YEREL HABERLER - 22 Aralık 2011 Perşembe 17:17

DOKA ORGANİK TARIMI GÜMÜŞHANE’DE MASAYA YATIRDI

A
A
A
DOKA ORGANİK TARIMI GÜMÜŞHANE’DE MASAYA YATIRDI

Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Gümüşhane merkezli bir organik tarım bölgesi oluşturmak istediklerini söyledi.
Gümüşhane’de Valilik toplantı salonunda düzenlenen değerlendirme toplantısında katılan Kaldırım, burada gazetecilere yaptığı açıklamada Ajans olarak Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına AB Hibe fonları için 2 adet 10’ar milyon avroluk proje sunduklarını belirtti. Bu projelerden birisinin Doğu Karadeniz’in Gümüşhane merkezli olarak organik tarım merkezi olması olduğunu kaydeden Kaldırım, bununla ilgili Hollanda’da uygulanan “Gıda Vadisi” modelini örnek gösterdi. Gıda Vadisi uygulamasının tüm dünyada örnek alınan bir uygulama ve model olduğunu dile getiren Kaldırım, bu model üzerinde bir beyin fırtınası yaparak konuyu enine boyuna tartıştıklarını dile getirdi.
Gümüşhane merkezinde Türkiye’de bir organik tarım ve hayvancılık vadisi oluşumu başlatmak istediklerini dile getiren Kaldırım, “Amacımız bu. Bunun Trabzon’a, Rize’ye, Bayburt’a ve diğer bölge illerine de yansıması olacak. Ama merkez olarak düşündüğümüz Gümüşhane” dedi.
Bir diğer projenin de İŞGEM modeli ile pestil, köme ve organik tarım işletmelerinin bir araya geldiği tesis olduğunu kaydeden Kaldırım, bu projenin Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası tarafından Harmancık köyü yakınlarında ki arsada yapmayı planladığı ve “İpek Yolu Cazibe Merkezi” projesini destekleyeceğini de söyledi.
Kaldırım, Gümüşhane Üniversitesi tarafından yürütülen ve DOKA tarafından desteklenen “Doğu Karadeniz Organik Tarım Master Planı” projesini de çok önemsediklerini ve Türkiye’nin 2023 planları ile örtüştüğünü belirterek, projenin tamamlanması ile çok önemli bir belgenin elde edileceğini, bir master plan oluşacağını ifade etti.
Toplantıda daha sonra DOKA’nın Gümüşhane’de ki Yatırım Destek Ofisi ve yürütülen diğer projelerle ilgili katılımcılara bilgi verildi.
Toplantıya Vali Yardımcısı Armağan Önal, Gümüşhane Belediye Başkanı Mustafa Canlı, DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, İl Genel Meclis Başkanı Sebahattin Çobanoğlu, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı İsmail Akçay ve kurum müdürleri katıldı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul İstanbul’u lodos vurdu: Beyoğlu’nda bina çöktü, Kağıthane’de çatı uçtu İstanbul’da gün boyunca etkili olan lodos akşam saatlerinde sağanak yağmurun da yer yer şiddetini artırması ile hayatı olumsuz etkiledi. Beyoğlu’nda riskli yapı gerekçesiyle mühürlenen ahşap bina kısmen çökerken, Kağıthane’de rüzgarın etkisiyle uçan çatı araçlara zarar verdi. Küçükçekmece’de ise inşaat güçlendirmesi olan binanın sıvası yağmur ve rüzgarın da etkisiyle uçtu. İstanbul’da etkili olan lodos rüzgarları yaşamı olumsuz etkiledi. Akşam saatlerinde yağmurun da etkisini artırması ile İstanbul’un çeşitli ilçelerinde çatı uçmaları ve bina çökmeleri meydana geldi. Küçükçekmece Söğütlüçeşme Mahallesi Ertuğrul Sokak’ta inşaat güçlendirmesi olan binanın sıvası yağmur ve rüzgarın da etkisiyle binadan koparak çevredeki diğer binalara savruldu. Kopan parçalar evlerin çatı ve balkonlarına düşerken o anlar vatandaş kamerasına yansıdı. Kağıthane’de çatı araçların üzerine düştü Kağıthane Nurtepe Mahallesi Eğriçınar Sokak’ta ise rüzgar etkisiyle uçan çatı parçaları park halindeki araçların üstüne düştü. 3 araç hasar alırken ihbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri olay yerinde güvenlik önlemi aldı. 2 araç olay yerinden çekilirken hasar alan bir kamyonet olay yerinde kaldı. Beyoğlu’nda metruk bina çöktü Beyoğlu Keçeci Piri Mahallesi Şeritçi Sokak’ta ise riskli yapı olması gerekçesi ile mühürlenen ahşap bina yine lodos ve yağmurun etkisiyle kısmen çöktü. İkinci katı çöken ve kısmen eğilen metruk bina çevredeki diğer binalara zarar vermezken ihbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ve belediye ekipleri sokakta güvenlik önlemi aldı.