SAĞLIK - 06 Temmuz 2022 Çarşamba 12:42

Kurban Bayramı öncesi ‘maymun çiçeği’ hastalığı uyarısı

A
A
A
Kurban Bayramı öncesi ‘maymun çiçeği’ hastalığı uyarısı

Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, Kurban Bayramı öncesinde ‘maymun çiçeği’ hastalığı hakkında açıklama yaparak, “Maymun çiçeği hastalığının çiftlik hayvanlarından geçme ihtimali yoktur. Bugün itibarıyla ülkemiz için herhangi bir tehlike arz etmiyor” dedi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği Merkez Konseyi, Dünya Zoonoz Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenledi.
TVHB Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu burada yaptığı konuşmada, “Yapılan araştırmalarda korona virüse kadar dünya üzerinde her yıl 2 milyar vaka olduğu ve 2,7 milyon insanın zoonotik hastalıklardan öldüğü tahmin edilmektedir. İnsanlarda görülen hastalıkların yüzde 61’i hayvansal kökenlidir. Yeni oluşan patojenlerin yüzde 75’i hayvanlardan insanlara geçmektedir. Gıda kaynaklı hastalıkların yüzde 90’dan fazlası hayvansal gıdalardan kaynaklanmaktadır. Her yıl ortaya çıkan 5 yeni insan hastalığının 3’ü hayvan orijinlidir” ifadelerini kullandı.

Veteriner hekimlerin de bir sağlık çalışanı gibi fiili hizmet zammı, emeklilik özel hizmet tazminatı gibi düzenlemelerde yer alması gerektiğinin altını çizen Eroğlu, “Yarın yeni yeni ümitlerle uyanmak istiyor, herkesin sorumluluğunu bir kez daha haykırıyor, ilgili makamları sağlıkta şiddet yasası kapsamı için bir kez daha göreve çağırıyor, bir sağlık çalışanı ve temel sağlık hizmetlerinin aktörü olan veteriner hekimlerin bir an önce sağlıkta şiddet uygulaması kapsamına alınmasını zaruri görüyoruz” şeklinde konuştu.

Sağlık çalışanlarının özlük-mali haklarının ve emekli hekimlerin maaşlarının iyileştirilmesini içeren teklifin TBMM’de kanunlaşması ile dahil edilmeyen veteriner hekimlerin hayal kırıklığına uğradığını vurgulayan Eroğlu, veteriner hekimlerin, bu düzenlemede yer almamasının kabul edilemez olduğunu kaydetti.

"Maymun çiçeği hastalığının çiftlik hayvanlarından geçme ihtimali yoktur"

Kurban Bayramı öncesinde ‘maymun çiçeği’ hastalığı hakkında da bilgilendirme yapan Eroğlu, şunları kaydetti:

“Maymun çiçeği hastalığının çiftlik hayvanlarından geçme ihtimali yoktur. Maymun çiçeği uzun yıllar önce çıkmış çok fazla dünyada vaka sayısı olmayan ancak bu yıl biraz daha gündemde olan bir hastalık. İnsanlardaki çiçek hastalığının maymunlardaki şekli ve bildiğimiz çiçek hastalığının belirtilerinin ortaya çıktığı bir hastalık. Ölüm vakaları kayıtlarda var. En fazla ölüm zannediyorum 2007 yılında 17 kişi hayatını kaybetmişti. Maymun çiçeği dolayısıyla halkımızın paniğine gerek yoktur. Bu hastalıklarla diğer hastalıklarda olduğu gibi bireysel tedbirlerin önemli olduğunu her ihtimale karşı yüksek ateş, halsizlik, baş ağrısı gibi rahatsızlıklar olduğu zaman en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmesi gerektiğini söyledik. Bugün itibarıyla ülkemiz için herhangi bir tehlike arz etmiyor.”

Mevlüt İşli - İbrahim Çakmak
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’ın son at arabacısı, evinin ve 5 çocuğunun iaşesini atıyla karşılıyor Aydın’ın yarım asır önce en önemli hafif nakliye araçlarının başında gelen at arabacılığı artık cazibesini yitirdi. Şehrin tek at arabacısı olan 30 yaşındaki Engin Ekmekçi ise babasından devraldığı at arabacılığı mesleğini sürdüren tek isim. Atı ile hem evinin iaşesini karşılayıp hem de 5 çocuğunu baktığını belirten Ekmekçi, "Hafta içi taşıma işleri ve küçük tarlalarda ve seralarda çift sürerek hafta sonları ise fayton ile sünnet çocuğu ve gelin gezdirerek ekmeğimi kazanıyorum. İşler gayet yoğun" diyerek tüm gelirini atı sayesinde elde ettiğini söyledi. Araç yoğunluğunun artması ile at arabacılığı meslek kolunun da artık yok olduğunu belirten Engin Ekmekçi, şu anda Aydın’da profesyonel olarak at arabacılığı yapanların bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar az olduğunu söyledi. Çalıştıktan sonra haftanın her günü iş olduğunu ancak haftanın bir günü atıyla birlikte istirahat ettiğini belirten Engin Ekmekçi, "Eskiden bu iş önemli bir sektör idi. Her yerde nalbant, havut tamircisi vardı. Şimdi Aydın’a en yakın nalbant İncirliova ilçesinde var. Havut tamiri yaptırmak için de günler öncesinden randevu almak gerekiyor. Her şeye rağmen çocukluktan beri meslek edindiğim bu işi sürdürüyorum" dedi. Çalıştıktan sonra iyi bir at ile geçinilebildiğini belirten Engin Ekmekçi, "Tek işim atım. Hafta içi hurdacılık ve taşımacılık işi ile uğraşıyorum. Zaman zaman da atımı sabana koşup sebze meyve araları sürüyorum. Allah bereket versin kazancı iyi. Bu işi yapan kişi de kalmayınca işsizlik sorunu yaşamıyoruz. İşimden başka hiçbir gelirim yok. Evimin iaşesini ve 5 çocuğumun giderlerini atım sayesinde karşılıyorum" dedi.
İstanbul Dış ticaret haddi Şubat ayında 86,9 olarak gerçekleşti 2024 yılı Şubat ayında 87,2 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,3 puan azalarak, 2025 yılı Şubat ayında 86,9 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı Dış Ticaret Endeksleri verilerini paylaştı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,7 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 3,5 arttı, yakıtlarda yüzde 8,8 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,4 arttı. İhracat miktar endeksi yüzde 4,1 azaldı İhracat miktar endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 9,6 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 8,0 azaldı, yakıtlarda yüzde 7,2 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,3 azaldı. İthalat birim değer endeksi yüzde 3,0 arttı İthalat birim değer endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,0 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,5 arttı, yakıtlarda yüzde 4,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,0 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,1 azaldı. İthalat miktar endeksi yüzde 0,5 azaldı İthalat miktar endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,7 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 arttı, yakıtlarda yüzde 1,4 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,4 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi yüzde 2,7 azaldı Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi; 2025 Ocak ayında 158,1 iken 2025 Şubat ayında yüzde 2,7 oranında azalarak 153,8 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi; 2024 yılı Şubat ayında 142,0 iken 2025 yılı Şubat ayında yüzde 0,2 oranında azalarak 141,8 oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat miktar endeksi yüzde 0,7 azaldı Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ithalat miktar endeksi; 2025 Ocak ayında 128,7 iken 2025 Şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalarak 127,7 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ithalat miktar endeksi; 2024 yılı Şubat ayında 117,1 iken 2025 yılı Şubat ayında yüzde 2,6 oranında artarak 120,1 oldu. Dış ticaret haddi 2025 yılı Şubat ayında 86,9 olarak gerçekleşti İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2024 yılı Şubat ayında 87,2 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,3 puan azalarak, 2025 yılı Şubat ayında 86,9 oldu.