DÜNYA - 20 Temmuz 2021 Salı 18:18

Rusya 5. nesil savaş uçağı Su-57 Checkmate’i tanıttı

A
A
A
Rusya 5. nesil savaş uçağı Su-57 Checkmate’i tanıttı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in katıldığı MAKS-2021 fuarında Rusya’nın geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı Su-57 Checkmate tanıtıldı.

Rusya'nın başkenti Moskova'nın 40 kilometre güneydoğusunda yer alan Jukovski'de gerçekleştirilen Uluslararası Havacılık ve Uzay Fuarı MAKS-2021'e, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katıldı. Fuarda, Rusya’nın en köklü uçak üreticisi olan Sukhoi firması tarafından geliştirilen 5. nesil yeni savaş uçağı Su-57 Checkmate tanıtıldı. Kalkış ağırlığının 18 tondan az olan Checkmate hafif avcı uçağının, Rusya’nın ilk tek motorlu savaş uçağı olarak kayıtlara geçti. Azami yük kapasitesi 7 bin 400 kilogram olan uçak ABD yapımı F-35A'nın rakibi olarak geliştirildi.

Su-57 jetinden daha küçük ve sadece bir motoru bulunan savaş uçağının, ses hızının 1.8 ila 2 katı hıza ulaşabileceği ve menzilinin 3 bin kilometre olduğu aktarıldı. Uçağın ilk uçuşunun 2023’te gerçekleştirilmesi planlanırken, uçağın tedarikinin ise 2026’da başlaması bekleniyor.

Rusya 5. nesil savaş uçağı Su-57 Checkmate’i tanıttı

Akrobasi ekiplerinin gösteri uçuşunu izleyen Putin, "Komşumuz ve müttefikimiz Kazakistan Cumhuriyeti'nin gerçekleşen havacılık fuarında Rusya'nın partner ülkesi olduğunu vurgulamak isterim. Uçak yapımı gibi yüksek teknolojili bir endüstride Kazakistanlı meslektaşlarımız ve Avrasya Ekonomik Birliği'nin diğer üyeleriyle etkileşimi artırmayı amaçlıyoruz" dedi.

Putin, Müslümanların Kurban Bayramı’nı kutladı

Konuşmasında Müslümanların Kurban Bayramı’nı kutlayan Putin, "Bu yıl fuar aynı zamanda Müslümanlar tarafından kutlanan bir bayrama denk geldi. Müslümanların yaklaşık yüzde 15-20'sinin havacılık ve havacılık sektöründe çalıştığını belirtmek isterim. Motor ve uçak yapımı alanında faaliyet gösteren en büyük ve lider şirketlerimiz, Rusya Federasyonu'nun Müslüman nüfusun çoğunlukta olduğu kurucu kuruluşlarında faaliyet göstermektedir. Pilotlar arasında, havacılar arasında da bugün çifte bayram kutlayan çok sayıda insan var" ifadelerini kullandı.

Erhan Altıparmak

Rusya 5. nesil savaş uçağı Su-57 Checkmate’i tanıttı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’deki kurs merkezlerinde ders zili çaldı Mersin Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Eğitim ve Öğretim Destekleme Kurs Merkezlerinde ders zili çaldı. Diğer yıllarda olduğu gibi 2024-2025 eğitim ve öğretim yılında da öğrencilerin hep yanlarında olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) hazırlanan öğrencilere hayallerine giden yolda rehber ve ışık olmayı devam ettiriyor. Başarı oranını her yıl artıran kurs merkezleri, bu sene de verdiği çağdaş ve vizyonel eğitimle öğrencilerin sınav süreçlerinde yanlarında olarak, başarıya giden yolda onlara rehberlik edecek. Gençler bu merkezler sayesinde geleceğe güvenle bakıyor Hayallerindeki üniversiteleri ve bölümleri kazanmak için YKS’ye hazırlanan öğrenciler, Mersin Büyükşehir sayesinde ücretsiz ve nitelikli eğitime ulaşarak geleceğe güvenle bakıyor. Bu yılki YKS’de yakalanan başarı oranının kendilerine bir rehber olduğundan söz eden öğrenciler, kurs merkezlerinde verilen kaliteli eğitim ile istedikleri üniversite ve bölüme yerleşmenin de hayalini kuruyor ve hedeflerine emin adımlarla ilerliyor. “Başarımız her geçen yıl daha da artmakta” Eğitim ve Öğretimi Destekleme Kurs Merkezi Halkkent Şubesinde rehberlik öğretmeni olarak görev yapan Gamze Özdemir, “10 YKS kurs merkezimizde 26 Ağustos tarihi itibariyle yeni eğitim ve öğretim yılımız başlamıştır. Yapılan seviye tespit sınavı ile beraber seviye sınıflarımızı oluşturup, derslerimiz anlatılmaya başlandı. Rehberlik servisi olarak da öğrencilerimize yönelik oryantasyon çalışmaları ve YKS hakkında bilgilendirmeler yapılmakta. Başarımız her geçen yıl daha da artmakta ve artacağına da inanmaktayız. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak öğrencilerimiz ve velilerimizin yanında her zaman olacağız. Güzel bir yıl geçirmeyi diliyoruz” dedi. Öğrenciler kurs merkezlerinde verilen eğitimden memnun Öğrencilerden Ömer Toprak, öğretmenlerinden memnun olduğundan söz ederek, kurs merkezinde verilen eğitimin kalitesinden söz etti. Toprak, “Tempo güzel ve hocalarımızdan memnunuz. Sınıf ortamımız iyi. Kurs merkezimiz zaten iyi. Sağlanan olanaklar da güzel ve bu şekilde yolunuza devam edeceğiz” diye konuştu.
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ta baklavalık fıstık hasadı Kahramanmaraş’ta 25 bin dekarlık alanda üretilen ve bu yıl 30 bin ton rekolte beklenen baklavalık fıstıkta hasat dönemi başladı. Kahramanmaraş’ta Kültür Meyveciliği Projesi çerçevesinde çiftçiye satılan 2B arazilerinde yetiştirilen fıstıkta hasat başladı. Pazarcık ilçesi Ganidağ, Ketiler, Yukarı ve Aşağı Mülk mevkiindeki köylerin geçim kaynağı olan fıstık rekoltesinde bu yıl geçen yıla oranla artış yaşandı. İşçiler, ağaçların altlarına branda açıp, dallardan elleriyle tek tek fıstıkları topluyor. Daha sonra fıstıklar çuvallara konularak traktörlere yüklenip, ayrıştırılmak üzere tesislere götürülüyor. Hasadı yapılan fıstıkların bir kısmı firik halinde Kahramanmaraş’ta pazarlanırken, diğer kısmı ise kurutulduktan sonra baklava sektöründeki üreticilere satılıyor. Kahramanmaraş’ta hem taze hem kuru olarak tüketilen fıstık tezgahlardaki yerini de alırken, geçen yıl kilosu 180 liraya kadar düşen kabuklu yaş fıstık, bu yıl tarlada 200 liradan alıcı buluyor. Kahramanmaraş’ta üretilen fıstıkta bu yıl il genelinde 25 bin dekarlık alandan 30 bin ton yaş fıstık rekoltesi bekleniyor. Fıstık üreticisi Hüseyin Ekemen, “Pazarcık’ta üretilen fıstık bütün dünya ülkelerine dağılıyor. Ürünü önce sürüyoruz, ağaçların diplerini kazıyoruz. İlaçlama işlemi sonrası ürün hasat dönemi giriyor. Bazıları sergiler de kurutur, bazıları da kurutur. Sonra ürün buradan dağıtılır gider” dedi. Tilkiler Mahalle Muhtarı Deniz Gürçalı ise fıstığın bölgelerinde yaygın bir ürün olduğunu belirterek, “Fıstık ilçemizin köylerinde çok üretiliyor ve ürünlerimiz Gaziantep komisyonculara veriyoruz. Bu bölge fıstığı Antep’e satıyor” dedi.
Düzce Türkiye finali Düzce’de yapıldı Diyanet İşleri Başkanlığınca din görevlileri arasında düzenlenen Hadis-i Şerif Ezberleme yarışmasının Türkiye Finali Düzce’de gerçekleşti. Diyanet İşleri Başkanlığınca 2024 Yılı Camiler ve Din Görevlileri Haftası etkinlikleri kapsamında din görevlilerine yönelik Türkiye geneli Hadis-i Şerif Ezberleme yarışması düzenlendi. Düzce Müftülüğü Konferans Salonu’ndaki final yarışmasına bölgelerde birinci olan din görevlileri katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan programında konuşan Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü Cami Hizmetleri Daire Başkanı Turgut Erhan, “Ülkemiz genelinde 90 bine yakın cami ile en büyük merkezden en küçük mecraya kadar din görevlilerimiz aracılığı ile din hizmetini gerçekleştirmekteyiz. Görevlilerimizin kendini geliştirebilmeleri için başkanlığımızın düzenlemiş olduğu yarışma çerçevesinde 140 hadisi ezberleyerek bölgelerinde birinci olup şimdi de finalde kendilerini gösterecek olan görevlilerimize başarılar diliyorum” dedi. Yarışmada Balıkesir ili Burhaniye ilçesi Orjan Cami Uzman İmam-Hatibi Selçuk Kurt birinci, Kayseri ili Melikgazi Kıranardı Kur’an Kursu Öğreticisi Çağlar Meryem Karataş ikinci, İstanbul/Fatih Sofular Molla Hüsrev Camii İmam-Hatibi Halil Albayrak üçüncü oldu. Yarışmalarda dereceye giren görevlilere ödülleri, Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nda takdim edilecek.
İzmir Çim Konserleri’nde Mahsun Kırmızıgül sahne aldı İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), Çim Konserleri’nde 19 yıl aradan sonra ilk kez halk konseri veren sevilen sanatçı Mahsun Kırmızıgül’ü ağırladı. Sevenleriyle uzun sürenin ardından İzmir’de buluşan Mahsun Kırmızıgül, “İzmir’e yabancı değilim. Fuarda sahne aldığım için çok mutluyum” dedi. Bu yıl 93’üncüsü düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı, Çim Konserleri’nde ünlü isimleri fuar ziyaretçileriyle buluşturmaya devam ediyor. İzmir’in kurtuluşunun 102’inci yılı olan 9 Eylül Pazartesi gününe kadar devam edecek Çim Konserleri’nde sevilen sanatçı Mahsun Kırmızıgül sahne aldı. 19 yıl aradan sonra halk konserine çıkan sanatçıyı binlerce hayranı heyecanla bekledi. Gözyaşlarına hakim olamadı Mahsun Kırmızıgül, alkışlar eşliğinde sahneye çıktı. “Gül Senin Tenin” şarkısıyla açılışı yapan sevilen sanatçı, şarkılarını hayranlarıyla hep bir ağızdan söyledi. “Yıkılmadım” şarkısını söyleyen Kırmızıgül, gözyaşlarına hakim olamadı. Şarkıcılık hayatına ilk başladığı yıllarda Bergen ile anısını anlatan Kırmızıgül, Bergen’in duygusal parçası "Sen Affetsen"i seslendirdi. Gece boyunca 7’den 70’e Kırmızıgül, hayranları üzüntü ile mutluluğu bir arada yaşadı. Kırmızıgül: Burada olduğum için çok mutluyum Konser öncesinde soruları yanıtlayan ve İzmir Enternasyonal Fuarı’na dair anılarını anlatan Kırmızıgül, “Çok heyecanlıyım. Halk konserlerine çok da evet demiyordum çünkü kendimi hazır hissetmiyordum. Biraz pişince, İzmir’den de böyle bir teklif gelince, üstüne de fuar olunca geldim. Bugün benim uzun aradan sonra ilk halk konserim. İzmir’e yabancı değilim. Burada olduğum için çok mutluyum. Bizi izlemeye gelenlere çok teşekkür ediyorum. Türkiye’de İzmir Fuarı, müzik dünyasının kalbinin attığı yerdi. 15 günlük sürelerde Türkiye’nin yedi bölgesinden insan buraya gelip konserleri izlerlerdi. Fuar alanlarını gezerlerdi. O günler inanılmaz güzeldi. Şimdi de binlerce müziksever 20 liraya, 7,5 liraya fuara girerek halk konserlerine katılıyor. Umarım bütün Türkiye’ye yayılır. Ben de bundan sonra halk konserlerine çıkacağım” şeklinde konuştu. Çim Konserleri 6 Eylül’de Hayko Cepkin, 7 Eylül’de Derya Bedavacı, 8 Eylül’de Sakiler ile devam edecek. İzmir’in düşman işgalinden kurtuluş günü olan 9 Eylül’de ise Haluk Levent sahne alacak. Alternatif Sahne Şanışer’i ağırladı Alternatif Sahne’de sahneye çıkan Şanışer ve Sokrat St, alanı dolduran gençlere unutulmaz bir gece yaşattı. İkili, “Susamam”, “Ben Kimim”, “Gel” gibi sevilen şarkılarını hayranlarıyla birlikte söyledi. Konseri izleyenlere seslenen Şanışer, “İzmir, medeniyet akıyor şuraya bak. Türkiye’nin aydınlık yüzleri. Bizim ışıkları açmamıza hiç gerek yok. Hepiniz hoş geldiniz” dedi. Alternatif Sahne’de, 6 Eylül’de Ceylan Ertem, 7 Eylül’de Yedinci Ev, 8 Eylül’de Can Gox sahne alacak. “İzmir Aşkına Sokağın Kadınları” adlı müzikal sahnelendi İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında Kültürpark Atatürk Açıkhava Tiyatrosu’nda “İzmir Aşkına Sokağın Kadınları” adlı müzikal sahnelendi. İzmir’de büyük başarılara imza atmış kadınları, anlatan müzikal, 1940’lardan günümüze bilindik şarkılarla izleyenlere unutulmaz bir gece yaşattı. İzmir’in farklı dönemlerini, çok kültürlü yapısını ve İzmir’in kadınlarını anlatan müzikal, izleyenleri zamanda nostaljik ve duygusal bir yolculuğa çıkarırken danslarıyla da eğlenceli bir gösteri sundu. 60 kişilik kadrosuyla dikkat çeken müzikalin dans koreografilerini Naya Aliyeva, dekor tasarımını Orkun Akmansoy, kostüm tasarımını Fadime Bilir, müzik direktörlüğünü Dr. Almila Tuncer, oyuncu koçluğunu Ragıp Başol üstlenirken yönetmenliğini ise Barış Kınav yaptı.