GÜNDEM - 03 Ekim 2024 Perşembe 09:30

Esenyurt’ta aşıklık geleneği yeniden hayat buldu

A
A
A
Esenyurt’ta aşıklık geleneği yeniden hayat buldu

Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali’nin üçüncü gününde aşıklar sahnedeydi. Aşıklık geleneğinin motiflerini Esenyurtlularla buluşturan sanatçılar, dinleyicilere hem eğlenceli hem de duygu dolu anlar yaşattı.


Esenyurt Belediyesi ve İl Dernekler Birliği iş birliği ile organize edilen Esenyurt Kardeş Kültürler Festivali, üçüncü gününde Esenyurt’ta yaşayan halk aşıklarını, vatandaşlar ile buluşturdu. Esenyurtluların severek dinlediği aşıklar Vahit Köroğlu, Orhan Üstündağ, Erzade Kapan ve Ahmet Poyrazoğlu’nun sahneye çıktığı gece, renkli görüntülere sahne oldu. Atışma, lebdeğmez, taşlama ve ağıt gibi âşıklık geleneğinin temel motiflerini seslendiren aşıklar, birbirinden güzel türkülerle Esenyurtluları hem eğlendirdi hem de duygusal anlar yaşattı.



“Başkanımızın her birinize selamları var”


Esenyurt Belediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’in sanata ve sanatçıya verdiği önemi anlatan Başkan Yardımcısı Orhan Ayyıldız, etkinliğin sonunda sahnedeki aşıklara çiçek verdi. Ayyıldız konuşmasında, “Esenyurt’u kültürün ve sanatın başkenti yapmak için gece gündüz demeden çalışan Başkanımız Prof. Dr. Ahmet Özer’in hepinize selamlarını iletiyorum” dedi.



Esenyurt’ta aşıklık geleneği yeniden hayat buldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Beypazarı’nda ’Mersin rüzgarı’ esti Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin 27. Uluslararası Beypazarı Festivali’nde kurduğu stant, Ankaralı vatandaşların ilgisiyle karşılaştı. Ankara’nın tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle ünlü ilçesi Beypazarı’nda düzenlenen festivalde adeta ’Mersin rüzgarı’ esti. Büyükşehir Belediyesi, Beypazarı Belediyesi tarafından düzenlenen ve Beypazarı’nın tarihi, kültürel zenginliklerinin bütün dünyayla buluşturulduğu 27. Uluslararası Beypazarı Festivali’ne katılım sağladı. Festivalde Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı ile birlikte Mersinden Kadın Kooperatifi de yer aldı. Festivale katılarak Mersin’in tanıtımına katkı sağlayan Büyükşehir Belediyesi, festivalde kurduğu stant ile de Ankaralı vatandaşların ilgisini çekti. Beypazarı’nın kültürel öğelerini barındıran festivale bu yıl ilk kez katılım sağlayan Büyükşehir Belediyesi, katılımcılardan yoğun ilgi gördü. Büyükşehir Belediyesi standında bir yandan kooperatiflerin ürünleri sergilenirken, diğer yandan ilçelerin anlatıldığı tanıtım kitapçıkları, İllüstratif Mersin Turizm Haritası, saatlik rota gibi materyaller yer aldı. Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap’ı ziyaret eden Mersin Büyükşehir Belediyesi ekibi, belediyenin çalışmalarını aktardı. Ziyarette, meyve kurutma projesiyle ilgilendiklerini belirten Başkan Kasap ise en kısa süre içerisinde Mersin’e gelerek güneş enerjili kurutma tesisini ziyaret etmek istediklerini kaydetti.
Ankara 14. Uluslararası Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması’nın sonuçları açıklandı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tarımın, ormanın, toprağın ve suyun önemine ilişkin duyarlılığı artırmak amacıyla düzenlenen ve bu yıl ilk kez uluslararası boyuta taşınan “14. Uluslararası Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması”nın sonuçları açıklandı. Bakanlık bünyesindeki Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının DenizBank desteğiyle düzenlediği “Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması” bu yıl uluslararası boyuta taşınarak 14. Uluslararası Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması (UTOİFY) adıyla icra edildi. 9 Eylül’de başvuruları sona eren yarışma; “Genel”, “Çiftçi”, “Öğrenci”, “Tarım ve Orman Bakanlığı Çalışanları”, “DenizBank Çalışanları” ve bu yılın konusu “Üretimin ve Üreticinin Yüzyılı” olmak üzere 6 farklı kategoride gerçekleştirildi. Yarışmacılar; tarım, hayvancılık, orman, toprak, su, su ürünleri, gıda ve muhafazası, her türlü tarım hareketliliğinin işlenmesi, üretici, çiftçi, çoban, köylü ve köy yaşamına dair faaliyetleri konu alan fotoğraflarla yarışmaya katıldılar. Seçici kurul Seçici kurul 17 Eylül tarihinde Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığında toplanarak ödül alan ve sergilemeye layık görülen eserleri belirledi. Yarışmanın seçici kurulunda Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanı Dr. Bülent Kahraman Çolakoğlu, Fotoğraf Sanatçısı ve Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyon (FİAP) Üyesi Reha Bilir, Savaş Muhabiri Coşkun Aral, Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Arslan Güven, Anadolu Ajansı Görsel Haberler Direktörü Fırat Yurdakul, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ozan Bilgiseren, Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Işık Sezer, Foto Muhabiri Ümit Bektaş, Kameraman ve Fotoğraf Sanatçısı Sabri Savcı, DenizBank Tarım Bankacılığı Pazarlama Grup Müdürü Canan Aytekin, Bağımsız Jüri Üyesi Perihan Yücel ve Görsel Danışman Serkan Turaç yer aldı. 14 eser ödüle layık bulunurken 120 eser de sergilenmek için seçildi 14. Uluslararası Tarım Orman ve İnsan Fotoğraf Yarışması’na bu yıl toplam bin 988 katılımcı 8 bin 776 eserle katıldı. Seçici kurul tarafından 13 eser ödüle layık bulunurken 120 eser de sergilenmek üzere seçildi. Ayrıca bir eser de Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı tarafından “Bakan Özel Ödülü”ne layık görüldü. Kyaw Zay Yar Lin, Burma’da çektiği Fishes Selling adlı eser ile birincilik ödülü, Thirumalai Ganesh Sheerapathi Birleşik Arap Emirlikleri’nde çektiği Oasis adlı eserle ikincilik ödülü, Elena Kononova ise Rusya’da çektiği Reindeer Ride adlı eserle üçüncülük ödülü aldı. Beytullah Eles’in Acı Yol adlı eseri ulusal birincilik ödülü alırken Özgen Beşli Buz balıkçısı eseri ile ikincilik, Nevzat Yıldırım’ın Süpürgeci Zanaatkarlar adlı eseri ise üçüncülük ödülü aldı. Yarışmaya Küçük Çoban Kız adlı eseriyle katılan Mehmet Şah Deniz ise Bakan Özel Ödülü’nün sahibi oldu.
Adana Yanan ormanlar “Her çocuk için bir fidan” projesiyle yeniden yeşeriyor 31.Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali sonrasında, çocuk filmleri gösterimlerine katılan öğrenciler için, “Her Çocuk İçin Bir Fidan” etkinliğinde 3 binin üzerinde fidan toprakla buluştu. Bu yıl 23-29 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen festivalde, dezavantajlı bölgelerde okula giden çocuklar ilk kez sinema ile tanıştı. 3 binin üzerinde ilk ve ortaokul öğrencisi, sinema salonlarında festival filmlerinden oluşan Çocuk Filmleri Seçkisini izledi. Festivalin 2021 yılında çocuklar için başlattığı “Her Çoçuk Bir Fidan” projesi ile film izleyen tüm çocuklar için Altın Koza Hatıra Ormanına binlerce fidan dikildi. Daha önce Sarıçam ilçesindeki orman yangınlarında zarar gören bölgede oluşturulan Altın Koza Hatıra Ormanında yapılan fidan dikimine onlarca öğrenci ve öğretmenleri katıldı. Festival konuklarından sinema sanatçıları Levent Özdilek, Yüksel Arıcı ve söz yazarı-şair Ahmet Selçuk İlkan’ın da katıldığı etkinlik renkli görüntülere sahne oldu. Etkinlikle bir konuşma yapan Altın Koza A.Ş. Genel Müdürü ve Festival Yürütme Kurulu Üyesi Hüseyin Orhan, “Dezavantajlı bölgelerimizde eğitim gören yavrularımız için festivalde geniş bir bölüm ayırıyoruz. Sadece bu yıl 3 binin üzerinde öğrencimizi sinema ile tanıştırdık. Festival olarak küresel ısınma ve iklim krizi ile mücadele konusunu festivalimizin bir parçası haline getirdik. Film izleyen her öğrencimiz için Altın Koza Hatıra Ormanımıza bu gün çocuklarımızla birlikte binlerce fidan diktik.” Dedi. Ünlü oyuncu Levent Özdilek ise konuşmasında Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar tarafından yaptırılan kreşlere değindi. 12 kreşin yapımının tamamlandığını belirten Özdilek, “Çocuklarımız da bizim için birer fidan, onlar için elimizden geleni yapmalıyız. Nazım Hikmet’in ‘yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür, ve bir orman gibi kardeşçe sine’ dizeleri bu konuda bizlerin yol göstericisi olmalıdır” dedi. Festivalin etkinliklerini yakından takip ettiğini dile getiren Ahmet Selçuk İlkan ise, “Adana’mızın pırıl pırıl fidanları ile yemyeşil fidanlar diktik. İnşallah çocuklarımız barış, sağlık, mutluluk içinde diktikleri fidanlarla birlikte büyüyecekler. Ormanların asla yanmadığı bir ülkede, çocuklarımıza güzel bir hayat diliyorum” dedi. Yüksel Arıcı’da festival etkinlikleri içerisinde en kıymetli bulduğu etkinliğin fidan dikimi olduğunu belirterek, “Çocuklarımızla birlikte diktiğimiz ormanların çoğalmasını, çocukların daha yeşil bir dünyada büyümesini istiyorum” dedi.