GÜNDEM - 14 Nisan 2023 Cuma 13:07

500 milyon liraya mal olan Selahaddin Eyyubi Cami ve Külliyesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açılacak

A
A
A
500 milyon liraya mal olan Selahaddin Eyyubi Cami ve Külliyesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açılacak

Diyarbakır'da 6 yıl önce temeli atılan ve 500 milyon liraya mal olan Selahaddin Eyyubi Cami ve Külliyesi, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla ibadete açılacak.

Merkez Yenişehir ilçesinde 43 bin 500 metrekare alanına inşa edilip, 6 yılda tamamlanan Selahaddin Eyyubi Cami’si bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın temel atma töreniyle ibadete açılacak.

Toplam 25 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği cami, Diyarbakırlı iş adamı İhsan Arslan tarafından yaptırıldı. 43 bin 500 metrekare kapalı alanı bulunan caminin bünyesinde 700 kişilik bir konferans salonunu, bin 500 metrekarelik fuaye ve sergi salonu ile 500 araçlık otopark yer alıyor.

İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine caminin özellikleri hakkında röportaj veren iş adamı İhsan Arslan, camide sadece ibadet edilmeyeceğini, birçok kültürel faaliyetin de icra edilebileceğini açıkladı. Arslan, “Selahaddin Eyyubi Camii’nin inşaatı 6 sene sürdü. Yaklaşık 500 milyon TL civarında harcama yapıldı. Çok şükür güzel bir şekilde inşası tamamlandı. Cami için 28 bin metrekare arsa tahsis edildi. Onun üzerine toplam kapalı alan 43 bin 500 metrekare alan civarında inşaat yapıldı. Sadece namaz kılma mekanı değil, birçok kültürel faaliyetin icra edilebileceği mekanlar oluştu” dedi.

500 milyon liraya mal olan Selahaddin Eyyubi Cami ve Külliyesi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla açılacak

Caminin 5 girişi kapısı olduğunu ifade eden Arslan, “Camimizin 5 kapısının olması itikadı bir husus. Camimizin ana giriş kapısında İslam dininin son Peygamberi Hazreti Muhammed’in ismini uygun bulduk. Onu da kelime-i tevhit içinde ifade ettik. Diğer kapılarda da Hazreti İbrahim, Hazreti Adem, Hazreti İsa ve Hazreti Musa’yı ifade eden isimler kullandık” diye konuştu.

Muhammet Hüseyin İçli - Rıdvan Kılıç

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Selimiye’nin 150 yıllık minber örtüsü yenileniyor Edirne’de Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri tarafından sim sırma tekniği kullanılarak ’Selimiye Camii’nin Minber Örtüsü aslına uygun şekilde yeniden üretiliyor. Edirne Olgulaşma Enstitüsü’nde ’Selimiye Camii’nden yansımalar’ teması çerçevesinde sim sırma tekniği kullanılarak caminin minber örtüsünü aslına uygun şekilde yenileniyor. UNESCO Kültür Mirası Listesinde yer alan Selimiye Camii her yönüyle yenileniyor. Büyük ölçüde tamamlanan restorasyon çalışmalarında ince ayrıntılara geçildi. Mimar Sinan’ın ustalık eserim olarak adlandırdığı Selimiye’nin minber kapı örtüsü de yenilenenler arasında yer alıyor. Devam eden restorasyon sadece beden duvarlarında ya da işlemelerde gerçekleşmiyor. Bunun yanında caminin tüm tarihi değerleri yenileniyor. Onlardan bir tanesi olan 150 yıllık minber örtüsü. Olgunlaşma Enstitüsü usta öğreticileri Selimiye Cami’nin minber örtüsü üzerinde 4 aydır çalışıyor. Her nakış 4 kat iplikle tek tek elle işleniyor. Örtü üzerinde Rumi motifler ve Kelime-i Tevhid yer alıyor. Nakış atölyesinde Selimiye Camii’nden yansımalar teması çerçevesinde Selimiye Camii’nin minber örtüsünün üretiminin yapıldığını söyleyen Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Müdür Vekili Elif Cevher, "İşlemeler sim sırma tekniği kullanılarak yapılmaktadır. Selimiye Camii’nin restorasyon çalışmaları bittikten sonra açılışına yetiştirmek üzere çalışmalarımız devam ediyor" dedi. Edirne Olgunlaşma Enstitüsü Usta Öğreticilerinden Şerife Koç, "Osmanlı dönemine başkentlik yapmış sultanlar şehri Edirne’ye Yavuz Sultan Selim tarafından Mimar Sinan’a yaptırılan Selimiye Camii’nin 19’uncu yüzyıl minber kapı örtüsünü işliyoruz. Birebir orijinaline sadık kalınarak hiçbir değişiklik yapmadan hazırlıyoruz. Selimiye Camii’nin restorasyonu sonrası açılışına yetiştirmek amacıyla gururla ve heyecanla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Minber kapı örtüsü caminin görkemine uygun bir şekilde hazırlanmaktadır" ifadelerine yer verdi. Selimiye Camii Minber Örtüsünü yeşil kadife kumaş üzerine sim sırma ile yarma tekniklerini kullanarak işlediklerini söyleyen Usta Öğretici Nermin Bayrak, "Çok mutluyum gurur verici. Rabbim böyle bir çalışmayı bize nasip ettiği için şükürler olsun" dedi. Kadife kumaş üzerine sim sırma tekniği ile ilmek ilmek işlenen Selimiye Camii’nin minber örtüsünün restorasyon bitimine yetiştirilerek açılışta takılması hedefleniyor.