DÜNYA - 01 Ekim 2024 Salı 10:37 | Son Güncelleme : 01 Ekim 2024 Salı 10:45

İsrail’den Şam’a hava saldırısı: 3 ölü

A
A
A
İsrail’den Şam’a hava saldırısı: 3 ölü

İsrail’in Suriye’nin başkenti Şam’a düzenlediği hava saldırısında 3 sivil hayatını kaybetti, 9 kişi ise yaralandı.

Suriye resmi haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, İsrail’in Golan Tepeleri’nden yerel saatle 02.05 sıralarında başkent Şam’daki farklı noktalara hava saldırısı düzenlediği belirtildi.

Savaş uçakları ve İHA’larla düzenlenen saldırıda 3 sivilin hayatını kaybettiği, 9 kişinin yaralandığı, maddi hasar meydana geldiği ifade edildi. Hava savunma güçlerinin İsrail’e karşılık verdiği ve insansız hava araçlarının büyük bir kısmınının düşürüldüğü kaydedildi.

Resmi haber ajansı tarafından yapılan açıklamada, devlet televizyonu sunucusu Safaa Ahmed’in İran Büyükelçiliği yakınlarında aracının içindeyken düzenlenen saldırıda öldürüldüğü ifade edildi. Ahmed’in aracının aynı saldırılarda hedef alınıp alınmadığı ise bilinmiyor.

İsrail, iç savaşın başladığı 2011'den bu yana Suriye topraklarındaki İran destekli güçlere ve Suriye ordusuna ait mevzilere hava saldırısı düzenliyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’un enflasyonu Eylül ayında yıllık yüzde 59,18 oldu İTO’nun açıkladığı verilere göre, İstanbul’da Eylül ayında perakende fiyatlar aylık yüzde 3,90, yıllık bazda yüzde 59,18 arttı. İstanbul’un Eylül ayı enflasyonu belli oldu. 2024 Eylül ayında İstanbul’da; perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi bir önceki aya göre yüzde 3,90, toptan fiyat hareketlerini yansıtan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yüzde 4,67 oranında arttı. 2023 Eylül ayına göre 2024 Eylül ayında yaşanan fiyat değişimlerini gösteren bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksinde yüzde 59,18, Toptan Eşya Fiyatları İndeksinde ise yüzde 47,89 olarak gerçekleşti. Eylül 2024’te perakende fiyatlarda bir önceki aya göre; diğer harcamalar grubunda yüzde 14,62, kültür eğitim ve eğlence harcamaları grubunda yüzde 13,24, giyim harcamaları grubunda yüzde 6,67, konut harcamaları grubunda yüzde 4,18, ev eşyası harcamaları grubunda yüzde 3,62, gıda harcamaları grubunda yüzde 2,63, sağlık ve kişisel bakım harcamaları grubunda yüzde 0,72 artış; ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda yüzde 0,35 azalış izlendi. Eylül 2024’te toptan fiyatlarda bir önceki aya göre; mensucat grubunda yüzde 13,72, işlenmemiş maddeler grubunda yüzde 6,83, inşaat malzemeleri grubunda yüzde 5,48, kimyevi maddeler grubunda yüzde 4,43, gıda maddeleri grubunda yüzde 2,61, madenler grubunda yüzde 2,60, yakacak ve enerji maddeleri grubunda yüzde 2,01 artış izlendi.
Antalya Muratpaşa Belediyesi, halk plajlarının yeniden tahsisi için başvuru sürecini tamamladı Antalya’da Muratpaşa Belediyesi, mavi bayraklı 5 falez plajı ve Bambus Plajı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına müracaatını tamamladı. Belediye Başkanı Ümit Uysal tahsisi beklediklerini belirtirken, “Kamu kurumlarının milletin kıyı kullanımına karşı mücadele eder hale gelmemesini diliyoruz” dedi. Muratpaşa Belediyesi, Antalya’nın dünyaca ünlü falezlerinin denizle buluştuğu noktada hizmet veren halk plajlarının yeniden tahsis başvuru sürecini tamamladı. Her biri mavi bayraklı ve girişlerin ücretsiz olduğu İnciraltı, Prof. Dr. Erdal İnönü Kent Parkı, Mobil, Konserve ve Erenkuş plajlarıyla birlikte Bambus Plajı’nın “kamu yararı” çerçevesinde tahsisinin ivedilikle gerçekleşmesi talep edildi. Tahsis sürecine ilişkin son yazı 20 Eylül’de Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü’ne ulaştırıldı. Karar, başkanlığını şehir plancısı Tolga Uçar’ın yaptığı, üyeliklerinde Ali Çelikbilek, İbrahim Şahin, Zeynep Kevser Cerit Ekin, Mehmet Özyiğit, Burak Yıldız ve Cem Bahadır Şener’in bulunduğu Antalya 1 Numaralı Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu tarafından verilecek. Belediye Başkanı Uysal, plajların yeniden tahsisini beklediklerini söyledi. Falez sahil bandında ilk plajı 2016’da İnciraltı’yla açtıklarını ve takip eden yıllarda diğer plajları hizmete aldıklarını belirten Uysal, tüm plajların denizin temizliği kadar çevre yönetimi ve misafirlerine sunduğu hizmetlerle de mavi bayraklarını hiç kaybetmeden yıllardır dalgalandırdığını söyledi. Plajların, özellikle Antalya kent merkezinde “butik otelciliğin” değer kazanmasında da önemli paya sahip olduğunu dile getiren Uysal, bölgenin bir kent içi turizm destinasyonu haline geldiğini vurguladı. Bu yıl Bambus Plajı’nın da tahsisini istediklerini belirten Uysal, “Plajlarımızı yıllardır insanlarımız kullanıyor. Açıkça ifade ediyorum, millet menfaatine aykırı, lüzumsuz işlere kimse yeltenmesin. Boşuna tatlı ekmeğimizi acı etmeyelim” diye konuştu. Muratpaşa’da 13 mavi bayraklı plaj bulunduğunu ve bunların 5’inin belediyeye ait olduğunu ifade eden Uysal, şöyle devam etti: “Diğer plajlar ise otellere ya da işletmelere ait. Kent merkezimizde insanlarımızın ücretsiz kullandığı, üstelik uluslararası anlamda bir kaliteyi yakalamış, mavi bayrak almış başka bir plaj yok. Bu nedenle komisyon çok açık bir tercih yapacaktır. Halk yıllardır bu plajları kullanıyor. Tavsiyem, milletin elindeki plajları almayı kimse aklından geçirmesin. Kamu kurumlarının, milletin kıyı kullanımına karşı mücadele eder hale gelmemesini diliyoruz.”
Erzurum Türk Devletleri U16 Futbol Turnuvası Erzurum’da başlıyor U16 Millî Takımım, Türk Devletleri U16 Futbol Turnuvası ilk maçında bugün Türkmenistan ile karşılaşacak. Erzurum’da Yüksek İrtifa Kamp Merkezi’nde oynanacak mücadele saat 15.00’te başlayacak. Turnuvanın diğer maçında Kırgızistan ile turnuvaya misafir ülke olarak katılan Gürcistan saat 12.00’de karşı karşıya gelecek. Turnuvanın ikinci gününde Özbekistan ile Gürcistan, Türkmenistan ile Azerbaycan 2 Ekim Çarşamba günü karşılaşacak. Ay-yıldızlılar, turnuvadaki bir sonraki maçını 4 Ekim Cuma günü Azerbaycan ile oynayacak. Ardından 6 Ekim Pazar günü oynanacak sıralama maçları ile turnuva sona erecek. U16 Millî Takımımızın Türk Devletleri U16 Futbol Turnuvası aday kadrosunda şu oyuncular bulunuyor: Kaleciler: Cem Efe Eroğlu (Altınordu), Sadullah Yiğit Kabakuşak (Antalyaspor A.Ş.), Tolga Sancak (Göztepe A.Ş.), Defans: Hasan Mert Tuncel (Beşiktaş A.Ş.), Yağız Fikri Şen (Fenerbahçe A.Ş.), Bilal Demirağ (Altınordu), Ramazan Özçelik (Antalyaspor A.Ş.), Vatan Karanfil (Antalyaspor A.Ş.), Kerem Biçer (Beşiktaş A.Ş.), Üveys Yasir Satık (Antalyaspor A.Ş.), Emirhan Çolak (Beşiktaş A.Ş.), Orta Saha: Efe Seçil (Tümosan Konyaspor), Emirhan Ateş (Fenerbahçe A.Ş.), Necati Oğulcan Yançel (Galatasaray A.Ş.), Yunus Eymen Eğri (Beşiktaş A.Ş.), Hasan Yakup İlçin (Antalyaspor A.Ş.), Adnan Efe Fettahoğlu (Fenerbahçe A.Ş.), Mustafa Duru (Altınordu), Kerem Gündüz (Fenerbahçe A.Ş.), Ali Demirbilek (Antalyaspor A.Ş.), Yiğit Metin Yumak (Göztepe A.Ş.), Güven Atalay (RAMS Başakşehir FK), Güneş Nefes Özdemir (Beşiktaş A.Ş.), Forvet: Ada Yüzgeç (Galatasaray A.Ş.), Emin Eren Sayar (Fenerbahçe A.Ş.), Teknik Direktör: Selçuk Erdoğan
İstanbul Güvenilir gıdada yeni dönem Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, ‘‘Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar ile taklit ve tağşiş yapılan gıdalar guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde Gıda Kamuoyu Duyurusu sekmesi altında yayınlanacak. Yeni sistemde uzun bürokratik süreçler yerine; sonuç daha hızlı şekilde sisteme girilecek. Sistem yarın saat 9.00’da açılıyor’’ dedi. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, gıdada taklit ve tağşiş yapan firmaların ifşasına yönelik yeni düzenlemeyi 1 Ekim’de İstanbul’da düzenlenen basın toplantısında kamuoyuyla paylaştı. Taklit, tağşiş ve hileli ürünler anlık olarak kamuoyuyla paylaşılacak Taklit, tağşiş ve hileli ürünlerin anlık olarak kamuoyuyla paylaşılacağını duyuran Bakan Yumaklı, ’’Sağlığı tehlikeye düşürecek gıdalar ile taklit ve tağşiş yapılan gıdalar guvenilirgida.tarimorman.gov.tr internet sitesinde gıda kamuoyu duyurusu sekmesi altında yayınlanacak. Kamuoyu duyurularını anlık olarak, elektronik ortamda tüketicilerimizle paylaşacağız. Yeni sistemde uzun bürokratik süreçler yerine; sonuç daha hızlı şekilde sisteme girilecek. Vatandaşlarımız bu iki kategoriye girdiğinde; duyuru tarihi, firma adı, marka, ürün adı, uygunsuzluk ve parti/seri no bilgilerine ulaşabilecek. Sistemi yarın saat 9.00’da açacağız’’ ifadelerini kullandı. Bakan Yumaklı, ’’Kişilerin sağlığını tehlikeye düşüren ürünler, buna tekstil boyasının gıdada kullanılmasını bir örnek olarak verebiliriz. Bu tür durumların tespiti durumunda biz bu ürünleri piyasadan toplatıyoruz ve imha ediyoruz. Bu fiiller kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye düşürecek bir fiil olduğu için mevzuatta da suç olarak tanımlanmıştır. Dolayısıyla bu işletmeler hakkında, kendi yaptırımlarımıza ilave olarak Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz. Taklit veya tağşişli ürünlerde ise buna farklı yağlar karıştırılan yağın zeytinyağı olarak piyasaya sürülmesi, peynire margarin katılması gibi örnekleri verebiliriz. Tespiti durumunda bu ürünleri de toplatıyoruz. 3 yıl içindeki ilk 2 tespitte ağır para cezaları uyguluyoruz. Buna rağmen 3 yıl içinde 3’üncü kez yapılırsa, bu da mevzuatta suç olarak tanımlanmıştır. Bu tür durumlarda da yine Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz’’ dedi. ’’Resmi kontrollerde gıda işletmelerinin hijyeni, gıda etiket bilgileri, uyulması gereken ısı gereklilikleri, izlenebilirlik kayıtları ve sorumlu oldukları dokümanların kontrolü gibi bir takım gerekliliklerin kontrolünü yapıyoruz’’ diyerek sözlerine devam eden Bakan Yumaklı, denetimler sonrası gıda işletmelerine kesilen cezaları da kamuoyuyla paylaştı. ’’Bu yıl 16 bin uygunsuzluk tespit edildi, 771 milyon lira para cezası kesildi’’ Denetimler sonrası gıda işletmelerine kesilen cezalar hakkında da bilgi veren Bakan Yumaklı, ’’Geçen yıl ekiplerimiz 1.3 milyon adet denetim gerçekleştirmişti. Bu yıl şu ana kadar 940 bin denetimde 16 bin uygunsuzluk tespit ettik. 771 milyon lira idari para cezası kestik. 368 işletme hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Yıl sonuna kadar toplam 1.5 milyona yakın denetim gerçekleştirmiş olacağız. Uygunsuzluk durumunda çeşitli idari yaptırımlarımız var. Hijyen esaslarına uygun olmayan gıda işletmesinin faaliyetini durdurmak, idari para cezası yazmak gibi. Uygunsuz ürünleri ise piyasadan toplatıyor ve imha ediyoruz. Suç teşkil eden uygunsuzluklar için de Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyoruz’’ şeklinde konuştu. Tüketicinin yanıltılmasını önleme amacıyla yapılan çalışmalardan da bahseden Bakan Yumaklı, ‘‘Hasattan itibaren, işleme ve depolamadan üretime, taşıma ve dağıtımdan satışa, son olarak tüketime kadar her aşamada bu sorumluluğumuzu yerine getirmek için çalışıyoruz. Tüketicinin yanıltılmasını önlemek ve geleneksel ürünlerimizi korumak için bazı gıdalarda katkı maddelerinin kullanımını yasakladık. Tüketiciyi yanıltıcı şekilde; nar ekşisi izlenimi veren nar ekşisi sosu, nar aromalı sos gibi ürünlerle, limon suyu izlenimi veren limon sosu gibi ürünlerin üretimini yasakladık. Dünyada az sayıda ülkenin kullandığı NMR teknolojisine sahip olduk. Bal tebliğini güncelleyerek, bal analizlerinde NMR cihazlarını karar ölçütü olarak kabul etmeye başladık. Böylece balda taklit ve tağşişin tespitinde gelişmiş analiz metotlarını kullanmış olacağız’’ ifadelerini kullandı. ‘‘Gıdanın adı ve net miktarı, satın alırken ilk bakışta görülecek alanda yazılacak’’ Bakan Yumaklı konuşmasını şu şekilde sürdürdü: ’’Takviye edici gıdalarda kullanılan, probiyotik mikroorganizmalara yönelik yeni ilave kriterler belirledik. Aynı anda bir sektöre odaklandığımız, yoğunlaştırılmış, eş zamanlı sektörel gıda denetimleri başlattık. Beslenme Beyanları Kılavuzu hazırlayarak, şeker ilavesiz beyanı ile tüketicinin yanıltılmasını engelledik. Aromadan üretilen gıdalarda yanıltıcı meyve sebze görseli kullanılamayacak. Birbiriyle karıştırılabilecek gıdalarda ‘tadında’, ‘lezzeti’, ‘keyfi’ gibi ifadeler yer alamayacak. Örneğin tereyağı aroması eklenmiş margarinde “tereyağı tadında”, “tereyağı lezzeti” gibi ifadeler kullanılamayacak. Gıdanın adı ve net miktarı, satın alırken ilk bakışta görülecek alanda yazılacak. Alkol, şeker veya tatlandırıcı içeriyorsa, bu bilgiler tüketicinin rahatlıkla anlayacağı şekilde, diğer bilgilerden daha belirgin yazılacak.’’ Tüketicilerin duyarlı olması gerektiğine de dikkat çeken Bakan Yumaklı, ’’Tüm bu süreçlerde ‘en iyi denetçi tüketicinin kendisidir’ anlayışını benimsiyoruz. Biz güvenilir gıda konusunu vatandaşımız olmadan yürütemeyiz. Onları sürecin içinde daha çok görmek istiyoruz. Tıpkı karekod uygulamasında olduğu gibi. Firmalara, işletmelere de “kendi süreçlerinizi tekrar kontrol edin” çağrısı yapıyoruz. Bu şekilde marka güveninin oluşması firmalarımız için de bir kazanım olacaktır’’ ifadelerini kullandı.