GÜNDEM - 05 Ekim 2024 Cumartesi 12:45

Bakan Işıkhan: “Enflasyonu tek haneli rakamlara çekene kadar çalışmaya devam edeceğiz”

A
A
A

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “Türkiye Yüzyıl’ının parolası olarak gördüğümüz yatırım, istihdam, üretim, ihracat vizyonu doğrultusunda uyguladığımız ekonomi politikası ile enflasyonu tek haneli rakamlara çekene kadar çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, ‘Türkiye Yüzyılı’nda Çalışma Hayatı Buluşmaları’ çerçevesinde Hadımköy - Arnavutköy Sanayici ve İş Adamları Derneği üyeleriyle kahvaltı programında bir araya geldi. Programa, Arnavutköy Belediye Başkanı Mustafa Candaroğlu, milletvekilleri, belediye meclis üyeleri, çok sayıda sanayici ve iş adamı katıldı. Bakan Işıkhan, konuşmalarının ardından bölgedeki fabrikaları ziyaret edip, yerinde incelemek üzere programdan ayrıldı.

“Türkiye istikrarla büyüyen bir ülke”

Türkiye Yüzyıl’ında Çalışma Hayatı Buluşmaları programında konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “Türkiye olarak, gerek küresel finans şartları, gerekse son yıllarda üst üste atlattığımız salgın dönemi ve doğal afetler nedeniyle içerisinden geçtiğimiz sürecin olumsuz etkilerini asgari düzeye indirme gayretinde olduk. Tüm olumsuz gelişmelere rağmen yatırım, üretim ve istihdam politikamız, gelecek hedeflerimiz bağlamında gündem maddelerimizin başında yer almaya devam ediyor. Şunu açık yüreklilikle ve samimiyetle ifade etmek isterim ki; Türkiye, etrafı savaş, terör, finansal krizler ve jeostratejik tehditlerden müteşekkil büyük bir ateş çemberi ile çevrili bir ülke olmasına rağmen, tüm bölgesel ve küresel sorunlar karşısında özellikle son yıllarda kısa ve orta vadeli hedeflerinden şaşmadan, istikrarla büyüyen bir ülke olmuştur” ifadelerini kullandı.

“Rekor üstüne rekor kırıyoruz”

İstihdamda rekor üstüne rekor kırıldığını belirten Bakan Işıkhan, “Sahip olduğumuz kadim devlet geleneğimiz ve bugün hala aynı mirasla varlığını sürdüren istikrarlı yönetim anlayışımız, kararlı yürüyüşümüzün en büyük motivasyon kaynağıdır. Geçmişten günümüze bu yürüyüşte en önemli yol arkadaşlarımız milli kalkınma hamlemize omuz veren sizler oldunuz. Biliyorsunuz açıklanan son verilere göre; yıllık bazda enflasyon rakamları gerilemiş durumda. Aynı şekilde istihdam ve işgücü verilerimizde de olumlu bir seyir söz konusu. İstihdamda biliyorsunuz, rekor üstüne rekor kırıyoruz. Çalışma hayatını güçlendirmeye yönelik attığımız adımlar neticesinde istihdam sayımız son verilere göre 32 milyon 712 bin kişi ile tarihi zirvesini yenilemiş bulunuyor. İşsizlik oranımız da son 15 aydır tekli hanelerde. İŞKUR aracılığıyla işe yerleşen vatandaşlarımızın sayısı bu yıl 1 milyonu geçti” şeklinde konuştu.

“Kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların istihdam teşvikini uzattık”

Son 1 yılda gerçekleştirilen çalışmaları anlatan Bakan Prof. Dr. Vedat Işıkhan, “ Son bir yılda gerçekleştirdiğimiz çalışmalara kısaca bakarsak; kadın, genç ve mesleki yeterlilik belgesi olanların istihdam teşvikini uzattık. Asgari ücret desteğini 500 TL’den, 700 TL’ye çıkarttık. Sizlerden gelen dönüşler doğrultusunda aktif işgücü programlarımızı sürekli yenileyerek piyasanın ihtiyaç duyduğu niteliklere dönüştürdük. Nitelikli işgücünü yetiştirme adına önemli işbirlikleri gerçekleştirdik. Kısa çalışma uygulamamızın etkinliğini artırdık ve burada sayamayacağım birçok çalışma gerçekleştirdik. Biliyorsunuz orta vadeli planda 2024 yılsonu işsizlik oranı hedefimiz yüzde 9,3 ve bu hedefimizi yakalamak için tüm imkanlarımızı seferber etmeye devam ediyoruz. Yakın zamanda başlattığımız bir çalışmayı da nihayete erdirdik. Geçtiğimiz hafta TOBB ile yaptığımız protokol töreninde duyurduğumuz aday havuz sistemimiz ile artık işverenlerimiz İŞKUR’a kayıtlı iş arayanlara doğrudan ulaşabilecek. Bu yöntemle; işverenlerimizin eleman ihtiyaçlarını en kısa zamanda gidermelerini sağlayacağız. İnşallah, Türkiye Yüzyılı’nın parolası olarak gördüğümüz yatırım, istihdam, üretim, ihracat vizyonu doğrultusunda uyguladığımız ekonomi politikası ile enflasyonu tek haneli rakamlara çekene kadar çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Batuhan Toprak

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Şırnak Şırnak’ta Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın projesiyle gönül köprüsü kuruldu Şırnak’ta, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın düzenlediği 185’nci Dönem Damla Gönüllülük Hareketi kapsamında 37 ilden 37 kişilik gönüllü ekibi etkinlikler gerçekleştirdi. 10 günlük program kapsamında daha önce birbirlerini hiç tanımayan 18-29 yaş arası 36 kişi, 3 görevli koordinatör eşliğinde kent merkezi ve ilçelerinde çeşitli ziyaret ve etkinlikler gerçekleştirdi. Silopi’ye bağlı Çiftlik köyü Çiftlik Ortaokulu’nda program yapan gönüllü ekip, okulun duvarına resimler, figürler çizerek öğrencilerle müzik eşliğinde şarkılar söyleyip oyunlar oynadı. 10 günlük programın ardından Şırnak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı KYK kız yurdunda veda yemeği düzenlendi. Burada canlı müzik eşliğinde gönüllerince eğlenen kızlar, programın sonunda duygu dolu anlar yaşadı. Gençlik ve Spor İl Müdürü Abdullah Ayar, 10 gündür yaklaşık 37 ilden gelen 37 değişik gönüllü gençlerle birlikte olduklarını, kendi yörelerindeki kültürleri, insanlara, gençlere, köylülerle paylaştıklarını söyledi. Bu doğrultuda çok başarılı bir süreç geçtiğini belirten Ayar, "En kıymetli projelerden bir tanesi Şırnak’ımızla ilgili mutlaka öğrenmek istedikleri bütün güzellikleri Türkiye’ye lanse etmeleri konusunda çok önemli deneyimleri oldu. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Umarım bundan sonraki süreçlerde de gönüllülerimize, elçililerimize, gençlerimize ev sahipliği yapmaya devam edeceğiz" dedi. Kayseri’den gelen ve Damla Şırnak Projesi koordinatörü olan Ayşegül Engin, Şırnak’ta duygusal geçişler yaşadığını ve Şırnak’a gelerek çok mutlu olduğunu ifade etti. Engin, "Çok duygulandım, böyle güzel duygular yaşayacağımı pek kestirememiştim. Esnaf ziyareti yaptığımda, bir manavcı amcaya uğradım, alışveriş yapıyordu müşteriler o sırda beni görünce hemen durdu, nereden geldiğimi sordu? Müşterilerin hiçbiri karışmadı bizim sıramız var neden onunla ilgileniyorsun diye. Hepsi de benimle ilgilendi. O kadar sıra olmasına rağmen çok şaşırdım. Türkiye’nin dört bir yanından geliyoruz Uluslararası öğrencilerimizde var. Bir arkadaşımız Malezya’dan, Endonezya’dan geldi. Buraya gönüllüler yapmaya, insanlardan manevi şeyler almaya ve insanlara manevi şeyler katmaya geldik” diye konuştu. Eskişehir’den gelen İsmihan Sülük, buraya geldikten sonra buranın yerel halkıyla tanıştıktan sonra, onların misafirperverliklerinin kendisini çok etkilediğini kaydetti. Gitmeyi asla istemediğini söyleyen Sülük, "Bir yanım burada, yarın gideceğiz ama bir yanım hep burada çocuklarla kalacak. Bu arada çeşitli kiliselere gittik. Özellikle Süryani Kilisesi’ne. Buralarda Süryanilerin yaşadığını bilmiyordum. Aynı zamanda El-Cezer-i’nin mezarının burada olduğunu bilmiyordum. Çoğu zenginliklerin farkında değildim. Çeşitli yerleri gezdik ilk başta buraların tarihi dokusunu, daha sonra Süryani çocuklarla çeşitli etkinlikler yaptık. Onlarla oynadık, onların gülümsemesine sebep olduk. Gözlerindeki ışıltı bizlere enerji verdi” şeklinde konuştu.
Muş Şeker pancarının tarladan sofraya uzanan tatlı yolculuğu Muş’ta kent ekonomisine 2 milyar 500 milyon TL katkı sağlaması beklenen şeker pancarının tarladan sofraya uzanan tatlı yolculuğu başladı. 3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin üçüncü ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda pancar hasadına başlandı. Bin 711 üreticinin yaklaşık 85 bin dönüm alanda ekimini yaptığı şeker pancarının tarladan sofraya uzanan 2 milyar 500 milyon TL’lik tatlı yolculuğu sürüyor. Çiftçiler tarafından yaklaşık 6 aydır bin bir zahmetle gece gündüz bakımı yapılan pancarların sökümü başladı. Traktör ve kamyonlarla fabrikaya taşınan pancarlar, analizleri yapıldıktan sonra kıyım işleminin yapılması için fabrikaya gönderiliyor. Burada çeşitli işlemlerden geçen şekerpancarı, toz şeker haline getirilerek hijyenik ortamlarda torbalanıp hazır hale getiriliyor. 56 bin ton şeker elde edilmesi beklenen pancardan kent ekonomisine ise 2 milyar 500 milyon lira katkı sağlanması bekleniyor. Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya bu yıl bin 711 üreticiyle 58 köyde 85 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi yapıldığını ifade ederek, "Tatlı yolculuğumuz devam ediyor. Şeker pancarlarımızı fabrikaya almaya başladık. Kıyım, arıtma, mayalama ve ambalajlama işlemlerinden sonra şekerlerimiz ambarlarda birikmeye başladı. Günlük ortalama 12 bin ton pancar alımını gerçekleştiriyoruz. Bin 711 üreticiyle 58 köyde 85 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi yapıldı. Bu yıl 450 bin ton pancar işlemeyi hedefliyoruz. 43 bin 660 ton A kotası, 12 bin 500 ton ihraç kayıtlı C şekeri olmak üzere toplamda 56 bin 160 ton şeker elde etmeyi planlıyoruz. Bizim bu üretimimizle çiftçiye ödeyeceğimiz pancar bedeliyle satacağımız şekerle ödeyeceğimiz nakliye bedelinde melas ve küspenin ilin ve ülkenin ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar lira katkı sağlayacaktır” dedi. Bağlar Mahallesinde şeker pancarı sökümü yapan Cevat Özdemir isimli çiftçi ise şeker pancarı ekimine nisan ayında başladıklarını belirterek, “Çiftçilik uzaktan bakıldığı gibi kolay bir meslek değil. Çiftçilik genel olarak çok zor. Özelikle şeker pancarı işçiliği zor olan bir meslektir” şeklinde konuştu.
Samsun Samsunlu çocuklar Filistinli kardeşleri için resim çizdi SAMSUN (İHA) – Samsun’da çocuklar ve yetişkinler İsrail’in Filistin’e karşı yaptığı katliamlara tepki göstermek ve farkındalık oluşturmak için resim yaptı. Filistinli Çocuklar İçin Çiz etkinliği Samsun’da Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Etkinliğe 7’den 70’e herkes destek verdi. Birçok etkinliğin yer aldığı programda en dikkat çeken taraf ise resim çizme etkinliği oldu. Küçük büyük her yaştan kişinin katıldığı resim etkinliğinde vatandaşlar Filistin’de yaşanan zulmü kağıda aktararak, farkındalık oluşturmaya çalıştı. Etkinlik hakkında bilgi veren Yetim Vakfı Samsun Koordinatörü Sakine Okudan, “Bugün Filistin katliamlarının 1. yıldönümü. Bu vesile ile Yetim Vakfı olarak 81 ilde eşzamanlı olarak ‘Filistinli Çocuklar İçin Çiz’ etkinliğini gerçekleştiriyoruz. Gün boyunca çocuklar gelip Gazze ve Filistin için resimler çizecekler. Gönüllerindeki çizerek Filistinli kardeşlerinin yanında olduklarını kağıtlara dökecekler. Çizilen tüm resimler genel merkezde toplanacak. Daha sonra da bu resimlerden sergi açılacak” dedi. Katliamın 365. gününde önemli bir farkındalık oluşturduklarını ifade eden Hamdi Yıldız ise “Siyonist İsrail 365 gündür Filistin’de katliam gerçekleştiriyor. Türkiye’nin her bir ilinde duyarlılık gösteren vatandaşlarımız tepkilerini dile getiriyorlar. Samsun’da da Kudüs Platformu gün boyu Filistin’deki bu katliama tepki göstermek, farkındalık oluşturmak için oradaki kardeşleri için çizimlerle tepkilerini dile getiriyorlar” diye konuştu. Programda ayrıca Kudüs ve Filistin’de yaşanan zulmü anlatan birçok farkındalık etkinliği de vatandaşlarla buluşturuldu.
Muş Şeker pancarının tarladan sofraya uzanan tatlı yolculuğu Muş’ta kent ekonomisine 2 milyar 500 milyon TL katkı sağlaması beklenen şeker pancarının tarladan sofraya uzanan tatlı yolculuğu başladı. 3 milyon 570 bin dekar tarım arazisi ile Türkiye’nin üçüncü ekilebilir alanına sahip olan Muş Ovası’nda pancar hasadına başlandı. Bin 711 üreticinin yaklaşık 85 bin dönüm alanda ekimini yaptığı şeker pancarının tarladan sofraya uzanan 2 milyar 500 milyon TL’lik tatlı yolculuğu sürüyor. Çiftçiler tarafından yaklaşık 6 aydır bin bir zahmetle gece gündüz bakımı yapılan pancarların sökümü başladı. Traktör ve kamyonlarla fabrikaya taşınan pancarlar, analizleri yapıldıktan sonra kıyım işleminin yapılması için fabrikaya gönderiliyor. Burada çeşitli işlemlerden geçen şekerpancarı, toz şeker haline getirilerek hijyenik ortamlarda torbalanıp hazır hale getiriliyor. 56 bin ton şeker elde edilmesi beklenen pancardan kent ekonomisine ise 2 milyar 500 milyon lira katkı sağlanması bekleniyor. Şeker Üretim Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Turgut Kızılkaya bu yıl bin 711 üreticiyle 58 köyde 85 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi yapıldığını ifade ederek, "Tatlı yolculuğumuz devam ediyor. Şeker pancarlarımızı fabrikaya almaya başladık. Kıyım, arıtma, mayalama ve ambalajlama işlemlerinden sonra şekerlerimiz ambarlarda birikmeye başladı. Günlük ortalama 12 bin ton pancar alımını gerçekleştiriyoruz. Bin 711 üreticiyle 58 köyde 85 bin dönüm alanda şeker pancarı ekimi yapıldı. Bu yıl 450 bin ton pancar işlemeyi hedefliyoruz. 43 bin 660 ton A kotası, 12 bin 500 ton ihraç kayıtlı C şekeri olmak üzere toplamda 56 bin 160 ton şeker elde etmeyi planlıyoruz. Bizim bu üretimimizle çiftçiye ödeyeceğimiz pancar bedeliyle satacağımız şekerle ödeyeceğimiz nakliye bedelinde melas ve küspenin ilin ve ülkenin ekonomisine yaklaşık 2,5 milyar lira katkı sağlayacaktır” dedi. Bağlar Mahallesinde şeker pancarı sökümü yapan Cevat Özdemir isimli çiftçi ise şeker pancarı ekimine nisan ayında başladıklarını belirterek, “Çiftçilik uzaktan bakıldığı gibi kolay bir meslek değil. Çiftçilik genel olarak çok zor. Özelikle şeker pancarı işçiliği zor olan bir meslektir” şeklinde konuştu.