EKONOMİ - 19 Mart 2021 Cuma 13:27

Antalya'da yılın ilk muz hasadı

A
A
A
Antalya'da yılın ilk muz hasadı

Manavgat’ta bulunan muz seralarında yılın ilk hasadı gerçekleştirildi. Manavgat’ta 15 bin dönümün üzerinde örtü altı muz üretimi yapıldığını belirten Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası (MATSO) Başkanı Ahmet Boztaş, Manavgat’ın Türkiye’nin muz ihtiyacının yüzde 15’ini karşıladığını söyledi.

Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Karacalar Mahallesinde Ozan Gündüz’e ait 27 dönüm kapalı alanı bulunan muz serasında ilk hasat gerçekleştirildi. Hasat sırasında Manavgat’ta birçok muz serasında danışmanlık görevini de üstlenen Ziraat Mühendisi Süleyman Kısa da hazır bulundu. 27 dönüm kapalı alanda 4 bin 500 fidanları olduğunu belirten muz üreticisi Ozan Gündüz, “İlk yılımızda her ağaçtan 30 kilo muz aldık. Fiyatlar 7,20-7,50 bandında değişiyor” diye konuştu.

“İç piyasada tüketim olarak potansiyele daha yeni ulaşıyoruz”
Manavgat’ta muz üretimi konusunda bilgi veren Ziraat Mühendisi Süleyman Kısa, Manavgat’ta muz üretiminin yaklaşık 10 yıl önce 1-2 üreticinin eski klasik seralarda deneme üretimiyle başladığını belirterek “Gelinen noktada çok ciddi bir yol kat edildi. Çok da başarılı bir üretim var. İç piyasada tüketim olarak potansiyele daha yeni ulaşıyoruz. Yalnız şöyle bir sıkıntı görüyorum, çevre açısından plansız bir yapılaşma var. Manavgat’ın aynı zamanda turizm kenti olması anlamında görüntüyü bozacak şekilde yapılaşma olduğu için bunu biraz daha planlı bir kuruluma yönelmesi lazım. Bunun yerel yönetim, tarım bakanlığı veya turizm bakanlığıyla işbirliği içinde biraz daha planlı yapılması gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Antalya'da yılın ilk muz hasadı

“İthal muza göre aromasıyla, sağlık yönüyle denk veya daha üstün”
Manavgat muzunun kendine has özellikleriyle diğer bölgelerin muzlarından bir adım önde olduğuna dikkat çeken Kısa, “Manavgat muzu parmak yapısı, kalitesiyle ithal muza göre aromasıyla, sağlık yönüyle denk veya daha üstün. Her yönüyle çok daha kaliteli. Raf ömrüyle geldi son zamanlarda, inşallah o raf ömrünü de ürünü iyi beslemeyle iyi iklimlemeyle aşacağımızı düşünüyorum. Kalite ve sağlık açısından herhangi bir sıkıntısı yok” şeklinde konuştu.

“Çok muza uygun olmayan toprak ve arazilerde sera kurulumu yapılıyor”
Manavgat’ta muz üreticilerinin en büyük sorununun altyapı ve sera kurulumu olduğunu, üreticilerin genelde maliyete bakarak sera kurulumu yaptığını belirten Kısa, “İklimlemesi yetersiz çok sera var, yan yana yapılan 2 serada bazen 6 derece gibi ısı farkı olduğunu görüyoruz. Bu tamamen sera kurulumuyla ilgili. Bunun en büyük zorluğunu teknik olan arkadaşlar olarak biz çekiyoruz. Çünkü sonuçta başarısızlığa götürüyor. Üretici de kullanılan ilaç ve gübre gibi konulardan olduğunu düşünüp, ziraat mühendisleri veya bakıcılara suç buluyor. En büyük sorunlardan birisi bu. İkincisi de alt yapı sorunu. Manavgat toprakları oldukça ağır, killi ve kireçli. Çok muza uygun olmayan toprak ve arazilerde sera kurulumu yapılıyor. Bunun drenaj başta olmak üzere dikim şekliyle bunların önüne geçilmesi gerekir” ifadelerini kullandı.

Antalya'da yılın ilk muz hasadı

“Muz seralarında çalışacak kişilerin eğitilmesi gerekir”
Muz seralarında çalışacak kişilerin eğitilmesi gerektiğini söyleyen Süleyman Kısa, “Manavgat’ta muz konusunda yeterli çalıştıracak bilgiye sahip kalifiye eleman yok. Muz seralarında çalışacak kişilerin eğitilmesi gerekir. Bunu sanayi odası yapabilir, ziraat odası yapabilir, belli kurslar açılabilir. En azında bu serada bir fidan ayar işi yapıyoruz şimdi eline daldızı alan seraya giriyor. Bu fidan ayarı demek değildir, bu işin ustaları var. Bir yıl sonra üretimin başarılı olması için her şeyden önce daha önce saydıklarımızın üzerine iyi bir fidan bırakma, kaliteli bir fidan bırakma gerekir” dedi.

“Hasadımız yavaş yavaş 1 ay öncesinden başladı”
Muz üreticisi Ozan Gündüz, 2021 muz hasadının Manavgat için başladığını belirterek “Buradan tüm üreticilerimize hayırlı olsun, bereketli olsun diyoruz. Seramızda 2020 yılının 5 Mayıs tarihinde muz dikimini gerçekleştirdik. 1 yıllık süremiz dolmak üzere hasadımız da yavaş yavaş 1 ay öncesinden başladı. Şimdi devam ediyoruz. Olgunlaşan muzların şekillerine, muzun artık besleyemeyecek duruma gelmesini ardından kesiliyor ve tüccarlar tarafından toplanıyor. Bu yıl ilk yılımız olması, muzun kök gelişiminin yeterli olmaması nedeniyle şu an dallarımızın kilosu 30-32 civarında. İleriki yıllarda köklerin daha da gelişmesiyle daha fazla kilolar bekliyoruz. Seramızda 4 bin 500 fidemiz var. Yaklaşık 30 kilodan hesap edeceğiz, bin 350 ton civarında bir ürün bekliyoruz. Fiyatlarda fena değil, yüzümüzü güldürüyor, öyle söyleyeyim. Fiyatlar 7,20-7,50 bandında, daha da yükseleceği söyleniyor ama bakalım piyasa koşulları. Fiyatların yükselmesi için iklim ve her şey etken” dedi.

“Türkiye’nin muz ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini artık tek başına Manavgat üretiyor”
Tarımın artık yatırım yapılabilir bir sektör haline dönüştüğünü belirten Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ahmet Boztaş, “Manavgat’ta 2014 yılında 21 dönümle başlayan örtü altı muz üretimi 2020 yılı sonu itibariyle 15 bin dönümü aşmış durumda. Buda şunu gösteriyor, Türkiye’nin muz ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini artık tek başına Manavgat üretiyor. Muzda 200 milyon dolarlık ithalat var, biz bu 200 milyon dolarlık ithalatı azaltarak ülkemizin cari işlemler açığının azalmasına katkı sağlamış olduk” şeklinde konuştu.

“Manavgat muzu tadı ve aromasıyla artık aranır bir meyve olmaya başladı”
Boztaş, konuşmalarına şöyle devam etti: "Hükümetin verdiği destekler ve gümrük vergisiyle yerli üreticinin korunması var. Muzda olan başarının diğer tarım ürünlerine de örnek teşkil edilerek diğer ürünlerde de aynı yöntemin uygulanmasını talep ediyoruz. Yani biz yurt dışındaki bir üreticiyle aynı şartlarda olduğumuz zaman ithalata gerek duymadan muz üretiminde olduğu gibi diğer tarım ürünlerinde de daha kaliteli olarak bunu yapabilecek noktadayız. Muzda bunun bir örneği oldu. Manavgat muzu tadı ve aromasıyla artık aranır bir meyve olmaya başladı."

Arif Kaplan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Başkan Kotan, turizm işletmecilerini dinledi Konyaaltı Belediye Başkanı Cem Kotan, Antalya Otelciler Pansiyoncular Camcılar Reklamcılar ve Matbaacılar Odası Başkanı Özcan Sucu ve yönetimini makamında ağırlayarak işletmelerin taleplerini dinledi. Görüşmede konuşan Başkan Kotan, "Kent turizmine yaptığınız katkılar için teşekkür ederim. Konyaaltı Belediyesi olarak daima yanınızdayız" dedi. Konyaaltı’ndaki hizmetlerini katılımcı belediyecilik anlayışıyla sürdürdüğünü her fırsatta vurgulayan Başkan Kotan, Antalya Otelciler Pansiyoncular Camcılar Reklamcılar ve Matbaacılar Odası Başkanı Özcan Sucu ve yönetimini makamında kabul etti. Toplantıda, ilçedeki denetimler ve alınması gereken önlemler üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Başkan Sucu, Konyaaltı Belediye Başkanı Kotan’a kendilerine verdikleri destekler için tüm işletmeler adına teşekkür etti. İşletme sahiplerine teşekkür etti Turizm sektörüne verdiği katkılar nedeniyle işletme sahiplerine teşekkür eden Başkan Kotan, "Konyaaltı Belediyesi olarak, çalışmalarınıza her zaman destek olmaya devam edeceğiz. Kapımız her birinize sonuna kadar açık. Daima yanınızdayız" dedi. İlçedeki denetimler hakkında da açıklamalarda bulunan Başkan Kotan, "Birçok sabah iş yerlerimize yürüyerek gidiyorum, ekiplerimizin dışında bizzat ben de denetlemeler yapıyorum. Karşılıklı anlayış içinde ilçemizi birlikte yönetiyor, tedbirleri birlikte konuşuyoruz" ifadelerini kullandı. "İlçenin her noktasını denetliyoruz" Başkan Kotan, yürüyüşler sırasında ilçenin çeşitli bölgelerinde denetimler yaptığını belirterek, "Esnafımızla ve vatandaşlarımızla sohbet ediyoruz, onların sorun ve taleplerini dinliyoruz. Ayrıca, ilçenin her noktasında denetimler yaparak, herhangi bir sorunla karşılaştığımda anında müdahale ediyorum" dedi. Özellikle kaldırım işgalleri ile ilgili yapılan denetimlerin önemine değinen Kotan, "Eğer bir anne bebek arabasıyla rahatça kaldırımda yürüyemiyorsa, büyük projelerimiz ve planlarımız hiçbir anlam ifade etmez" diyerek ilçedeki altyapı çalışmalarına olan dikkatini vurguladı.
Kahramanmaraş Kahramanmaraş’ın ’Maraş Fıstık Ezmesi’ coğrafi işaretle tescillendi Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan başvuruyla ’Maraş Fıstık Ezmesi’, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek resmiyet kazandı. Böylece Maraş Fıstık Ezmesi, şehrin tescilli yöresel ürünleri arasında yerini aldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, şehrin kültürel zenginliğini ve gastronomi mirasını koruma altına alarak ulusal ve uluslararası platformlarda tanıtımını sürdürmek amacıyla coğrafi işaret başvurularına hız kesmeden devam ediyor. Bu kapsamda yapılan başvurulardan biri daha başarıyla sonuçlandı ve Kahramanmaraş’a özgü ’Maraş Fıstık Ezmesi’, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek resmiyet kazandı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yayımlanan 194 Sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı Bülteninde yer alan ’Maraş Fıstık Ezmesi’, artık Kahramanmaraş’ın tescilli yöresel ürünleri arasında yer alıyor. Böylece hem ürünün özgünlüğü koruma altına alınmış oldu hem de Kahramanmaraş’ın zengin mutfak kültürüne bir değer daha kazandırıldı. Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada, "Yöresel lezzetlerimize ve geleneksel el sanatlarımıza sahip çıkarak coğrafi işaret tescilli ürünlerimizin sayısını artırmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerine yer verildi. Açıklamada ayrıca, tescil süreçlerinin sadece bir belge alma süreci olmadığının, aynı zamanda şehrin kültürel ve ekonomik kalkınmasına katkı sağlayacak stratejik bir adım olduğunun da altı çizildi. Bundan sonraki süreçte de başta gastronomi olmak üzere, şehrin geleneksel el sanatları ve kültürel değerlerinin korunarak daha geniş kitlelere tanıtılacağı belirtildi.
İstanbul Arnavutköy’de ilginç kaza: Kendisine yeşil yandığını düşünen sürücü yola atladı, 2 yaralı İstanbul’un Arnavutköy ilçesinde bir hafriyat kamyonu dönüş yapmak için girdiği sapakta trafik ışıklarını karıştırdı. Sürücü ana yolun düzeni için yanan yeşil ışığın, geçiş hakkının kendisine ait olduğunu gösterdiğini düşünerek yola atlayınca kaza kaçınılmaz oldu. Kaza, saat 14.00 sıralarında Eski Edirne Asfaltı Caddesi üzerinde meydana geldi. İddiaya göre, cadde üzerinden dönüş alarak Sultangazi yönüne bağlanmak isteyen 34 JE 9424 plakalı hafriyat kamyonu sürücüsü, dönüş için ayrılan sapağa girdi. Sürücü sapakta beklerken, ana yolun düzenini sağlayan yeşil ışığın kendisi için yandığını düşünerek caddeye atladı. Cadde üzerinde seyir halinde olan 41 AVE 558 plakalı otomobil ile kamyon çarpıştı. Otomobilde bulunan 2 kişi kaza nedeniyle araçlarında sıkıştı. İhbar üzerine olay yerine itfaiye, polis ve sağlık ekibi sevk edildi. İtfaiye ekiplerin müdahalesi üzerine sıkıştıkları otomobilden kurtarıldı. Üzerlerinde kimlikleri olmadığı öğrenilen 1’i kadın 2 kişi hastaneye sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye sevk edildi. Polis ekiplerinin kazayla ilgili çalışma başlattığı öğrenildi. "Hemen hemen her gün burada kaza oluyor" Kazanın görgü tanıklarından olan Abdurrahman Arslan, "Ben bu yol üzerinde ilerliyordum, yeşil ışık yanarken çoğu kişi bu ışığı fark edemiyor. Araçlar dönerken gelip direk kazaya karışıyorlar, Allah göstermesin burada kaçıncı aynı şekilde kaza oldu. Burada bir önlem alınması gerekiyor. Hemen hemen her gün burada kaza oluyor. 2 kişi yaralandı, ambulanstalar, itfaiye ekipleri yangın çıkmasın diye müdahale ediyor" ifadelerini kullandı.