SAĞLIK - 26 Haziran 2020 Cuma 16:03

Dr. Büküşoğlu: 'Kök hücreler üzerinde böylesine etkileri olması şaşırtıcı ve sürpriz'

A
A
A
Dr. Büküşoğlu: 'Kök hücreler üzerinde böylesine etkileri olması şaşırtıcı ve sürpriz'

Kök hücre tedavisi alanındaki çalışmalarıyla tanınan Dr. Yüksel Büküşoğlu, "Yıllardır hipertansiyon tedavisinde kullandığımız ve kalp damar sağlığı üzerinde koruyucu etkilerini zaten bildiğimiz bir ilacın aynı zamanda kök hücreler üzerinde böylesine etkileri olması son derece şaşırtıcı ve sürpriz." dedi.

Bilimsel çalışmalar sonucu, uzun yıllardır hipertansiyon tedavisinde kullanılan bir ilacın aynı zamanda kök hücre sayılarını önemli ölçüde artırdığı saptandı. Dr. Yüksel Büküşoğlu, "Çok yeni bir bilimsel çalışma, nebivolol etken maddeli, çok uzun yıllardır yüksek tansiyon tedavisinde kullandığımız bir ilacın aynı zamanda kök hücrelerin sayısını önemli ölçüde artırabildiğini, çoğalmasını da hızlandırabildiğini gösteriyor. Vücudun yenileyici, onarıcı, gençleştirici kapasitesini oluşturan kök hücrelerin çoğalmasını ve sayısının basit bir şekilde artırılmasını sağlayabilecek bu çalışma çok önemli ve etkili olabilir. Yıllardır hipertansiyon tedavisinde kullandığımız ve kalp damar sağlığı üzerinde koruyucu etkilerini zaten bildiğimiz böyle bir ilacın aynı zamanda kök hücreler üzerinde böylesine etkileri olması son derece şaşırtıcı ve sürpriz." şeklinde konuştu.

"Kök hücreler sayesinde vücudumuz kendini yeniliyor"
Kök hücreler sayesinde vücudun kendi kendini yenileyip gençleştirebildiğini belirterek, Dr. Büküşoğlu, "Kök hücreler vücudun iyileştirme, onarma, tamir etme ve gençleştirme yeteneğini oluşturuyor. Dolayısı ile vücudumuzun sağlıklı, genç ve işlevsel kalması doğrudan kök hücrelerimizin sayısı ve fonksiyonlarıyla ilgili. Sağlıklı beslenmenin yanı sıra belki de hekim kontrolünde kullanılan böylesi bir tansiyon ilacı da vücudumuzdaki kök hücrelerimizin sayısını ve işlevselliğini artırabilir” ifadelerini kullandı.

Dr. Büküşoğlu, kök hücre tedavisinin tıbbın birçok alanında çok sayıda hastalığın tedavisinin yanı sıra diz ve kalça kireçlenmesi, kıkırdak hasarı, menisküs, eklem tedavileri ve estetik amaçlarla da kullanıldığını söyledi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Kuşadası’nda bayram bereketi Aydın’ın turistik ilçesi Kuşadası, bayram tatiliyle birlikte yoğun bir kalabalığa ev sahipliği yaparken, işletmeler bayram tatilinin gelmesiyle birlikte yeniden hareketlendi. İlçede kafe ve restoran işleten Fırat Ejder, "Ramazan ayında işlerimiz oldukça durgundu. Bayramın gelmesiyle birlikte yoğunluk arttı ve işlerde büyük bir canlanma yaşadık. Özellikle çarşı bölgesinde ve sahil hattında ciddi bir hareketlilik var" dedi. Bayram tatili dolayısıyla ilçeye akın eden yerli ve yabancı turistler, otellerdeki doluluk oranlarını artırırken, alışverişten yeme içmeye kadar birçok sektöre de olumlu yansıdı. Hediyelik eşya satan bir esnaf ise "Sezon öncesi böyle bir yoğunluk yaşamamız çok iyi oldu. Hem yerli turistler hem de kruvaziyer gemisinden inen yabancı turistler alışveriş yapıyor. Umarım bu hareketlilik bayram sonrası da devam eder" diye konuştu. Bayramın ilk gününden itibaren ilçeye özel araçlarıyla gelen tatilciler nedeniyle ana yollarda ve otoparklarda uzun kuyruklar oluştu. Trafik ekipleri, yoğunluğa karşı önlemlerini artırırken, sahil boyunca yürüyüş yapan ve fotoğraf çektiren kalabalıklar renkli görüntüler oluşturdu. Deniz kenarında vakit geçirmek isteyen turistler, havanın kapalı olmasına rağmen sahil şeridinde yürüyüş yaparak, kafe ve restoranlarda uzun süre vakit geçirdi. Turizmciler, bayram yoğunluğunun yaz sezonu için olumlu bir başlangıç olduğunu belirterek, ilerleyen günlerde hareketliliğin daha da artmasını beklediklerini dile getirdi.