EKONOMİ - 14 Haziran 2023 Çarşamba 14:49

Kaçağa karşı ‘Yasa Dışı Kapı Dışı’ kampanyası

A
A
A
Kaçağa karşı ‘Yasa Dışı Kapı Dışı’ kampanyası

Tütün Sanayicileri Derneği, tütün mamullerinin yasa dışı ticaretinin verdiği ekonomik ve toplumsal zarara dikkat çekmek amacıyla ‘Yasa Dışı Kapı Dışı’ kampanyasını başlattı.

Tütün Sanayicileri Derneği, tütün mamullerinin yasa dışı ticaretinin verdiği ekonomik ve toplumsal zarara dikkat çekmek amacıyla ‘Yasa Dışı Kapı Dışı’ kampanyasını başlattı. Kampanya kapsamında, yasa dışı tütün ticareti konusunda toplumsal farkındalığın artırılması hedefleniyor.



Türkiye’deki yasal tütün mamulleri piyasasını temsil eden Tütün Sanayicileri Derneği ile üyeleri PM, BAT, JTI ve I T başlattığı kampanya kapsamında, Türkiye’de tütün mamulleri satış lisansına sahip 150 bin bakkalın desteğiyle yasa dışı tütün mamulleri ticaretinin sebep olduğu olumsuzluklara dikkat çekmek ve toplumsal farkındalığın artırılması hedefleniyor.



“Toplumsal farkındalık artırılacak”


‘Yasa Dışı Kapı Dışı’ kampanyası düzenlenen basın toplantısı ile duyuruldu. Toplantının açılış konuşmasını yapan JTI Türkiye Kurumsal İlişkiler ve İletişim Direktörü Zeynep Öztürk, ‘Yasa Dışı Kapı Dışı’ kampanyasının önemli bir başlangıç olduğunu vurguladı. Öztürk, kampanya kapsamında yapılacak çalışmaların hem toplumsal farkındalığı artırmaya hem Türkiye’de tütün mamulleri satış lisansına sahip 150 bin bakkalın bilinçlendirilmesine yönelik tasarlandığını ifade etti.



“Yasa dışı ticaretin devlete faturası 70 milyar TL”


Tütün mamullerinin yasa dışı ticaretinin devlete 70 milyar TL’ye varan vergi kaybına mal olduğunu ifade eden PM Türkiye Genel Müdürü Filiz Yavuz Diren devletin yürüttüğü başarılı yakalama operasyonlarına ve sürdürülen kararlı mücadeleye rağmen yaşanan vergi kaybının yanında, bu ticaretin toplumsal etkilerine de dikkat çekti. Diren, “Denetimsiz bir şekilde üretilen ve satışı gerçekleştirilen yasa dışı tütün mamulleri 150 bin bakkalın cirosundan yılda milyarlar çalıyor. Yasalara aykırı bir şekilde internet üzerinden veya tütüncü adı verilen ruhsatsız satış noktalarında gerçekleşen yasa dışı tütün mamulleri ticaretinin toplam tütün mamulleri pazarının yüzde 28’ine ulaştığı hesaplanıyor. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı (KOM) raporlarına göre, yasa dışı tütün ve tütün mamulü ticareti terörizmin önemli finans kaynaklarından birisini oluşturuyor. Yine KOM’un 2021 raporunda ülkemizde tütün mamulleri kaçakçılığında trendin yıllar içinde değişerek, yurt dışından yasa dışı yollarla sokulan sigaradan, doldurulmuş makaron, boş makaron ve açık sarmalık tütüne evrildiği görülüyor” dedi.



“Ana sorun açık tütüne kaydı”


BAT Türkiye, Bulgaristan ve Kuzey Kıbrıs Genel Müdürü Alper Yüce, kaçak sigara ticaretinin 2014’te yüzde 20,7’ye çıkmasını takiben devletin kararlı mücadelesi, mevzuat düzenlemeleri ve etkili saha önlemleri sayesinde 2020 yılı sonunda bu oranın yüzde 1,5’e kadar düştüğünü ancak 2022 yılı sonu itibariyle yüzde 6 seviyesine yükseldiğini belirtti. Yüce, “Son dönemde kaçak sigara trendinde tekrar bir artış görülse de günümüzde yasa dışı tütün mamulleri ticaretinin büyük bir bölümünü 3 ana ürün grubu oluşturuyor: Yasa dışı açık tütün, doldurulmuş makaron ve bandrollü tütünden hazırlanan makaronların toplam yasa dışı tütün ticaretinin yüzde 25,8’ini oluşturuyor. 2016 yılında 6 bin civarında olan yasa dışı açık tütün ve dolu makaron satan noktaların sayısı bugün yaklaşık 20 bin’e ulaştı” diye konuştu.



“Mevzuat düzenlemeleri ile önemli kazançlar sağlanabilir”


I T Türkiye Yönetim Kurulu Başkan Vekili/Ülke Müdürü Can Menteş de devlet tarafından yürütülen mevcut operasyonların devamının ve kapsamının genişletilmesinin önemine dikkat çekti. Menteş, yapılacak bazı mevzuat düzenlemelerinin ve ilave denetimlerin yasa dışı tütün mamulleri ticaretinin önlenmesinde önemli kazanımlar sağlayacağını belirtti.



Menteş’in altını çizdiği ve ivedilikle hayata geçirilmesi için çağrı yaptığı 3 başlığı şöyle sıraladı: “Birincisi, izinsiz tütün ticareti için öngörülen hapis cezasının yeniden 3-6 yıla çıkarılması. İkinci olarak, yasa dışı tütün mamulü üretim teçhizatlarının internet ortamında satışının engellenmesi. Ve son olarak, yasa dışı ticarette kullanılan araçların müsadere edilmesi.”



Yasa dışı ticaret evrim geçirdi


Tütün Sanayicileri Derneği’nin üyelerinin açıklamasına göre yasa dışı ticaret evrim geçiriyor. Önceki yıllarda yurt dışından gelen kaçak sigaralar söz konusuyken; günümüzde yurt içinde denetimsiz bir sekilde üretilip piyasaya sürülen açık tütün ve makarona doldurulmuş tütün satışıyla mücadele ediliyor. Bu konuda devlet tarafında ciddi denetim ve çalışmalar sürerken, tüketicilere de çok büyük rol düşüyor. Hem Türkiye’de hem de yurt dışında bu konuda önemli çalışmalar gerçekleştiren dernek üyesi firmalar, toplumun yasa dışı tütün mamulleri konusunda bilinçlendirilmesi konusunda çalışmalarını sürdürüyor.



Her 4 kişiden biri yasa dışı ürün kullandığının farkında değil


Yasa dışı olarak satın alınan tütün ve tütün mamulleri, yasa dışı zincirin terörizme kadar varan farklı halkalarına finansal kaynak oluşturuyor. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında yapılan ‘Kaçak, Sahte ve Taklit Ürünlere Dair Tüketici Algısı’ araştırmasına göre yasa dışı tütün tüketenlerin dörtte biri, yasa dışı tütün veya ürün alırken bunun yasa dışı olduğunun farkında olmuyor. ‘Yasa Dışı Kapı Dışı’ kampanyası ile özellikle bu noktaya dikkat çekilerek hem toplumun bu konuda bilinçlendirilmesi hem de kayıt altında olmayan bir zincirin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Fenerbahçe yabancı hakemlerin göreve gelmesini talep etti Fenerbahçe, hakem hatalarına yönelik eleştiride bulunarak, "Türk futbolu göz göre göre yapılan, hata şeklinde nitelenemeyecek bu sistematik saldırılara ve çürümeye kurban edilemez. Adalet istiyoruz, yabancı hakemlerin derhal göreve getirilmesini talep ediyoruz" açıklamasını yaptı. Sarı-lacivertli kulübün sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda şu ifadeler kullanıldı: "Adaletsizliğe yeter! Çözüm istiyoruz. Süper Lig’in 17. haftası itibarıyla hakemlerin maçlara ve sonuçlara açıkça müdahale ettiği artık inkâr edilemeyecek seviyelerdedir. “Futbolda adalet” söylemiyle başlayan bu sezon, özellikle Takımımızın maçları olmak üzere yaşanan skandal hakem kararlarıyla rezil bir tiyatroya dönüşmüştür. Türk futbolu, Türkiye Futbol Federasyonu’nun çabalarına, adaletsizlikten canı yanan takımların isyanına rağmen, özellikle VAR hakemleri aracılığıyla sistematik bir şekilde katledilmektedir. Öyle ki; yapılan hatalar istikrarlı şekilde bir takımın lehine gerçekleşmekte ve bu takıma şampiyonluk yolunda açık şekilde avantaj sağlanmaktadır. Takımımızın Eyüpspor maçında verilmeyen kartlarla rakibimizin maçı eksiksiz tamamlaması sağlanmış; Takımımıza verilmeyen açık ve tartışmasız 2 penaltının VAR hakemleri tarafından es geçilmesiyle bir hakem katliamı yaşatılmıştır. Türk futbolu göz göre göre yapılan, hata şeklinde nitelenemeyecek bu sistematik saldırılara ve çürümeye kurban edilemez. Fenerbahçe Spor Kulübü olarak bu rezaleti kabul etmiyoruz; adalet istiyoruz, yabancı hakemlerin derhal göreve getirilmesini talep ediyoruz."
Ankara Trendyol 1. Lig: Gençlerbirliği: 0 - Adanaspor: 2 Trendyol 1. Lig’in 17. haftasında Gençlerbirliği, sahasında karşılaştığı Adanaspor’a 2-0 mağlup oldu. Maçtan dakikalar 12. dakikada Adanaspor’da Feyzi, ceza sahası dışından topa sert vurdu. Kaleci Erhan üzerine gelen topu tutmak isterken seken top filelere gitti. 0-1 24. dakikada ev sahibi ekipte kullanılan serbest vuruşta Amilton kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi ancak ofsayt gerekçesiyle gol iptal edildi. 48. dakikada Adanaspor’un sağdan geliştirdiği atakta Tapsoba topu içeri çevirdi, Yepie Yepie’nin şutunda top üst direkten döndü. 67. dakikada Adanaspor’da Innocent’in şutunda top savunmadan dönerken Metehan topu ağlara gönderdi. VAR incelemesi sonrası gol kararı verildi. 0-2 Hakemler: Mustafa Kürşad Filiz, Eray Eyisoy, Mehmet Akpınar Gençlerbirliği: Erhan Erentürk, Oğuzhan Berber, Alperen Babacan, Zuzek, Elias Durmaz (Gökhan Altıparmak dk. 65), Etebo (Yatabare dk. 87) Amilton, Mikail Okyar (Samed Onur dk. 46), Nalepa (Buğra Çağıran dk. 77), Metehan Mimaroğlu, Djitte (Çağrı Fedai dk. 65) Yedekler: Orkun Özdemir, Mete Kaan Demir, Umut İslamoğlu, Ensar Kemaloğlu, Fıratcan Üzüm Teknik Direktör: Recep Karatepe Adanaspor: Korcan Çelikay (Jankat Yılmaz dk. 28), Ferhat Katipoğlu (Metehan Altunbaş dk. 61), Fatih Kurucuk, Donkor, Feyzi Yıldırım, Harun Alpsoy, Yepie Yepie, Innocent, Diakite (Cem Güzelbay dk. 82) Tapsoba (Dabo dk. 83) Ciss Yedekler: Hıdır Aytekin, Devran Şenyurt, Doğukan Emeksiz, Yasin Midiliç, Burhan Tuzun, Metehan Mollaoğlu Teknik Direktör: Yusuf Şimşek Gol: Feyzi Yıldırım (dk. 12), Metehan Altunbaş (dk. 67) (Adanaspor) Sarı kartlar: Innocent, Harun Alpsoy, Jankat Yılmaz, Diakite (Adanaspor) Amilton, Etebo (Gençlerbirliği)
Aydın ASKİ ve Büyükşehir Belediyesi ekipleri teyakkuza geçti Aydın Büyükşehir Belediyesi ve Aydın Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ASKİ), 24 Aralık Salı günü kent genelinde etkili olması beklenen şiddetli sağanak yağış nedeniyle teyakkuza geçti. Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, kentin her bir noktasında vatandaşların yanında olmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ ekipleri, yağış nedeniyle oluşabilecek olumsuz durumlara karşı hazırlık çalışması gerçekleştiriyor. Vatandaşların can ve mal güvenliğini sağlamak, afetlere karşı önlem almak için harekete geçen ekipler Aydın’ı şiddetli sağanak yağışa hazırlıyor. Kentin dört bir yanında önlem alan ekipler, gece gündüz demeden vatandaşların yanında oluyor. Aydın’ın dört bir yanında sürdürülen çalışmalar vatandaşlar tarafından da takdirle karşılanıyor. "Vatandaşlarımızın yanındayız" Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, yaşanabilecek olumsuz durumlarda vatandaşların 24 saat hizmet veren Büyükşehir Belediyesi Hızlı Çözüm Merkezi’ne 444 40 09 numaralı telefondan ulaşabileceğini belirtti. Başkan Çerçioğlu, “Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ ekiplerimiz sahada, yağış nedeniyle oluşabilecek olumsuzluklara karşı önlemler alınıyor. Vatandaşlarımızın yanındayız, can ve mal güvenlikleri için çalışmalarımıza devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.