DÜNYA - 14 Ekim 2018 Pazar 17:03

Tokyo'nun yeni balık pazarına ziyaretçi akını

A
A
A
Tokyo'nun yeni balık pazarına ziyaretçi akını

Tokyo'nun yeni balık pazarı “Toyosu Fish Market” kapılarını ziyaretçilere açtı. Yeni tesisi görmek isteyen binlerce kişi, sabah erken saatlerden itibaren pazar girişinde uzun kuyruklar oluşturdu.

Tokyo'nun 83 yıllık simgesel ve tarihi balık pazarı Tsukiji’nin 6 Ekim’de tamamen kapanmasının ardından, dünyaca ünlü tesisin yerine kurulan Toyosu Balık Pazarı, 11 Ekim’de ticari faaliyetler için hizmete açıldı. Açılışın ardından hazırlıkların tamamlanmasıyla, tesise ziyaretçi kabulüne başlandı. Sabah erken saatlerden itibaren Tokyo’nun yeni balık pazarını görmek isteyen binlerce ziyaretçi, pazara adını veren Tokyo’nun Toyosu bölgesine akın etti. 

Uzun yıllar boyu dünyanın en büyük su ürünleri ve gıda pazarı unvanını elinde bulunduran Tsukiji’den 1,8 kat daha büyük olan 407 bin metrekarelik yeni tesisin tüm bölümleri ziyaretçilere açılmasa da, tarihi pazardan yeni tesise taşınan ünlü restoranların önünde uzun kuyruklar oluştu. Kimi ziyaretçiler eski Tsukiji Balık Pazarı’nın vazgeçilmezi özel forkliftlerin üzerinde poz verirken, kimileri de hal bölümüne konulan dev balık heykelinin önünde pazarın ilk gününü fotoğrafladı. Panaromik Tokyo manzarasını izleme imkanı sunan seyir terası da ilgi gördü.

Birçok gelenek değişti

Tsukiji’de bulunan 83 yıllık tesiste ziyaretçiler meşhur balık mezatları başta olmak üzere, toptan satış yapılan alanlara da girebiliyorken, yeni tesisin tamamen ticaret odaklı inşa edildiği gözlendi. İlk günde tesisi ziyaret edenler, balık pazarının farklı bölümlerinin ancak küçük kısımlarını camekanların ardındaki gözlem balkonlarından görebildi.

Kapılarını kapatan tarihi Tsukiji Balık Pazarı’ndaki balıkçıların sık sık şikayetlerine neden olan aşırı turist yoğunluğu nedeniyle yıllar içinde turistik etkinlik halini alan balık mezatları yeni tesiste ziyaretçilere kapalı olacak. Yalnızca, inşa edilen gözlem balkonlarından izlenebilecek açık artırmalar 2019’da başlayacak.

'Yeni tesis AVM gibi'

Yılda 3.8 milyar dolar dolayında satışın yapıldığı tarihi Tsukiji Balık Pazarı’nın ticari anlamda yerini alan Toyosu, ilk gününde meraklıların yoğun ilgisi ile karşılaşsa da, bazı ziyaretçilerin beklentilerini karşılamadı. Tesisteki ana faaliyetlerin camekanların ardından izlenecek olması meraklıları üzdü. Yeni tesisle ilgili internette çok sayıda tanıtım gördüğünü ve merak ederek ziyaret etmek istediğini belirten Japon üniversite öğrencisi Yukari Asaya (23), "Eski pazarı daha çok seviyordum. Burası geleneksellikten uzak ve sadece bir alışveriş merkezini andırıyor" ifadelerini kullandı.

Üniversite öğrencisi Sayaka Seki (22) ise, yeni balık pazarının eski pazarın geleneksel havasına göre resmi ve şekilsel olduğunu ifade etti. Toyosu Balık pazarında ana faaliyetlere ziyaretçilerin yaklaşamamasının olumsuz olduğunu değerlendiren üniversite öğrencisi Yusaku Ryu (23) de, "Eski pazarda her şeye yakındık. Burada ise camların ardından izledik" ifadelerini kullandı.

Tesisin 11 Ekim’deki açılışında konuşan Tokyo Valisi Yuriko Koike, Toyosu'nun da Tsukiji gibi simgesel hale gelmesini hedeflediklerini belirterek, "Bugün yeni bir marka oluşturmaya başlıyoruz. Adı Toyosu" demişti.  

Burak Ersoy 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Başkan Tugay, Örnekköy’de aşure dağıttı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Eskişehir Yardımlaşma Kültür ve Dayanışma Derneği (ESDER) ile Anadolu Kültür Sanat Eğitim Araştırma ve Dayanışma Derneği’nin (AKSEV) düzenlediği aşure etkinliğine katıldı. Yurttaşlara aşure dağıtan Başkan Tugay, “İyiliğe, doğruluğa, güzelliğe dair ağızdan çıkan dualar var. O dualar kabul olsun ve her türlü kötülükten, afetten, felaketten uzak olduğumuz günleri hep birlikte yaşayalım” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, Eskişehir Yardımlaşma Kültür ve Dayanışma Derneği (ESDER) ile Anadolu Kültür Sanat Eğitim Araştırma ve Dayanışma Derneği’nin (AKSEV) pişirdiği aşure lokmasına ortak oldu. Eskişehirliler Örnekköy Cemevi’nde gerçekleşen aşure etkinliğinde ayrıca Bayraklı Belediye Başkanı İrfan Önal, ESDER Başkanı Yaşar Hanlı, AKSEV Başkanı Sait Atar, meclis üyeleri ve muhtarlar da yer aldı. “İyiliğin, doğruluğun sahip çıkılmaya ihtiyacı var” Programda bir konuşma yapan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, “Elimden geldiğince aranızda bulunmaya, bu manevi ortamın değerini sizlerle paylaşmaya çalıştım. Bundan sonra da mümkün olduğunca yapmaya devam edeceğim. İyi günlerimiz var, kötü günlerimiz de oluyor. Aşuremiz dağıtılıyor burada ama bir acıyla beraber onu tadacağız. Her kayıptan sonra insan şunu düşünüyor; sevdiklerimize daha çok değer vermeliyiz, dünyadaki iyi, doğru, güzel insanlara daha çok sahip çıkmak için yapabileceğimiz ne varsa yapmalıyız. İyiliğin, doğruluğun sahip çıkılmaya ihtiyacı olduğu bir dönemde yaşıyoruz. Eğer böyle düşünen insanlar olmasa bu dünyanın var olması, insanlığın olması mümkün değil. Bu ülkede, dünyada bu canların yüreğinde iyilik var, güzellik var. İyiliğe, doğruluğa, güzelliğe dair ağızdan çıkan dualar var. O dualar kabul olsun ve her türlü kötülükten, afetten, felaketten uzak olduğumuz günleri hep birlikte yaşayalım. Kaybettiğimiz canların devri daim olsun. Onlar aramızdalar ve aramızda olmaya devam edecekler. İyi ki bizimle beraber yaşadılar, iyi ki onları tanıdık, iyi ki onlarla beraber vakit geçirdik. Biz yaşadığımız sürece onlar da ölmeyecekler” diye konuştu. Başkan Tugay aşure dağıttı ESDER Başkanı Yaşar Hanlı ve AKSEV Başkanı Sait Atar, aşure lokmalarının hak katında kabulünü diledi. Türkülerin okunduğu, semah gösterisinin yapıldığı etkinlikte aşure duası edildi. Başkan Tugay, aşureyi karıştırdıktan sonra kaplara koyarak yurttaşlara dağıttı.
Aksaray Önce “Görevin bu değil” dedi, bir başka uygulamada gazeteciyi tehdit etti Aksaray’da alkollü araç kullanırken polise yakalanan ve kendini görüntüleyen gazetecinin üzerine yürüyerek “Görevin bu değil” diyen alkollü sürücü yaklaşık 1 hafta sonra kontrol için durdurulduğu uygulama noktasında bu kez polis ve bekçilerin önünde gazeteciye el işareti yapıp tehdit etti. Aksaray’da İl Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekipleri yaklaşık 1 hafta önce Kalealtı Caddesi’nde yapılan uygulamada şüphe üzerine 34 TS 0068 plakalı otomobili durdurdu. Ehliyet ve ruhsat sorduğu sürücü T.S.’nin (31) hal ve hareketlerinden şüphelenen polis ekipleri şahsa alkol muayenesi yapmak istedi. Uzun süre polise dil döküp alkol metreye üflemek istemeyen sürücü bir süre sonra, “Çıkmayacağını biliyorum ama üfleyeyim” diyerek girdiği alkol kontrolünde 1,16 promil alkollü çıktı. Alkollü direksiyon başında yakalandığını unutup gazeteciye “Ayıp” diyen ve küfür ederek hakaret eden T.S. gazetecinin üzerine yürüyerek defalarca “Senin görevin bu değil” dedi. Polis, sürücüye 6 bin 439 TL para cezası keserek ehliyetine 6 ay süreyle el koydu. Yaklaşık 1 hafta sonra Dere Mahallesi 904 Sokak’ta yapılan bir başka uygulamada yine durumundan şüphelenilen T.S.’nin 34 TS 0068 plakalı otomobili polis ve bekçiler tarafından durduruldu. T.S. isimli şahıs ehliyetine alkollü araç kullanmaktan el konulması nedeniyle bu kez bir başka sürücüyle kontrolden geçirildi. Otomobilin sağ ön koltuğunda otururken yine basın mensuplarını gören T.S. bu kez gazeteciye bekçi ve polislerin yanında el işareti yaparak, “Sana ben” diye tehdit ettiği esnada görüntülendiğini anlayınca elini indirip, “Çek çek” diye talimat verdi. Denetimin ardından araca yol verilirken gazeteci tehdit, küfür ve hakaretten şahıstan şikayetçi oldu.