ASAYİŞ - 12 Ocak 2023 Perşembe 09:26

Yargıtay'dan boşanma eşiğindeki eşleri ilgilendiren emsal karar

A
A
A
Yargıtay'dan boşanma eşiğindeki eşleri ilgilendiren emsal karar

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, 'evlilik birliğinin devamı için barışma teklifi veya görüşmesi af niteliğinde kabul edilemez' dedi

İçtihat bülteninden edinilen bilgiye göre, tarafların birbirlerine karşılıklı olarak boşanma davası açması sonucunda ilk derece mahkemesi “davalı -karşı davacı erkeğin eşi ve eviyle ilgilenmediği, eşine fiziksel şiddet ve cinsel şiddet uyguladığı gerekçesiyle boşanmaya sebep olan olaylarda erkeğin tam kusurlu olduğunu kabul ederek, erkeğin boşanma davasının reddine, kadının boşanma davasının kabulüyle tarafların boşanmalarına, kadın lehine maddi ve manevi tazminata, tedbir ve yoksulluk nafakasına” karar verdi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi kararı bozdu

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, “davacı-karşı davalı kadının evde eş olarak üzerine düşen yükümlülükleri yerine getirmediği, erkeğin boşanma davası açmak da haklı olduğu, erkeğin boşanma davasının kabulü gerekirken, reddi yönünde hüküm kurulmasının doğru görülmediği” gerekçesiyle kararı bozdu.

İlk derece Mahkemesince “dosya Yargıtay’da temyiz aşamasında bulunduğu esnada erkeğin instagram konuşmaları ile kadınla barışma çabası içerisinde olduğu, eşine çaya davet ettiği, “hiçbir şey için geç değil” diyerek tekrar görüşmek istediğini beyan ettiği, davadan sonra gönderildiği sabit olan mesajların kadına gönderilmesi, boşanma davasındaki olayları hoşgörü ile karşılama sayılabilecek davranışlardan olup af niteliğinde olduğu” gerekçesiyle direnme kararı verdi.

Dosya Yargıtay Hukuk Genel Kuruluna gönderildi

Hukuk Genel Kurulunca “mahkemenin direnme olarak adlandırdığı temyize konu kararın usul hukuku anlamında gerçek bir direnme kararı olmadığı; ilk kararda tartışılıp, değerlendirilmemiş yeni bir gerekçeye dayalı yeni hüküm niteliğinde olduğunun kabulü gerektiği, hâl böyle olunca, kurulan bu yeni hükmün temyizen incelenmesi görevi Hukuk Genel Kuruluna değil, özel daireye aittir. Bu nedenle yeni hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosya özel daireye gönderilmelidir” gerekçesi ile dosya tekrar Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’ne gönderildi.

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi: Barışma teklifi veya görüşmesi af niteliğinde kabul edilemez

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, dosyayı tekrar ele alarak “Bozma sonrası değişik gerekçe ile kurulan hükme ilişkin yapılan inceleme neticesinde; Mahkemece davalı-karşı davacı erkeğin boşanma davası, davacı-karşı davalı kadından kaynaklanan kusurlu davranışların, erkek tarafından affedildiği gerekçesiyle reddedilmiş ise de evlilik birliğinin devamı için barışma teklifi veya görüşmesi af niteliğinde kabul edilemez. Bu halde, davacı-karşı davalı kadının birlik görevlerini yerine getirmediği anlaşılmaktadır. O halde taraflar arasında ortak hayatı temelinden sarsacak derecede ve birliğin devamına imkân vermeyecek nitelikte bir geçimsizlik mevcut ve sabittir. Olayların akışı karşısında davalı-karşı davacı erkek de dava açmakta haklıdır. Bu şartlar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, davalı-karşı davacı erkeğin boşanma davasının da kabulü (TMK m.166/2) ile boşanmaya karar verilecek yerde yetersiz gerekçe ile erkeğin davasının reddi doğru bulunmamış” gerekçesiyle ilk derece mahkemesinin kararını tekrar bozarak evlilik birliğinin devamı için yapılan barışma teklifini veya görüşmesini af niteliğinde kabul etmedi. Böylelikle, boşanma davasındaki diğer eşin kusurlu davranışları da boşanma sebebi sayıldı.

"Karar boşanma hukuku açısından yerindedir"

Kararı değerlendiren İstanbul Barosu üyesi Avukat Fatih Karamercan şunları söyledi: “Boşanma davası süren eşlerden birisi, çoğu zaman evlilik birliğinin devam etmesi için diğer eşiyle tekrar görüşmek istemektedir. Bu iradesini de yazılı mesaj ve sosyal medya yoluyla yansıtmaktadır. Burada önemli olan bu barışma teklifinin veya görüşmesinin diğer eş tarafından olumlu karşılık bulması yani kabul edilmesidir. Bu barışma teklifinin veya görüşmesinin, diğer eş tarafından olumlu karşılık bulmaması durumunda, diğer eşin boşanma dava dosyasında dayanılan kusurlu davranışları boşanma sebebi olmaya devam edecektir. Nitekim, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu da, ‘barışma girişimi kabul ile sonuçlanmadığından bir aftan söz edilemez’ şeklinde 03 Haziran 2020 ve 11 Kasım 2020 tarihinde kararlar vermiştir”.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun Fındık bahçelerinde kahverengi kokarca artışı Samsun’un Çarşamba Ovası’ndaki fındık bahçelerinde kahverengi kokarca zararlısı artışı yaşanıyor. Çarşamba Ovası’nda, özellikle fındık bahçelerinde sıklıkla görüldüğü iddiası üzerine bahçelere giderek kontrol yapan ziraat odası ekipleri, kahverengi kokarca zararlısında artış yaşandığını gözlemledi. “Fındıklarda çotanaklar dökülmeye başladı" Kokarca ile mücadele hakkında uyarılarda bulunan Çarşamba Ziraat Odası Başkanı Muammer Aydemir, “Üreticilerimizin şikayetleri üzerine kontrol ettiğimiz fındık arazilerinde kahverengi kokarca zararlısı yumurta paketi, nifn ve erginlerinde artış olduğu gözlenmiştir. Zarar verdiği fındıklarda çotanaklar dökülmeye başlamıştır. Bahçelerin kontrol edilerek yoğunluğa göre mücadele yapılması, zararlının çoğalmasını engellemek açısından büyük önem arz etmektedir. Kahverengi kokarca için kimyasal mücadelede kullanılacak ruhsatlı bitki koruma ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığımız Bitki Koruma Ürünleri Veri Tabanında belirtilmiştir. Mücadelede başarılı olması açısından zararlıya karşı Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünleri ile tavsiye edilen uygun dozlarda mücadele edilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Aydemir ayrıca, detaylı bilgi almak isteyen üreticilerin ziraat odasına müracaat edebileceklerini sözlerine ekledi.
Manisa Manisa’ya Kent Lokantası geliyor Manisa Büyükşehir Belediyesi, halkçı projelerine bir yenisini daha ekliyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek tarafından müjdesi verilen ‘Kent Lokantası’ projesinin ilki, yakın süre içinde Şehzadeler ilçesinde bulunan Bahri Sarıtepe Gençlik Merkezi giriş katında açılarak, Manisalıların hizmetine sunulacak. Manisa Büyükşehir Belediyesi, başta öğrenciler olmak üzere, dar gelirli yurttaşlara yönelik uygun fiyatlı ve lezzetli yemekler sunmayı amaçlayan ‘Kent Lokantası’ sosyal projesini hayata geçirmek için çalışma başlattı. Şehzadeler ilçesinde bulunan Bahri Sarıtepe Gençlik Merkezi giriş katında yakın zamanda hayata geçirilecek olan Kent Lokantası’nın ilerleyen süreçte öğrencilerin yoğun olduğu bölgeler ile dezavantajlı bölgelerde de açılacağı belirtildi. Projenin öğrenciler ve dar gelirli vatandaşlar için kolaylık sağlayacağını belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Mimar Ferdi Zeyrek, “Manisa’mızda sosyal belediyecilik anlayışımızı her alanda sürdürüyoruz. Kent Lokantası projemiz de bunlardan bir tanesi. Uygun fiyatlı, sağlıklı ve lezzetli yemekler sunacak olan bu lokantalar, Manisa’mızda sosyal dayanışmaya da katkıda bulunacak. İlk olarak Şehzadeler ilçemiz Bahri Sarıtepe Gençlik Merkezi alt katında açacağımız Kent Lokantası’nı ilimiz genelinde yaygınlaştırmayı hedefliyoruz” dedi.
Elazığ Elazığ’da ormanlık alanlara giriş yasaklandı Elazığ’da Orman Yangınlarının Önlenmesi Hakkındaki Komisyon Toplantısı sonucunda ormanlık alanlar girişler yasaklandı. Vali Doç. Dr. Ömer Toraman başkanlığında, Orman Yangınlarının Önlenmesi Hakkındaki Komisyon Toplantısı düzenlendi. Toplantıda orman yangınlarıyla mücadele kapsamında Elazığ sınırları içerisindeki ormanlık alanlara girişler yasaklandı. Elazığ Valiliği’nden yapılan açıklamada, “İlimizde Orman Yangınlarıyla Mücadele kapsamında Elazığ İli sınırları içerisindeki ekli listede belirtilen ormanlık alanlara görevliler ve izin alanlar hariç girişler 4 Temmuz- 30 Eylül 2024 tarihleri arasında, 6831 sayılı Orman Kanunu’nun 74. maddesi ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 9. ve 66. maddeleri uyarınca yasaklanmıştır. İlimizdeki bütün ormanların çevresinde ve içinden geçen yollarda orman kenarında mola vermek ve piknik yapmak, mangal, semaver ve ateş yakmak yasaklanmıştır. Kamping işletmeleri haricinde ormanlık alanlarda kamp yapılması ve çadır kurulması yasaklanmıştır. Elazığ ili genelindeki bütün köy (bağlıları dahil) ve mahallerinde anız, bağ-bahçe ve tarla temizliğinden meydana gelen dalların ve her türlü bitki örtüsünün yakılması yasaklanmıştır. İlimizde meydana gelen yangınların bir kısmının biçerdöver, balya makinası gibi tarımsal kaynaklı olması nedeniyle biçerdöver sahipleri, operatörleri ile üreticilerimiz ve köy/mahalle muhtarlarımızın aşağıda belirtilen hususlarda dikkatli olmaları olası yangınları önlemek açısından önemli olacaktır. Hasada başlanacak köylerde köy muhtarlıklarınca ilçe tarım ve orman müdürlüğü, jandarma veya orman işletme müdürlüklerine bilgi verilecektir. Her biçerdöver ve balya makinasında kolay ve rahat ulaşılabilir yerlerde 2 adet 6’şar kilogramlık yangın söndürme tüpünün bulundurulacaktır. Ormanlık alanlara ve anayol kenarlarına bitişik parsellerde, hasat bitiminde en az 5-10 metrelik mesafede sürüm yapılarak tampon alan oluşturulacaktır. Hasadın devam ettiği alanlarda orman işletme müdürlüğünce, kamu kurum kuruluşlarınca verilmiş olan veya var olan diğer su tankları köy tüzel kişiliklerince dolu olarak hazır bulundurulacaktır. Orman alanı civarındaki (4 km mesafede) tesisler ile sanayi kuruluşları, orman alanlarını etkileyebilecek her türlü faaliyet nedeniyle oluşabilecek yangın riskine karşı, önleyici bütün tedbirleri eksiksiz alacaklardır. Ormanlık alanlara yakın (4 km mesafede) olan yerlerdeki düğün ve benzeri organizasyonlarda orman yangınına neden olabilecek havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı madde kullanılmasına müsaade edilmeyecektir. Enerji Nakil Hatlarının yapım ve bakımı ile ilgili kuruluşlar hatların özellikle ormanlık alanlardan geçen bölmelerinde gerekli bakımları gerçekleştirecek, yangın riskine karşı her türlü tedbiri alarak, gerektiğinde enerji kesintisi uygulayacaklardır. Tüm belediyelerimiz, orman içi, orman kenarı ve bitişiğinde bulunan çöp toplama alanları çevresinde koruma bandı oluşturacak ve yangın riskine karşı gerekli iş makinelerini (dozer, loder, kepçe) hazır bulunduracaklardır. İlçe kaymakamlıklarımız ve orman bölge müdürlüğü koordinasyonunda genel kolluk ve orman kolluğundan oluşturulan denetim ekipleri etkin bir şekilde gözetim ve denetim yapacaklardır. Yukarda belirtilen karar ve önlemlere aykırı hareket edenler hakkında 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5271 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu gereği işlem yapılacaktır” denildi. Girişleri yasaklanan ormanlık alanların, “Merkez ilçesi Harput -Alayaprak - Oymaağaç Köylerindeki orman alanları ve ağaçlandırma sahaları, merkez ilçesi Yukarıçakmak, Çatalharman, Salkaya, Meşeli, Karataş, Küllük, Yeniçubuk köyleri ile Hüseynik Mahallesi orman alanları ve ağaçlandırma sahaları, Sivrice ilçesine bağlı Kürk ve Karaçalı köyleri, Maden ilçesine bağlı Gezin köyü, Baskil ilçesine bağlı Kuşhan ve Aladikme köyleri, Keban ilçesine bağlı Sağdıçlar, Pınarlar, Büklümlü ve Taşkesen köyleri orman alanları ve ağaçlandırma sahaları” olduğu aktarıldı. Öte yandan girişleri serbest olan CİP Mesire Yeri, Merkez Yukarıçakmak Orman Parkı Ormanı ve Sivrice Akpınar Orman Parkı’nda semaver ve ateş yakmanın serbest olduğu, girişin serbest olduğu merkez Fethi Sekin Orman Parkı Orman alanında ise mangal, semaver ve ateş yakmanın yasak olduğu bildirildi.