DÜNYA - 16 Nisan 2024 Salı 18:35 | Son Güncelleme : 16 Nisan 2024 Salı 18:37

Karadeniz’deki en büyük NATO tatbikatı, 13 ülkenin katılımıyla devam ediyor

A
A
A
Karadeniz’deki en büyük NATO tatbikatı, 13 ülkenin katılımıyla devam ediyor

NATO’nun Karadeniz’deki en büyük tatbikatı “Deniz Kalkanı”, 13 ülkeden onlarca savaş gemisi ve binlerce askerin katılımıyla 8 Nisan’dan bu yana devam ediyor.

NATO’nun Karadeniz’deki en büyük tatbikatı “Deniz Kalkanı” devam ediyor. 13 ülkeden onlarca savaş gemisi ve binlerce askerin katılımıyla 8 Nisan’da başlayan tatbikat, 21 Nisan’da sona erecek. Bu yıl Karadeniz’deki güncel risk ve güvenlik tehditleri göz önünde bulundurularak güncellenen “Deniz Kalkanı” tatbikatı, Karadeniz’de, Romanya’nın kıyı bölgesinde, Tuna nehrinde ve Tuna Deltası’nda gerçekleştiriliyor.

Romanya Savunma Bakanlığı, tarafından yapılan açıklamada, tatbikata 400’ü yabancı 2200’den fazla askeri personelin katıldığı belirtilerek, “Tatbikatın senaryosu, NATO standartlarına uygun olarak ve bölgedeki mevcut güvenlik tehditleri bağlamında deniz ve nehirdeki yasa dışı faaliyetlerle mücadele, deniz ve nehir trafiğinin kontrolünü sağlama ve denizde arama ve kurtarma faaliyetlerini planlama ve yürütme hedeflerine ulaşmayı amaçlamaktadır” denildi.

Romanya Deniz Kuvvetleri tarafından tertiplenen en karmaşık tatbikat olarak tanımlanan askeri manevralara Romanya’nın yanı sıra Bulgaristan, Fransa, Gürcistan, Yunanistan, İtalya, İngiltere, Moldova, Hollanda, Polonya, Portekiz, Türkiye ve ABD de katılıyor.

NATO, Rusya’nın 2022 yılı şubat ayında Ukrayna’ya saldırısı sonrasında Avrupa’nın doğusundaki varlığını artırmış ve Romanya, Macaristan, Bulgaristan ve Slovakya’da kapasitesini artırma kararı almıştı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Amasya Anadoludakiler ile Amasya’nın yöresel değerleri güçleniyor Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda hayata geçirilen Anadoludakiler Projesi kapsamında yürütülen 2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP)-Anadoludakiler ile Amasya’da "Amasya İli Yöresel Ürünler, Geleneksel Üretim ve Kadın Projesi" hayata geçiyor. Amasya Valiliği tarafından hazırlanan projenin sözleşmesi 10 Mart’ta, Amasya Valisi Önder Bakan ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) Genel Sekreteri Mehlika Dicle tarafından imzalandı. İmza törenine, Amasya Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Dr. Mesut Kılıç da katıldı. Coğrafi işaretli ürünler üretim ve satış merkezi oluşturulacak Amasya Üniversitesi, Amasya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Amasya İl Özel İdaresi, Amasya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (ESOB), Amasya Olgunlaşma Enstitüsü ve 8 kadın kooperatifinin ortak olarak yer aldığı proje kapsamında, Amasya’ya özgü 24 coğrafi işaretli ürün için Ortak Üretim ve Satış Merkezi oluşturulacak. Amasya’daki kadın kooperatiflerinin üretim ve satış yapabilmesi için gerekli teşhir ve tanzim çalışmaları gerçekleştirilecek. Ayrıca Kadın Kooperatifleri Üst Kurulu kurulacak ve kadınlara yönelik eğitimler düzenlenecek. Bununla birlikte, yöresel ürünler, hediyelik eşyalar ve geleneksel Türk El Sanatları alanlarında meslek edindirme kursları açılarak kadınların ekonomik hayata aktif katılımı teşvik edilecek. Toplam 5,4 milyon TL bütçeye sahip olan proje, Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP)-Anadoludakiler kapsamında yüzde 88 oranında desteklenerek OKA’dan 4.8 milyon TL hibe alacak.