GENEL - 16 Mart 2019 Cumartesi 14:29

110 bin mali müşavirin “mücbir sebep” beklentisi

A
A
A
110 bin mali müşavirin “mücbir sebep” beklentisi

Mali müşavirler, mücbir sebeplerden faydalanmak istiyor.

Mali müşavirler, mücbir sebeplerden faydalanmak istiyor.


Bağımsız Mali Müşavirler Grubu Derneği Başkanı Turgay Kanarya, yıllardır sektör için çalıştığını belirterek, "Tek bir amacımız var, o da mesleğimizi daha ileriye taşıyabilmek. Bu yönde çeşitli çalışmalarımız var. 110 bin mali müşavirimizin mücbir sebep talebi bulunuyor. Bunun için de üç yıldır çalışıyoruz” dedi.


İSMMMO Başkan adayı Turgay Kanarya, meslektaşları için son derece sıkı çalıştıklarını ve sektörde var olan sorunları çözeceklerini dile getirdi. Mücbir sebebin insancıl bir hak olduğunu ve başta avukatlık mesleği olmak üzere diğer mesleklerde bulunduğu aktaran Kanarya, “110 bin mali müşavirimizin mücbir sebep talebi bulunuyor. Bunun için 3 yıldır çalışıyoruz. Geçen sene de imza kampanyası düzenledik. Mükelleflerin vergi ile ilgili yükümlülüklerini biz yerine getiriyoruz. Ancak biz mali müşavirlerin başına gelebilecek mücbir hallerin bugüne kadar gündeme gelmemiş ve yasalaşmamış olması mesleğimizin sahiplenilmemesinin bir eksikliğidir. Doğum yapacak bir kadın meslektaşımız bile mücbir sebep sunamıyor. Mücbir hallerini belgeleyen meslektaşlara, işlemlerini yürüttükleri mükellefler için, cari dönem beyannamelerinin ertesi dönem beyan süresine kadar; üç aylık ve yıllık beyanlarda ise ertesi ayın aynı gününe kadar izin verilmesi sağlanmalı. Mücbir haller konusunda suistimal yaptığı belirlenen meslektaşlara ağır disiplin cezaları verilmeli. Meslektaş için büyük önem arz eden mücbir sebep halinin yasalaşması için gerekli çalışmaları acilen başlatacağız” diye konuştu.


Yeşil pasaport için de kanun teklifi verildi


Çok sayıda yeniliğe imza atmak istediklerini vurgulayan Kanarya, “Uzun yıllardır sektörümüz çalışıyoruz. Çok sayıda projemizi gerçekleştirdik. Bunların en başında yeşil pasaport geliyor. Meslek deneyimleri 10 yıl ve üzerinde olan meslek mensuplarının statüsü gereği yeşil pasaport alabilmesi yönünde gerekli görüşmeler de bulunduk. Yeşil pasaport için kanun teklifi verildi. Ayrıca tüm meslektaşlarımızın ve ailelerinin vize işlemleri odamız bünyesinde yapılacak.” dedi. Sektörde bir bütünlük sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Kanarya, “Her siyasi görüşten meslektaşımızı içimizde barındırıyoruz. Tek bir amacımız var, o da mesleğimizi daha ileriye taşıyabilmek. 3 yıldır çalışıyoruz ve bu güne kadar 26 bin meslektaşımızı ziyaret ettik. Mesleğimizi daha itibarlı hale getirebilmek adına var gücümüzle çalışıyoruz. Her zaman branşlaşmamız gerektiğini vurguladık. KDV’mizin yüzde 8’e inmesi için çalışacağız. Biz kamuya hizmet sunan bir meslek grubuyuz. 15 konuda uzmanlaşabiliriz. Uzmanlık dallarını hayata geçirmek zorundayız. Bir şirketin 2 tane 3 tane avukatı varsa bir şirketin 3-4 farklı alanda mali müşaviri olmalı” diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’ın son at arabacısı, evinin ve 5 çocuğunun iaşesini atıyla karşılıyor Aydın’ın yarım asır önce en önemli hafif nakliye araçlarının başında gelen at arabacılığı artık cazibesini yitirdi. Şehrin tek at arabacısı olan 30 yaşındaki Engin Ekmekçi ise babasından devraldığı at arabacılığı mesleğini sürdüren tek isim. Atı ile hem evinin iaşesini karşılayıp hem de 5 çocuğunu baktığını belirten Ekmekçi, "Hafta içi taşıma işleri ve küçük tarlalarda ve seralarda çift sürerek hafta sonları ise fayton ile sünnet çocuğu ve gelin gezdirerek ekmeğimi kazanıyorum. İşler gayet yoğun" diyerek tüm gelirini atı sayesinde elde ettiğini söyledi. Araç yoğunluğunun artması ile at arabacılığı meslek kolunun da artık yok olduğunu belirten Engin Ekmekçi, şu anda Aydın’da profesyonel olarak at arabacılığı yapanların bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar az olduğunu söyledi. Çalıştıktan sonra haftanın her günü iş olduğunu ancak haftanın bir günü atıyla birlikte istirahat ettiğini belirten Engin Ekmekçi, "Eskiden bu iş önemli bir sektör idi. Her yerde nalbant, havut tamircisi vardı. Şimdi Aydın’a en yakın nalbant İncirliova ilçesinde var. Havut tamiri yaptırmak için de günler öncesinden randevu almak gerekiyor. Her şeye rağmen çocukluktan beri meslek edindiğim bu işi sürdürüyorum" dedi. Çalıştıktan sonra iyi bir at ile geçinilebildiğini belirten Engin Ekmekçi, "Tek işim atım. Hafta içi hurdacılık ve taşımacılık işi ile uğraşıyorum. Zaman zaman da atımı sabana koşup sebze meyve araları sürüyorum. Allah bereket versin kazancı iyi. Bu işi yapan kişi de kalmayınca işsizlik sorunu yaşamıyoruz. İşimden başka hiçbir gelirim yok. Evimin iaşesini ve 5 çocuğumun giderlerini atım sayesinde karşılıyorum" dedi.
İstanbul Dış ticaret haddi Şubat ayında 86,9 olarak gerçekleşti 2024 yılı Şubat ayında 87,2 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,3 puan azalarak, 2025 yılı Şubat ayında 86,9 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı Dış Ticaret Endeksleri verilerini paylaştı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,7 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 3,5 arttı, yakıtlarda yüzde 8,8 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,4 arttı. İhracat miktar endeksi yüzde 4,1 azaldı İhracat miktar endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 9,6 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 8,0 azaldı, yakıtlarda yüzde 7,2 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,3 azaldı. İthalat birim değer endeksi yüzde 3,0 arttı İthalat birim değer endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,0 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,5 arttı, yakıtlarda yüzde 4,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,0 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,1 azaldı. İthalat miktar endeksi yüzde 0,5 azaldı İthalat miktar endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,7 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 arttı, yakıtlarda yüzde 1,4 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,4 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi yüzde 2,7 azaldı Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi; 2025 Ocak ayında 158,1 iken 2025 Şubat ayında yüzde 2,7 oranında azalarak 153,8 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi; 2024 yılı Şubat ayında 142,0 iken 2025 yılı Şubat ayında yüzde 0,2 oranında azalarak 141,8 oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat miktar endeksi yüzde 0,7 azaldı Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ithalat miktar endeksi; 2025 Ocak ayında 128,7 iken 2025 Şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalarak 127,7 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ithalat miktar endeksi; 2024 yılı Şubat ayında 117,1 iken 2025 yılı Şubat ayında yüzde 2,6 oranında artarak 120,1 oldu. Dış ticaret haddi 2025 yılı Şubat ayında 86,9 olarak gerçekleşti İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2024 yılı Şubat ayında 87,2 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,3 puan azalarak, 2025 yılı Şubat ayında 86,9 oldu.