EKONOMİ - 18 Nisan 2023 Salı 13:04

İlk yerli ve milli elektrikli anahat lokomotifi E5000 raylara iniyor

A
A
A
İlk yerli ve milli elektrikli anahat lokomotifi E5000 raylara iniyor

Türkiye’nin ilk yerli ve milli elektrikli anahat lokomotifi E5000 bugün raylara iniyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Eskişehir’deki toplu açılış töreninde vereceği komutla elektrikli E5000 ilk kez harekete geçecek.

TÜBİTAK Raylı Ulaşım Teknolojileri Enstitüsü (RUTE) tasarlanan, analiz ve alt sistem üretimleri tamamlanan E5000, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nın (TCDD) ihtiyaçlarına uygun olarak geliştirildi.

E5000, modern bir elektrikli anahat lokomotifi olarak yerli ve milli imkanlarla üretildi. E5000 elektrikli anahat lokomotifi hem kendi sınıfı hem de Türkiye’nin raylı sistemler serüveni için birçok ‘En’i ve ‘İlk’i barındırıyor. E5000, anahat lokomotifler için yerli olarak tasarlanmış ilk araç gövdesi, ilk boji, ilk tren kontrol ve yönetim sistemine sahip. Ayrıca, raylı araç uygulamaları için yerli olarak tasarlanmış en yüksek güçlü elektrik motoru da E5000’de bulunuyor. Raylı araç uygulamaları için yerli olarak tasarlanmış en yüksek güçlü cer konverteri, cer transformatörü ve yardımcı güç ünitesi de E5000’nin kabiliyetleri arasında yer alıyor.

5 megavat gücündeki E5000, Avrupa Birliği Demiryollarında Karşılıklı İşletilebilirlik Teknik Şartnamesi (TSI) sertifikasına sahip olmasıyla dikkat çekiyor. Yük ve yolcu taşımacılığı yapabilecek E5000, 140 kilometre/saat hıza sahip yeni nesil bir elektrikli anahat lokomotif olarak benzerlerinden ayrılıyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Samsun OMÜ’de Uygulamalı Katalizör Semineri Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kimya Mühendisliği Bölümü tarafından organize edilen “Uygulamalı Katalizör Semineri” gerçekleştirildi. TÜBİTAK-BİDEB 2237 Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı kapsamında Omtel Otel’de düzenlenen etkinlikte, Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden akademisyenler eğitmen olarak, çeşitli üniversitelerden lisansüstü eğitim gören 15 öğrenci de katılımcı olarak yer aldı. Seminerin ilk gününde Gazi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fatma Çiğdem Güldür, “Reaksiyonlar İçin Katalizör Seçimi ve Hazırlama Teknikleri” üzerine ders verirken, Boğaziçi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ramazan Yıldırım, “Geleceğin Katalizör Trendleri ve Katalizörde Yapay Zeka Uygulamaları” konulu bir sunum yaptı. Kimya Mühendisliği Araştırma Laboratuvarlarında iki gün süren uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi. Akabinde ise OMÜ Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Araştırma Laboratuvarlarında uygulamalı eğitimler gerçekleştirildi. Arş. Gör. Dr. Gülce Çakman tarafından “Mikrodalga Yöntemiyle Katalizör Sentezi” ve Arş. Gör. Rukan Can Seyfeli tarafından “İmpregnasyon Yönteminin Temel İlkeleri ve Katalizör Sentezi Süreçleri” katılımcılara anlatıldı. Seminerin ikinci günü, ODTÜ’den Prof. Dr. Deniz Üner, “Katalizörlerin Temel İlkeleri ve Spektroskopik Yöntemlerle Katalizör Analizi” konusunda ders verdi. Koç Üniversitesi’nden Prof. Dr. Alper Uzun ise “Katalizör Tasarımı, Optimizasyonu ve Performans Değerlendirilmesi” başlıklı bir sunum yaptı. Ardından OMÜ Karadeniz İleri Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (KİTAM) personelleri tarafından katalizör karakterizasyonu kapsamında SEM, TGA ve XRD analizleri gerçekleştirildi. Arş. Gör. Dr. Gülce Çakman ve Arş. Gör. Rukan Can Seyfeli, analizlerin sonuçlarını katılımcılarla paylaştı. İki günlük seminer ise OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Kurnaz’ın katılımıyla, eğitmen akademisyenlere teşekkür belgeleri ve hediyeleri, katılımcılara ise katılım belgeleri takdim edildi. Hatıra fotoğrafı çekimiyle seminer sona erdi.