SAĞLIK - 20 Mayıs 2024 Pazartesi 18:27

Hatay Büyükşehir Belediyesi ve MKÜ’den hijyen eğitimi

A
A
A
Hatay Büyükşehir Belediyesi ve MKÜ’den hijyen eğitimi

Hatay Büyükşehir Belediyesi, UNESCO Gastronomievi ve Mustafa Kemal Üniversitesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi işbirliğiyle, El Hijyeni Günü’nde sağlık ve hijyen konularında farkındalığı artırmak için eğitim düzenledi.


UNESCO Gastronomievinde düzenlenen etkinlikte; Enfeksiyon Kontrol Komitesi tarafından "El Yıkamak Hayat Kurtarır" sloganıyla verilen eğitimlerde, HBB personelleri ve vatandaşlara etkili el yıkama yöntemleri, el antiseptiği ve lateks eldivenlerin doğru kullanımı hakkında bilgilendirmeler yapıldı.


Katılımcılara günlük yaşamlarında ve mesleklerinde daha sağlıklı uygulamaları benimsemeleri konusunda teşvik eden MKÜ görevlileri, ayrıca genel mutfak hijyeni konularında da önemli bilgiler aktardı.


Uzmanlar, sıcak su ile el yıkamanın dermatit riskine sebep olabileceğine dikkat çekerek, sıvı sabun ya da alkollü el antiseptiğinin avuç içi, el sırtı, parmak araları, tırnak yüzeyleri ve bileklerin her tarafına temas etmesi gerektiğini vurguladı


HBB Gastronomievi yetkilileri ise, Hatay halkına hizmet verdikleri her tesiste kalitenin yanı sıra hijyen koşullarına da büyük önem verdiklerinin altını çizdi.



Hatay Büyükşehir Belediyesi ve MKÜ’den hijyen eğitimi

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kütahya Vali Musa Işın, Elazığ’da canlı yayın konuğu oldu Kütahya Valisi Musa Işın, bir dizi ziyaret kapsamında gittiği memleketi Elazığ’da Kanal Fırat televizyonu’nda canlı yayın konuğu oldu. Kanal Fırat’da yayınlanan “Arka plan” adlı programda sunucu Ediz Erşen’in sorularını yanıtlayan Işın, Elazığ ve Kütahya’nın birçok açıdan birbirine benzediğini belirterek, “Her iki şehir de nüfus, ilçe sayısı, milletvekili sayısı ve sosyolojik yapı açısından büyük benzerlikler taşıyor. Kütahya halkı da Elazığ halkı gibi milli ve manevi değerlere bağlı, devletine sadık ve fedakâr bir halktır” dedi. Kuruluş ve kurtuluşun şehri Kütahya Kütahya’nın Türkiye tarihindeki önemine değinen Vali Işın, Kütahya’nın hem kuruluş hem de kurtuluş şehri olduğunu vurguladı. Germiyanoğlu Beyliği’ne başkentlik yapan Kütahya’nın Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde stratejik bir merkez olduğuna dikkat çekti. Şehzadeler şehri olarak bilinen Kütahya’da, Yıldırım Beyazıt ve II. Selim gibi önemli isimlerin valilik yaptığı dönemleri hatırlatarak, Osmanlı Devleti’nin kuruluş yeri olan Domaniç’in Kütahya’nın bir ilçesi olduğunu söyledi. Vali Musa Işın, Kütahya’nın yalnızca sanayi ve tarım değil, aynı zamanda bir kültür ve sanat şehri olduğunu dile getirdi. Büyük ressam Ahmet Yakupoğlu, Ünlü bestekar ve halk ozanı Hisarlı Ahmet ve ünlü gezgin Evliya Çelebi’nin Kütahya’da doğduğunu hatırlatarak, Kütahya’nın Türkiye’nin sanat ve kültür hayatına önemli katkılar sunduğunu vurguladı.
Malatya Vatandaşlar yollarının yapılmasını istiyor Deprem konutlarının yapıldığı İkizce bölgesinde yaşayan vatandaşlar Malatya Büyükşehir Belediyesi’nden yollarının yapılmasını istiyor. Malatya Büyükşehir Belediyesi önüne gelerek seslerini duyurmak isteyen İkizce Mahallesi sakinleri sorunlarına çözüm istiyor. Deprem sonrası mahallelerinin yanındaki hazine arazilerine deprem konutlarının inşa edilmesi ile bölgenin hem araç hem nüfus olarak daha yoğun olduğunu aktaran Mahalle Muhtarı Mehmet Tanrıverdi, “Bizim evlerimiz de hasar gördü. Biz de zarar gördük. Bizler de aynı sıkıntıyı yaşadık, hala yaşıyoruz. Tüm yollarımızın tahrip olmasına ses çıkartmadık. Çünkü insanlarımız bir an önce evlerine kavuşması için aynı hassasiyetimizi de gösterdik. Ancak depremin üstünde 20 ay bir zaman geçmesine rağmen mahallemizin yolları kullanılmaz durumda. Arazide tarım yapılmaz halde. Mahalle sakinleri mahallede oturamıyor. Hayvancılığımız bir kere yok oldu. Hayvancılığımız bitti. Hayvancılık İkizce’de olamaz” dedi. Birçok mahallenin de yollarının benzer durumda kötü olduğunu ifade eden Muhtar Tanrıverdi, “Beylerderesi köprünün onarımından dolayı, araçların birçoğu İkizce yolunu kullandığı için o yol da kullanılmaz halde. Bizlerin daha fazla mağdur olmaması için bir an önce gerekenin yapılmasını arz ederim” dedi. Mahalle sakinlerinden Salman Gültekin ise “Biz köylü olarak çok mağduruz. Yolumuz, evlerimiz toz toprak içinde. Bunu bizzat yapılması lazım. Köylü çok mağdur durumda. Evlerimiz oturulamaz hale gelmiş. Bağ bahçelerimiz, evlerimiz toz içinde. Evlerimizin kapılarını açamıyoruz. Balkonda oturamıyoruz. Evlerimiz camlarını açamıyoruz” ifadelerine yer verdi. Malatya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin 10 gün sonra gelip yolu yapacakları belirtmelerine rağmen halen gelmediklerini ifade eden Gültekin, “Yani tozun olduğu bölgede insanlar nasıl oturacak On gün sonra tamam dediler ama halen yirmi ay geçti yapılmadılar. Belediyenin bir an evvel bu işi yapması gerekir. O insanlara yazık” şeklinde konuştu. Mahalle Sakinlerinden Cihan Azak’ta yolların yapılmamasının kendilerini mağdur ettiğini dile getirerek, “Kiminin bahçeleri kurudu, hayvancılık yapılamıyor. Çok fazla sorun var. Şehre bu kadar yakın bir yer olmasına rağmen çok fazla sorun var ve sorun çözülmüyor. Sadece bekletiliyor. İnsanlara sözler veriliyor ve sözler tutulmuyor maalesef. Biz bu yolu bir senedir yapılması için müracaat etmediğimiz makam kalmadı. İstediğimiz 5 kilometrelik bir yol başka bir şey istemiyoruz” diye konuştu.
İstanbul Fatih’te temel kazısı sırasında 4 katlı apartmanın duvarı yıkıldı, bitişiğindeki bina yan yattı İstanbul’un Fatih ilçesinde temeli kazılan inşaatın yanındaki 4 katlı apartmanın duvarı yıkıldı. Vatandaşlar tahliye edilirken, mühürlenen binanın yanındaki apartmanın ise yan yattığı duvarlarında ise yarıklar oluştuğu belirlendi. Olay, Akşemsettin Mahallesi Vatandaş Sokak’ta meydana geldi. İddiaya göre dün akşam saat 23.00 sıralarında temeli kazılan inşaatın yanındaki 4 katlı Piroğlu Apartmanı’nın bir kısmında çökme meydana geldi. Olayda şans eseri ölen ya da yaralanan olmazken, sesleri duyan apartman sakinleri panikle dışarıya çıktı. İhbar üzerine olay yerine çok sayıda polis, itfaiye ve zabıta ekibi sevk edildi. Bina tahliye edildi. Belediye ekiplerinin incelemesi sonucu Piroğlu Apartmanı’nın bitişiğindeki 4 katlı apartmanın da, tahliye edilen binaya doğru yan yattığı tespit edildi. Belediye ekipleri yan yatan binanın tahliye edilmesi gerektiğini binada oturanlara haber verdi. Yan yatan apartmanın dış cephesinde yarıklar da oluştuğu belirlendi. Bazı bina sakinleri eşyalarını tahliye ederken, iki apartmanın etkilenmesine neden olan inşaatın durdurulduğu öğrenildi. Zabıta ekipleri tarafından Piroğlu Apartmanı mühürlenirken, olayla ilgili inceleme başlatıldı. Boşaltılan Piroğlu Apartmanı’nın yanındaki binada oturan Müyesser Yılmaz kendi binalarında da hasar olduğunu belirterek, “Biz 15 santimetre yanımızdaki eve doğru yattık. Biz yanımızdaki evi itince diğer ev de yattı. O evin altı zaten temelsiz. Dün bütün gün dozer eşeledi. Ben kürekle kazılmasının daha doğru olacağını belirttim. Benim aklım eriyorsa, müteahhittin aklı nasıl ermiyor buna. Benim balkonum çöktü. Kolonlarım çatladı. İnanın doğru düzgün uyuyamıyoruz. İtfaiye geldiğinde bizim buraya geldiğini düşünmedim. Sonra bir baktım bizim sokaklar, en üst kattaki insanları çıkartıyorlar” dedi.
İstanbul İstanbul Photo Festivali’nin ilk durağı tarihi Terra Santa Manastırı olacak Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde 1-20 Ekim 2024 tarihleri arasında düzenlenecek İstanbul Photo Festivali, Beyoğlu’nun önemli kültür sanat mekanlarından birisi olan tarihi Terra Santa Manastırı’nda gerçekleştirilecek söyleşi ve sergilerle başlayacak. FOTON Derneği tarafından her yıl ekim ayında düzenlenen İstanbul Photo Festivali’nin 3.’sü, Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde fotoğraf severlerle buluşacak. 1-20 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek olan festival, Terra Santa Manastırı, Bilim Beyoğlu, Galata Kulesi, Ara Cafe, Atlas Sineması gibi mekanlarda düzenlenecek. Bu yıl, festival programında yer alan etkinlikler arasında uluslararası ünlü fotoğrafçıların katılımıyla gerçekleşecek portfolyo değerlendirmeleri, fotoğraf incelemeleri ve interaktif atölyeler ön plana çıkacak. Ayrıca, sokak fotoğrafçılığından belgesel fotoğrafçılığına kadar geniş bir yelpazede farklı temalara odaklanan sergiler, izleyicilere fotoğraf dünyasının en orijinal yönlerini keşfetme imkanı sunacak. Sergilerin yanı sıra düzenlenecek söyleşilerle de katılımcılar festival boyunca ilham verici konuşmacılarla bir araya getirilecek. Tarihi Terra Santa dört sergiye aynı anda ev sahipliği yapacak Festivalin açılışı 1 Ekim Salı günü Beyoğlu’nun yeni kültür sanat mekanlarından birisi olan tarihi Terra Santa Manastırı’nda gerçekleştirilecek söyleşi ve sergilerle yapılacak. “Ustaların Gözünden Siyah-Beyaz İstanbul” sergisinde Türk fotoğrafının önde gelen isimlerinden 23 fotoğraf sanatçısının birer fotoğrafı yer alacak. Küratörlüğünü Murat Gür’ün yaptığı sergi, 1953-2014 yılları arasında üretilmiş farklı dönemlere ait çalışmalarla dünün İstanbul’una siyah-beyaz bir bakış sunacak. Küratörlüğünü Sami Uçan’ın yaptığı “Türk Sokak Fotoğrafçıları” sergisi de İstanbul’un tarihi dokusunu ve sokak kültürünü görsel bir şölenle sanatseverlerle buluşturacak. Ayrıca, Street Photo Festival finalistlerinin eserlerinden oluşan” İstanbul Street Photo Festival 2024 Finalistleri” ve sokak fotoğrafçılığının en büyük isimlerinden Vineet Vohra‘ya ait “Here, There, Everywhere” sergileri de açılacak. Dört serginin açılışı aynı anda saat 19.00’da gerçekleştirilecek. Tarihi Terra Santa Manastırı fotoğraf sergilerinin açılışının ardından saat 20.00’da başlayacak “Sokağa Açılan Sohbet" söyleşisine ev sahipliği yapacak. Söyleşide fotoğraf sanatının ustalarından Harun Gültürk, Kağan Baştimar, Kerem Nasipoğlu, Murat Gür ve Sami Uçan fotoğraf üzerine hoş bir söyleşi gerçekleştirecekler.