ASAYİŞ - 22 Haziran 2022 Çarşamba 12:21

İstanbul’da İran adına çalışan bir hücre çökertildi

A
A
A
İstanbul’da İran adına çalışan bir hücre çökertildi

İstanbul’da İsrailli gruplara yönelik saldırı hazırlığında olduğu öne sürülen İran İstihbaratına çalışan bir hücre, geçtiğimiz Perşembe günü düzenlenen operasyonla çökertildi. Güvenlik ve istihbarat birilerince günü birlik 3 eve ve Beyoğlu’nda bir otele yapılan baskında ise eylemde kullanılması muhtemel silahlara da el konulduğu öğrenildi.

İran Devrim Muhafızları Ordusuna mensup subayların gizemli ve şüpheli ölümler silsilesi devam ederken, son olarak DMO’nun kilit isimlerinden Albay Hassan Said Khodaei'nin geçen ay Tahran’da suikasta uğraması büyük yankı uyandırmış, Khodaei’nin ölümünden İsrail’i sorumlu tutan İran misilleme arayışına girmişti. Saldırıya cevap verme arayışına giren İran’ın, Tel-Aviv ile Tahran arasındaki çekişmeyi Türkiye derinliğine taşıma amacında olduğu ifade ediliyor.

Son dönemde İranlı bilim adamlarına ve Albay Hassan Said Khodaei’ye yönelik suikastler Tahran-Tel-Aviv hattında gerilimi tırmandırırken, İran İstihbaratınca yönlendirildiği iddia edilen bir hücrenin, İsrailli turistlere suikast düzenlemek üzere ‘işadamı’, ‘turist’ ve ‘öğrenci’ kılığında Türkiye’ye gönderildiği iddia edildi. Tetikçilerin de aralarında olduğu öne sürülen eylem timinin, İstanbul’da bazı günü birlik evlere ve Beyoğlu Kuloğlu Mahallesindeki bir otele yerleşerek, İsrailli grupları izleyip faaliyetlerini yakın takibe aldıkları tespit edildi. İran adına çalışan silahlı hücre ağına mensup kişilerin tamamının İranlı olmadığı ve içlerinde bazı yerel unsurların da bulunduğu öğrenildi.

Bu sırada eylem planı arayışında oldukları saptanan ve kaç kişi oldukları henüz resmi makamlarca açıklanmayan suikast şebekesi, Türk güvenlik birimlerince uzun süredir takibe alınarak ülkedeki her hareketi mercek altında tutuldu. Suikast silahları ile birlikte günü birlik evlere ve Beyoğlu’ndaki bir otele yerleşen İran hücresine yönelik Perşembe günü gece vakti baskın yapıldı. Saldırı tasarlayan İranlılar, gözaltına alındı. Muhtemel bir saldırıyı güvenlik birimleri engellerken, eylemin amacının ise son dönemde olumlu adımlar atılan ve 15 yıl aradan sonra normale dönen Türkiye-İsrail ilişkilerini rayından çıkarmak olduğu iddia ediliyor.

Yıllar sonra başlayan diyaloğun ardından İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog bu yılın başlarında Ankara'yı ziyaret etmiş, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da geçen ay İsrail'e ziyaret gerçekleştirmişti. İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid’in de 23 Haziran Perşembe günü Türkiye’ye ziyaret gerçekleştireceği duyurulmuştu.

İran Devrim Muhafızları'nın üst düzey isimlerinden Albay Hassan Said Khodaei'nin geçen ay evinin önünde silahlı saldırıya uğrayarak öldürülmesinin ardından İsrail’e karşı misilleme arayışında olduğu değerlendirilen İran’ın, iki taraf arasındaki çekişmeyi Türkiye’ye taşıma arayışında olduğuna işaret ediliyor.

Sadık Kahraman

 


 

 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Trabzonspor’un yeni transferi Muhammed Cham Trabzon’da Trabzonspor, Fransa’nın Ligue 1’de mücadele eden takımlarından Clermont forması giyen Muhammed Cham’ı Trabzon’a getirdi. Yeni sezonda yeniden yapılanmaya giden ve bu doğrultuda transfer çalışmalarını sürdüren Trabzonspor, uzun süredir gündeminde yer alan Fransa’nın Ligue 1 ekiplerinden Clermont forması giyen Muhammed Cham’ı gece 02.30 sıralarında özel uçak ile Trabzon’a getirdi. Bordo-mavili taraftarların coşkuyla karşıladığı Avusturyalı oyuncu basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Muhammed Cham, çok heyecanlı olduğunu belirterek, "Çok heyecanlıyım. Bu sürecin uzun sürdüğünü biliyorum ama sonuç olarak buradayım. Kesinlikle uzun sürdü. Ben de Almanya’da bu sürecin sonuçlanmasını ve buraya gelmeyi umut ediyordum. Mutlu olduğumu söyleyebilirim. Kendimi 10 numara olarak söyleyebilirim ama önemli olan hocamın ve takımın benden neler istediği. Hangi pozisyon olur ise olsun önemli olan kendinizi verebilmeniz." dedi Teknik Direktör Abdullah Avcı ile görüştüğünü belirten Cham, "Hoca ile görüşmem oldu. Bana Trabzonspor’dan ve gelecekle ilgili bahsetti. Benimle ilgili düşüncelerini söyledi. Geçmişte neler kazandığının farkındayım. Beni de buraya getiren etkenler ve heyecanlandıran da bunlardı. Trabzonspor’un yeni transferi Muhammed Cham, taraftarlar birlikte üçlü çektirmesinin ardından kendini bekleyen araca binerek konaklayacağı otele geçti. Oyuncunun sağlık kontrollerinin ardından kendisini bordo-mavili renklere bağlayan sözleşmeye imza atması bekleniyor.
Antalya Fatih Tekke: “2 puan kaybettiğimiz için üzgünüz” Alanyaspor Teknik Direktörü Fatih Tekke, Göztepe maçının ardından, “2 puan kaybettiğimiz için üzgünüz ama iyi yolda olduğumuzu biliyorum” dedi. Trendyol Süper Lig’in 3. haftasında Corendon Alanyaspor, sahasında Göztepe ile 1-1 berabere kaldı. Maçın ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Corendon Alanyaspor Teknik Direktörü Fatih Tekke, maçta Alanyaspor’un daha üstün oynadığını belirterek, “Maçın tamamında üstün olan taraf Alanyaspor takımıydı. İlk yarı özelinde üçüncü bölgede acele paslarımız, setin oyunumuzu bozucu acele ve yanlış paslarımız. Rakibimizin sadece ilk yarı boyunca taçtan ki ona da çok çalışmıştık ama yediğimiz gol taçtan oldu. İkinci yarıya çok iyi başladık. Çok fırsat var, ikinci yarının son bölümünde risk aldığımız anlarda rakibimizin doğal olarak kazandığı 2-3 tane kontra atağı var. Hızlı hücumu var ki böyle de mağlup olabilirdik. Ama geneli ile ilgili maçın genelinde her şeyiyle sayısal, istatiksel, oyunsal organizasyonuyla beraber her şeyiyle oyuncularım elinden geleni yaptılar. Hepsini tebrik ediyorum. Yine kaybettiğimiz 2 puan var ama bu takım Allah nasip ederse inşallah bir seri tutturacaktır, başlayacaktır. Bunu yapmamız lazım. Bu bizim güvenimizi arttıracaktır. Daha iyi oyunlar çıkacaktır. Ama şu ana kadar 3 haftadır oyun olarak oyuncularıma performans olarak söyleyeceğim çok az şey var. Dolayısıyla hepsinin ayağına sağlık, 2 puan kaybettiğimiz için üzgünüz ama iyi yolda olduğumuzu biliyorum. Ben her zaman söylüyorum, takım kadrosuyla alakalı sayısal problemlerimiz var. Mevkisel problemlerimiz var ve beklediğimiz oyuncular var. Umarım kısa sürede gelirler, gelenler daha hazır halde olur bu arada. Dolayısıyla biraz daha zamana ihtiyacımız var çok daha iyi olmak için. Şu an için biz gayet iyiyiz. Çok daha iyi olmak için biraz daha zamana ihtiyacı var” diye konuştu.