ÇEVRE - 18 Eylül 2017 Pazartesi 13:01

İskenderunlu balıkçılar "vira bismillah" dedi

A
A
A
İskenderunlu balıkçılar "vira bismillah" dedi

İskenderunlu balıkçılar av yasağının sona ermesiyle birlikte Hatay Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün düzenlediği törenle ‘vira bismillah’ diyerek sezonu açtı.

İskenderunlu balıkçılar av yasağının sona ermesiyle birlikte Hatay Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nün düzenlediği törenle ‘vira bismillah’ diyerek sezonu açtı.


İskenderun balıkçı barınağında gerçekleştirilen törene 2017 - 2018 su ürünleri av sezonu açılışına, Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Andiç, İMEAK Deniz Ticaret Odası İskenderun Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut Bilen, Su Ürünleri Şube Müdürü Ufuk Sakallı, İskenderun Sahil Güvenlik Grup komutanları, Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Habip Dalgıç, kurum amirleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve balıkçılar katıldı.


İskenderun Balıkçı Barınağında 12 metre ve altı 200, 12 metre üstü 30’a yakın balık avlanma gemisi ve 80 civarında ise amatör tekne bulunduğunu söyleyen İskenderun Su Ürünleri Kooperatif Başkanı Habip Dalgıç, “İskenderun Körfezimiz balıkçılık yönünden zengin bir bölgedir. Ancak körfezde balık stokları üzerinde av baskısı ve çevresel faktörler balığa zarar vermektedir. Geçmiş yıllarda devletimizin balık stoklarını korumak ve balıkçılık filosunu küçültmek amacıyla 12 metre ve üzeri tekneleri destekleme kapsamında satın almıştır. 10 metreden küçük teknelerinde aynı destekleme kapsamına alınmasının faydalı olacağını düşünüyorum. 2017-2018 av sezonun önceki yıllara göre daha verimli olmasını temenni ediyorum” diye konuştu.


Hatay’ın 152 kilometrelik bir sahil şeridi ve Doğu Akdeniz’de zengin balıkçılık kaynakları olan bir şehir olduğunu belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mehmet Andiç, “İlimizde 423 adet balıkçı teknesi çalışmakta olup 5000 bine yakın balıkçımız geçimini bu sektörden sağlamaktadır. Av yasağından sonra denizden çıkacak balıklar tezgahlarda yerini alacaklardır. Yeni sezonda bol balık çıkmasıyla balık fiyatlarının ucuzlaması temennimizdir. Dünyanın en sağlıklı ve en doğal olan besin maddesi olan balığımızın vatandaşlarımız ve çocuklarımız tarafından tüketilmesi sağlıklı bir toplum ve sağlıklı bir nesil yetişmesine büyük katkı sağlayacaktır. Bu gün Vira Bismillah demek için buradayız. Bu yılda balık sezonu daha bereketli olmasın diliyorum” diye konuştu.


3 tarafı denizler ile çevrili bir ülkede yaşandığını ancak istatistiklere bakıldığında dünyada en az kişi başı balık yiyen bir toplum olduğumuzu ifade eden Hatay Vali Yardımcısı Aydın Tetikoğlu, “Bunun sebebi teşvik amacıyla devamlı balık yeme alışkanlığı olmayan bir milletiz. Balık toplumuzda çok pahalı bir yiyecek halinde sunulmasıdır. Mümkün olduğu kadar bunu tüketiciye daha ucuz hale getirmek gerekiyor. Gelecek sağlıklı nesillere yetişmesi amacıyla kesinlikle balık yeme alışkanlığımızı hepimiz yapması lazım” diye belirtti.


Konuşmaların ardından temsili açılış töreni kurdele kesimi ve balıkçı teknelerinin denize açılması ile sona erdi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı Sergisi Beyoğlu Belediyesi’nde gerçekleşti Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi Beyoğlu Beleditesi’nin 6. Daire’sinde yer alan Sanat Galerisi’nde gerçekleşti. Sanatçının kişisel suluboya çalışmalarının yer aldığı, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergi, 10 Ekim 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek. Beyoğlu Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen Ressam sanatçısı Işıl Özışık’ın 65. Sanat Yılı sergisi, Beyoğlu Belediye Başkanı İnan Güney’in de katılımıyla gerçekleşti. Açılış sonrası Işık Özışık ile beraber sergiyi gezen Başkan Güney, eserler hakkında sanatçıdan bilgi aldı. Sanatçının tamamı suluboya çalışmalarından oluşan, toplamda 54 eserlik içerikten oluşan sergisine Brezilya İstanbul Başkonsolosu Ruy Pacheco de Azevedo Amaral, Cezayir İstanbul Konsolosu Abbi RATIBA, CHP Meclis Üyesi Işık Öğütçü, Beyoğlu Muhtarlar Derneği Başkanı Songül Öztunç ve diğer davetliler de katılım gösterdi. Sergide yer alan eserlerin sahibi olan sanatçı Işıl Özışık sergiyle ilgili şunları söyledi, “Retrospektif bir sergi. Başlangıçtan bu yana, yani 1960 yılının sonlarından zamanımıza kadar olan 65 yılda yaptığım resimlerin bir özeti bu. Çoğunlukla aşığı İstanbul’dan yaptığım peyzajlar. Bir kısmını oturduğum yerden birebir karşılığını yaptım. Bir kısmını da eskizini alıp galerimde bitirdim. 65 yıl başarılarla, bazen hüzünle sükut-u hayalle geçti. Güzel günlerdi. Resim yapmak, objeyle baş başa kalmak, bende güzel anılar bırakıyor” İfadelerini kullandı. Yaşına rağmen yorgun olmadığını ve çalışabildiğini söyleyen Özışık, “86 yaşındayım. Devam edeceğim. Yorgun değilim. Çalışabiliyorum. Günde bazen üç, bazen iki, bazen bir resim, bazen de hiç resim yapmadan dinleniyorum. Resimle güzel günler geçiriyorum. Bir yıl içinde herhalde açamayacağım. Belki bir dahaki yıl açarım. Deniz ve kıyı resimlerini yapmayı çok seviyorum. Bazen kırsal resimler yapmayı seviyorum. Eserlerin tamamı suluboya. Neden suluboya olduğunu soruyorlar. Ben özel hayatımda da biraz suluyum. Mizahı çok severim. Herhalde başarım varsa eğer bunu mizaha da borçluyum” dedi. Açılış davetlilerin sergiyi gezmesiyle devam etti.
Samsun Başkan Kul: “Gazilerimizin rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” SAMSUN (İHA) – Samsun’un Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız” dedi. Terme’nin Kocaman Mahallesi’nden olan ve Samsun şehir merkezinde ikamet eden Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, sadece yaz aylarında Kocaman Mahallesi’ndeki evinde yaşıyor. Terme Belediye Başkanı Şenol Kul, Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan’ın Kocaman Mahallesi’nde bulunan evinde ziyaret ederek, gazilere olan minnet ve şükranlarını ifade etti. Parkinson hastası olan Kıbrıs Gazisi Veysel Özkan, dün evinde geçirdiği bir kaza sonucu yaralandığı için Başkan Kul, geçmiş olsun dileklerini iletti. Kıbrıs Gazisi ve yakınları ile bir süre görüşen Başkan Kul, gazinin talep ve önerilerini dinledi. Sadece yaz aylarında yaşadıkları evle ilgili olarak mevcut sorunların giderilmesi için çalışma başlattıklarını belirten Şenol Kul, “Gazilerimiz bizim onurumuzdur ve onların rahat bir yaşam sürmeleri için elimizden geleni yapacağız. Gazimizin kısa süreli de olsa yaşadığı bu yerle ilgili ne gazimizden ne de yakınlarından belediyemize herhangi bir talep gelmemesine rağmen ekiplerimiz evlerinin bulunduğu bölgede incelemeler yaptı. Gazimizin yaşadığı mahalleye kadar beton yolumuzu daha ilk görev yılımızda yapmıştık. Beton yoldan gazimizin yaşadığı eve kadar 100 metrelik bir stabilize yol var, o yolun durumu da gayet iyi fakat gazimizin evi dik bir yamaca yapıldığı için evlerinin bulunduğu alanda yağışlı günlerde de sorun olmaması adına ekiplerimizin yapacakları incelemenin ardından gerekli çalışmaları yapacağız. Yakın bir zamanda yeniden Samsun şehir merkezinde bulunan evlerine taşınacak olan gazimizi burada kaldığı süreç içinde rahat etmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız” diye konuştu.
Samsun OMÜ Rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin (OMÜ) yeni rektörü Prof. Dr. Fatma Aydın oldu. Cumhurbaşkanlığı’nın 2024/335 sayılı kararı yayımlandı. 20 Eylül tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan kararda, “Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörlüğü’ne 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13’üncü maddesi ile 3 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 2’nci, 3’üncü ve 7’nci maddeleri gereğince Prof. Dr. Fatma Aydın atanmıştır” denildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı kararla birlikte, 13 Ağustos 2020 tarihinden itibaren Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü olarak görev yapan Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın yerine Prof. Dr. Fatma Aydın atanmış oldu. Fatma Aydın kimdir? Fatma Aydın, 10 Ocak 1969’da Manisa’da doğdu. Orta ve lise eğitimini İzmir İmam Hatip Lisesi’nde tamamladı. 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu. Akademik kariyerine Atatürk Üniversitesi Dahiliye Ana Bilim Dalı’nda araştırma görevlisi olarak başladı. Akabinde 1997-2001 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Deri ve Zührevi Ana Bilim Dalı’nda uzmanlığını tamamladı. Aynı üniversitenin Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nda 2007-2013 yılları arasında doçent, 2013 yılından itibaren ise profesör ünvanıyla görevlerine devam etti. Ayrıca, 2014-2015 yıllarında sırasıyla OMÜ Tıp Fakültesi Dekan Yardımcısı, Tıp Fakültesi Dekanı ve 2017-2019 tarihleri arasında OMÜ Turizm Fakültesi Dekanı olarak görev aldı. 2015 tarihinden itibaren Tıp Fakültesi Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı Başkanı olarak görev yapıyor. Evli olup, Orhun Utku Aydın adında bir oğlu var.