GENEL - 05 Mart 2012 Pazartesi 11:47

GREENPEACE`TEN TÜRKİYE DAHİL 20 ÜLKEDE NÜKLEER KARŞITI EYLEM!

A
A
A
GREENPEACE`TEN TÜRKİYE DAHİL 20 ÜLKEDE NÜKLEER KARŞITI EYLEM!

Greenpeace eylemcileri, Sultanahmet Meydanı’nda gerçekleştirdikleri eylemle acil olarak nükleer santral planlarından vazgeçilmesi çağrısında bulundu. Bugün Türkiye ile birlikte dünyanın 20 farklı ülkesinde nükleer karşıtı Greenpeace eylemleri gerçekleşti.
Greenpeace eylemcileri bugün, Hükümet’in nükleer santral planlarını protesto etmek için Sultanahmet’teydi. Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisi arasına mezar taşları diken eylemciler, ’Akkuyu Fukuşima olmasın, bu sorumluluk sizin’ yazan pankartlar açtı. Mezar taşlarının her biri, Mersin, Akkuyu’da kurulması planlanan santralde olabilecek bir kazada en çok etkilenecek kentleri temsil ediyordu. Geçtiğimiz yıl Japonya’da Fukuşima nükleer santralinde yaşanan felaketin birinci yılına altı gün kala, 20 farklı
ülkede Greenpeace eylemcileri nükleer karşıtı eylemler düzenledi.
"YATIRIMLAR RÜZGAR VE GÜNEŞE YAPILMALIDIR"
Greenpeace Akdeniz İklim ve Enerji Kampanyası Sorumlusu Cenk Levi, "Fukuşima’da yaşanan felaketin nedeni, Japon Hükümeti ile işletici firma ve denetleyici kurumun yaptığı hatalardı. Türkiye’de kurulması planlanan nükleer santralde de bir kaza olması durumunda, aynı hataların yapılmayacağının garantisini kimse veremez. Üstelik, Türkiye’de nükleer santrali denetleyecek olan Atom Enerjisi Kurumu, aynı Japonya’daki gibi bağımsız değil, Enerji Bakanlığı’na bağlı. Bir sonraki Fukuşima’nın sorumluluğunu almak
istemeyen hükümetler nükleerden vazgeçiyor. Hükümetlerin esas sorumluluğu, halkın sağlığını korumak ve güvenliğini sağlamaktır. Türkiye Hükümeti de, yaşananlardan ders almalı, yatırımlarını enerji verimliliğine ayrıca temiz ve güvenilir olan rüzgâr ve güneşe yapmalıdır" dedi.
FUKUŞİMA’DAKİ FELAKET DEVAM EDİYOR
Fukuşima’da 11 Mart 2011’de gerçekleşen nükleer kazanın üzerinden yaklaşık bir yıl geçti ve felaket halen tam olarak kontrol altına alınabilmiş değil. Greenpeace’in geçtiğimiz hafta yayımladığı ’Fukuşima’dan alınan dersler’ raporu, felaketin nedeninin insan hataları olduğunu ortaya koyuyor. Fukuşima’da yaşanan felaketin ardından 100 binin üzerinde insan evini terk etmek zorunda kaldı ve felaket hala devam ediyor.
TÜRKİYE DAHİL 20 ÜLKEDE EYLEM
Türkiye dışında nükleer karşıtı eylemlerin gerçekleştiği ülkeler: Avusturya, Belçika, Kanada, Şili, Finlandiya, Macaristan, Endonezya, Lüksemburg, Meksika, Romanya, Rusya, Slovakya, Slovenya, Tayland, Güney Afrika, Güney Kore, İspanya, İsveç ve ABD.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Don afetinin sadece Sarıgöl’e zararı 2,25 milyar TL Manisa’nın Sarıgöl ilçesi ve çevresinde perşembe sabahı meydana gelen don afetini yerinde inceleyen Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı ekipler tahmini don zararını açıkladı. 120 bin dekar ekili alanı bulunan ilçede 90 bin dekarlık bir alanda tahmini olarak 2 milyar 250 milyon TL’lik bir zarar olduğu açıklandı. Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından sabah saatlerinde Sarıgöl Ovasındaki üzüm bağlarında yapılan tahmini don zararı açıklandı. Ekipler ilk tahmini don zararını yayla bağcılığın yoğun olduğu üzüm ovası denilen Dindarlı, Dadağlı, Alemşahlı bölgelerinde başladı. Burada özellikle Red Globbe üzüm bağları ve Sultaniye üzüm bağlarında önemli don zararının olduğu bildirildi. Daha sonra tahmini don zarar inceleme ekipleri Sarıgöl ovasındaki diğer zarar gören bağlardaki incelemelerini tamamladı. Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Akar yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Sarıgöl’de toplam ekili dikili üretim alanı: 120 bin dekar. Etkilenen mahalle sayısı: 27. Etkilenen çiftçi sayısı: 2 bin 600 kişi. Etkilenen üretim alanı: 90 bin dekar. Zarar oranı: yüzd 10-80. Afetin tahmini bedelini 2.25 milyar TL olarak tahmin etmekteyiz." Öte yandan Sarıgöl Ziraat Odası başkanlığı da zararın büyük boyutlarda olduğunu ifade ederek don zararının yaralarının biran önce sarılması gerektiğini ifade etti.