DÜNYA - 13 Ekim 2024 Pazar 15:34 | Son Güncelleme : 13 Ekim 2024 Pazar 15:35

İran Dışişleri Bakanı Arakçi: “Rusya’ya balistik füze göndermedik”

A
A
A
İran Dışişleri Bakanı Arakçi: “Rusya’ya balistik füze göndermedik”

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran’ın Rusya’ya Ukrayna savaşında kullanılmak üzere balistik füze gönderdiği yönündeki iddiaları yalanlayarak, “Rusya’ya balistik füze göndermedik. Eğer Avrupa’nın İsrail’in şantajına karşı geri adım atmak için bir bahaneye ihtiyacı varsa daha farklı bir hikaye bulsun” dedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, İran’ın Rusya’ya Ukrayna savaşında kullanılmak üzere balistik füze gönderdiği yönündeki iddialara tepki gösterdi. Arakçi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, New York'ta Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Dış İlişkiler Servisi Genel Sekreter Yardımcısı ve Siyasi Direktörü Enrique Mora ile görüşmesine değinerek, “New York'ta Josep Borrell ve Enrique Mora ile yaptığım görüşmede, İran ve Rusya arasındaki askeri iş birliğinin yeni olmadığını ve bu işbirliğinin Ukrayna krizinden önceye dayandığını belirttim. Borrell'e, bazı Avrupa ülkelerinin İsrail'e ileri teknoloji silahlar verdiğini ve İran'a karşı askeri operasyonlarda istekli bir şekilde yer aldıklarını söyledim. Ayrıca ABD'nin maksimum baskı politikasının hala devam ettiğini ve Avrupa'daki ekonomik kuruluşların tamamen ABD Hazine Bakanlığı'nın politikalarına uyduğunu hatırlattım” dedi.

“Rusya’ya balistik füze göndermedik”

İran’ın Rusya’ya balistik füze gönderdiği iddialarını yalanlayan Arakçi, “Açık bir şekilde tekrar söylüyorum, Rusya’ya balistik füze göndermedik. Eğer Avrupa’nın İsrail’in şantajına karşı geri adım atmak için bir bahaneye ihtiyacı varsa daha farklı bir hikaye bulsun” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği, İran’ın Rusya’ya Ukrayna savaşında kullanılmak üzere balistik füzeler gönderdiğini öne sürmüş ve balistik füzelerin Rusya'ya transferinde rol oynayan kurum ve kişilere yönelik yaptırımlar uygulanmasının planlandığını duyurmuştu.

Aynur Sena Çabuk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Kuşadası Sokak Festivali’nde ’salyangoz düellosu’nun kazananı dostluk oldu Uluslararası Kuşadası Sokak Festivali, ilginç bir düelloya sahne oldu. Festival kapsamında Türk usulü pişirme yöntemi ile hazırlanan salyangoz ile Fransız usulü salyangozun karşı karşıya geldiği bir salyangoz düellosu gerçekleşti. Türk ve Fransız şefler tarafından hazırlanan salyangoz yemeklerinin tadına bakan festival katılımcıları seçim yapmakta zorlanınca kazanan dostluk oldu. Kuşadası Belediyesi ile Kuşadası Altın Güvercin Kültür Sanat ve Tanıtım Vakfı (KUSAV) iş birliğinde Ayhan Sicimoğlu’nun katkılarıyla düzenlenen Uluslararası Kuşadası Sokak Festivali ile bu yıl üçüncü kez “Hayat Sokakta” diyen Türkiye’nin turizm başkentlerinden Kuşadası, salyangoz düellosuna ev sahipliği yaptı. Tarihi Kervansaray’da gerçekleşen düello, Türk şef Halil İbrahim Çengel ile Fransız şef Julien Moulieres arasında gerçekleşti. Soğan, sarımsak, biber ve domates kullanılarak tencerede zeytinyağı ile yahni şeklinde pişirilen Türk usulü “galyangoz” ile bol sarımsak ve maydanozlu sosla tereyağlı olarak fırında pişirilen Fransız usulü “escargot”un yarıştığı düellonun sonucunu Kervansaray’ı dolduran katılımcılar belirledi. Türk şef Halil İbrahim Çengel ile Fransız şef Julien Moulieres tarafından hazırlanarak bizzat servis edilen Türk ve Fransız usulü salyangozların tadına bakan festival katılımcıları, karar vermekte zorlandı. Galyangoz ile escargortun birbirinden lezzetli olduğunu ifade eden katılımcılar, hem Türk hem de Fransız şefi galip ilan etti. Böylece kazanan dostluk ve lezzet oldu. Düellonun moderatörü Öğretim Üyesi Emrah Köksal Sezgin, salyangozun bol protein içeren bir besin olduğunu belirterek, “Bitkilerin filiz yaprakları ile beslenen salyangoz Girit ve Akdeniz mutfağının sevilen bir lezzetidir. Kuşadası’nda da çok sayıda Giritli yaşadığı için salyangoz yahnisi doğal olarak kent kültürümüzün de bir parçasıdır” dedi.
Balıkesir Başkan Akın: "Kız çocuklarımıza hep birlikte sahip çıkacağız" Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, çocuğa yönelik şiddet ve cinayet olaylarının azalması noktasında herkese büyük sorumluluk düştüğünü belirterek, “Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tüm Balıkesir’de kız evlatlarımıza sahip çıkmak için çalışıyoruz. Evlatlarımıza, kızlarımıza, çocuklarımıza hep beraber sahip çıkacağız” dedi. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Erdek İlçe Gençlik Kolları tarafından kadın ve çocuk cinayetlerine tepki için “Susma Artık Yeter” adlı yürüyüş düzenlendi. Erdek Ali Haydar Sarı Sahil bandında başlayan yürüyüş, Cumhuriyet Meydanı’nda sona erdi. Yürüyüşün ardından basın açıklaması düzenlendi. Burada konuşma yapan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, kadına, çocuğa yönelik şiddet ve cinayet olaylarının azalması noktasında herkese büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Başkan Akın, “Ama sorumluluğun farkında olması gerekenler, gereğini yerine getirmezlerse evlatlarımız ölmeye devam edecek. Onun için bakın asla şu anlama gelmesin. Bu ülkede ilk kez gençler genç yaşta katledilmiyor. Evet, bu ülkede ilk kez kadın cinayetleri işlenmiyor. Bu ülkede ilk kez bırakın çocuklarımızı, bebeklerimize bile kıyan caniler olduğu ortaya çıkmıyor. Ancak tüm bunlar genç yaşta katledilenlerin de, kadın cinayetlerinin de, bebeklerimize bile uzanan kirli ellerin de hiçbir zaman bu kadar büyük artış gösterdiği gerçeğini de bıraktırmıyor“ diye konuştu. "Umutsuzluğa kapılmayacağız” “Biz umutsuzluğa kapılmayacağız” diyen Akın, konuşmasına şöyle devam etti: “Bizler hep birlikte mücadele edeceğiz. Kendi yetkilerimizle sonuna kadar mücadele edeceğiz. Büyükşehir Belediye Başkanı olarak tüm Balıkesir’de kız evlatlarımıza sahip çıkmak için çalışıyoruz. Evlatlarımıza, kızlarımıza, çocuklarımıza hep beraber sahip çıkacağız. Asla umutsuzluğa kapılmayacağız. Çünkü sizin gözünüzdeki umut ne kadar artarsa aslında ülkemizin de umudu o kadar artıyor. Yaşananları unutmuyoruz ancak yeniden yaşanmaması için çok çabalamamız gerektiğini de biliyoruz. Onun için işte genç kardeşlerim gibi mücadele eden evlatlarımıza, annelere, babalara, gençlere, yaşlılara, yaş almışlara ihtiyacımız var. Unutturmamak için bir olmaya, beraber olmaya ihtiyacımız var. Sadece soruna dikkat çekmek için bir araya gelinmesi değil, aynı zamanda bu yürüyüşün ve açıklamaların da çözüm önerilerini de dikkate alınması gerekiyor."