Yeni yıla sayılı günler kala yılbaşı için özel yemek pişirmek isteyenler en güzel hindi dolması tariflerinin arayışına girdi. Yeni yıl sofralarını lezzetlendiren ve özellikle yılbaşı döneminde yoğun ilgi gören hindi eti, yılbaşına evinde girmek isteyenlerle birlikte restoran ve otel sahiplerinin de ilk tercihinde yer alıyor. Asırlık lezzet ustaları Başaşçı Günay Canbaz ile yardımcısı Gökmen Gökdeniz de ev hanımlarına özel hindi dolma yapımını anlattı.
EV HANIMLARINA TAVSİYE
İşin uzmanları lezzetli bir hindi için ev hanımlarına hindiyi önce haşlayıp ardından fırına sürmelerini, özel sos ile hindili pilavı taçlandırmalarını ve çevrelerinde ekmek-pide fırını varsa o fırınlara vererek pişirmelerini tavsiye etti. Yıllardır sundukları lezzetleri ile İzmir'i ağırlayan Balçova Termal Oteli'nin ustaları gizli tarifi ile ayrıcalıklı ikram sunulmasını sağlayacak.
ÖZEL SOS EŞLİĞİNDE FIRINDA HİNDİ DOLMA
MALZEMELER:
1 adet orta boy hindi / 1 adet soğan / Bir iki dişi sarımsak / 2 adet orta boy havuç / 30 gr kereviz yaprağı / Bir çay bardağı sıvı yağ / 2 tatlı kaşığı biber veya domates salçası / Defne yaprağı, biberiye, kekik, fesleğen, kırmızı toz biber, karabiber
İç Pilav: 1,5 su bardağı pirinç / 500 gram kestane / 1 adet orta boy kuru soğan / 2 yemek kaşığı tereyağı / 1 yemek kaşığı çam fıstığı / 2 yemek kaşığı kuş üzümü / Tuz, karabiber, kuru nane, tarçın
Suyu için: Haşlanan hindinin kendi öz suyunu kullanmanız pilavın lezzetini artıracaktır.
YAPILIŞI:
Hindiyi iyice tütsüleyip, bir saat kadar derince bir tencerede bir parça tuz ve karabiber ilavesiyle pişirip etleri yumuşatın. Bir süre haşlanmış hindinizi kenara alıp soğumaya bırakın.
Kuru soğan ve sarımsağı ince rendeden geçirip sıvı yağ, biber salçası ve baharatları (kekik, fesleğen, kırmızı toz biber, karabiber) ile güzelce karıştırın.
Hazırladığınız karışımı fırın tepsisine aldığınız hindinin her tarafına yedire yedire sürün. Hindinizi sosuyla birlikte bir saat kadar dinlenmeye alın. Arada akan sosunu yenileyip bütün hindiye sosun sirayet etmesini sağlayın.
FIRIN TEPSİNİZE SEBZE BUKETİ HAZIRLAYIN
Bu arada iç pilavı hazırlamaya başlayın. Bunun için ince doğranmış soğanları tereyağıyla pembeleşinceye kadar kavurun. Hemen ardından dolmalık fıstıklarını ilave edip kavurmaya devam edin. Pirinçleri ilave edip birkaç dakika pirinçleri de çevirip tuz ilave edip baharatlarını (kuru nane, karabiber, tarçın) verin.
Ayrı bir yerde kaynatmış olduğunuz hindi suyunu ilave edip pişmesine yakın dereotlarını da ilave edip, bir defa hafifçe karıştırarak demlenmeye alın. Sosuyla beklettiğiniz hindinin içine hazırladığınız iç pilavı doldurup karın boşluğunu kapatın.
Fırın tepsinizin sebze buketi hazırlayıp (soğan, havuç, kereviz, tane karabiber, biberiye) hindiyi tepsiye koyup yüksek sıcaklıktaki fırında nar gibi kızarıncaya kadar bekletin. (Tahmini 15,20 dakika)
KURUMAMASI İÇİN YAĞLI HİNDİ SUYU
Ara ara kontrol ettiğiniz hindinizi fırın tepsisinde sağa sola yatırarak her tarafının pişmesini sağlayın. Hindi eti fırınlanırken çabuk kuruduğu için tepsideki yağlı hindi suyuyla üzerine bir parça gezdirip her seferinde o şekilde fırına geri sürün.
Hindinin pişme süresi fırınınızın hararetine ve ya seçtiğiniz hindiye göre 3-4 saati bulabilir.
Büyükçe bir sunum tabağına yerleştirdiğiniz hindinin diktiğiniz karın boşluğunu açıp, iç pilavını içine doldurup ortasına yerleştiriniz. İsteğe göre görsel sunum hazırlayabilirsiniz. (Yeşillikler ve portakal vb. ürünlerle süsleme yapılabilir.)
SEBZELERLE ÖZEL SOS
Özel sos: Hindiyi fırına sürerken altına koyduğunuz sebzeleri (soğan, havuç, biberiye, defne yaprağı, kereviz) blendır ya da süzgüden geçirerek özel sos yapabilir ve hindi dolmasının üzerine dökebilirsiniz. Arzuya göre hindi dolmasının yanında küçük tabaklara da koyabilirsiniz.
MİHRAP DÜZÖZ - SİNAN YENİÇERİ