer sobalara göre daha çok ona ilgi gösteriyor" diye konuştu. "Balkonumuzda sobamızı kurup nostalji yaşıyoruz" Soba kullanımının ev içinde oluşturduğu atmosfere değinen Neşet Türkyılmaz ise, "Biz kullanımı daha kolay olan gazlı sistemli evlerde yaşamamıza rağmen evimizde soba kullanıyoruz. Balkonumuzda sobamızı kurup nostalji yaşıyoruz" şeklinde konuştu.
Kayseri Kocasinan Belediyesi Tarihi Kentler Birliği’nden 7 kez ödül aldı Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar; tarihi eserlerin korunması, fonksiyon yüklenmesi ve yaşatılması konusunda yapılan çalışmalar sonucu Tarihi Kentler Birliği tarafından bugüne kadar yedi ödül kazanan Kentsel Tasarım Müdürlüğü ekibini ziyaret ederek tebrik etti. Alınan her ödülün yeni projeler için motivasyon kaynağı olduğuna dikkat çeken Başkan Çolakbayrakdar, “Tarihi yapıların korunması ve gelecek kuşaklara aktarılması için yürüttüğümüz çalışmalar, aldığımız ödüllerle taçlandırılmaktadır” dedi. Kocasinan Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü ekibini yerinde ziyaret eden Başkan Çolakbayrakdar, onları ayrı ayrı tebrik etti. Bu zamana kadar alınan ödüller hakkında bilgi alan Başkan Çolakbayrakdar; "Öncelikle arkadaşlarımıza teşekkür ediyor, emeklerine sağlık diyoruz. Bu yıl yine, Tarihi Kentler Birliği’nden Uygulama Ödülü’nü kazanarak Kocasinan Belediyesi Kentsel Tasarım Müdürlüğü ekibi, yaptıkları başarılı çalışmaları ödülle taçlandırdılar. Tarihi eserlerin korunması, fonksiyon yüklenmesi ve yaşatılması konusunda 6 yıldır gösterdiğiniz özverili ve başarılı çalışmalarınızla bu önemli görevdeki liderliğiniz devam ediyor. Bu yıl da Arabidin Mescidi ile bir ödül daha kazandık. Bölgemizdeki tarihi yapılara gösterdiğimiz özen ve bu mirası bir sonraki kuşağa taşımak, korumak konusundaki hassasiyetimiz, bundan önce olduğu gibi gelecekte de devam edecektir. Tarihi yapıların korunması ve yok olmuş, ancak izleri bulunan tarihi yapıları gün yüzüne çıkarmak için göstereceğimiz gayret, bundan sonra da sürecektir. İnşallah, daha güzel projelerle ve çalışmalarda, Tarihi Kentler Birliği’nin göstermiş olduğu bu teveccühü daha da artırarak devam edeceğiz. Alınan her ödül, bizim için yeni bir motivasyon kaynağı ve çalışma azmimizin artması anlamına gelmektedir” ifadelerini kullandı. Kocasinan Belediyesi, Tarihi Kentler Birliği’nden 7 kez aldığı Ödüller şu şekilde sıralandı: 2023 Uygulama Ödülü: Erkilet Arabidin Mescidi, 2022 Proje Ödülü: Hıdırellez Çevre Düzenlemesi, 2020 Uygulama Ödülü: Güneşli Jandarma Konağı ve Hızır İlyas Köşkü, 2019 Proje Ödülleri: Çandır Cami, Güneşli Jandarma Konağı ve Hızır İlyas Köşkü, 2018 Başarı Ödülü: Himmetdede Cami Restorasyonu, 2017 Uygulama Ödülü: Generalemir İlkokulu Restorasyonu, 2016 Proje Ödülü: Generalemir İlkokulu Restorasyonu. Öte yandan bu ödüller, Kocasinan Belediyesi’nin tarihi mirası koruma ve restorasyon konusundaki başarılı çalışmalarını ve projelerini yansıtıyor.