ÇEVRE - 05 Nisan 2025 Cumartesi 13:16

Giresun’un doğal güzellikleri bayramda yoğun ilgi gördü

A
A
A
Giresun’un doğal güzellikleri bayramda yoğun ilgi gördü

Giresun’da Ramazan Bayramı, yoğun turistik hareketlilikle geçti. Bölgenin gözde turizm merkezleri olan Kuzalan Şelalesi, Mavi Göl, Göksu Travertenleri, Kümbet Yaylası, Kulakkaya Yaylası ve Bektaş Yaylası bayram tatili boyunca binlerce misafiri ağırladı. Tatil süresince yaşanan bu hareketlilik, hem bölge ekonomisine katkı sağladı hem de esnafın yüzünü güldürdü.


Göksu Travertenleri’nde esnaflık yapan Ercan Sertoğlu, bayram tatilinin beklentilerinin üzerinde yoğun geçtiğini belirterek, "Bayram tatili süresince 10 binden fazla misafiri ağırladık. Bu durum bizleri son derece mutlu etti. İnşallah bu yoğunluk önümüzdeki dönemde de devam eder. Tüm misafirlerimizi her zaman bekliyoruz. Herkese hayırlı bayramlar diliyoruz" dedi.


Bölge esnaflarından Aşkın Altın ise, bayramın bereketli geçtiğini vurgulayarak, "Öncelikle Bayram beklentimizin üzerinde bir yoğunlukla geçti. Ziyaretçi sayısı 10 binleri buldu. Sezonun iyi başladığını düşünüyoruz ve inşallah böyle de devam edecek" ifadelerini kullandı.


Öte yandan, Bayram tatilinde yaşanan turistik hareketliliğin, yaz sezonuna da olumlu yansıması bekleniyor. Bölge esnafı, ziyaretçilerin ilgisinden memnun olduklarını belirterek önümüzdeki süreçte daha fazla turist ağırlamayı hedeflediklerini dile getirdi.



Giresun’un doğal güzellikleri bayramda yoğun ilgi gördü

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’ın son at arabacısı, evinin ve 5 çocuğunun iaşesini atıyla karşılıyor Aydın’ın yarım asır önce en önemli hafif nakliye araçlarının başında gelen at arabacılığı artık cazibesini yitirdi. Şehrin tek at arabacısı olan 30 yaşındaki Engin Ekmekçi ise babasından devraldığı at arabacılığı mesleğini sürdüren tek isim. Atı ile hem evinin iaşesini karşılayıp hem de 5 çocuğunu baktığını belirten Ekmekçi, "Hafta içi taşıma işleri ve küçük tarlalarda ve seralarda çift sürerek hafta sonları ise fayton ile sünnet çocuğu ve gelin gezdirerek ekmeğimi kazanıyorum. İşler gayet yoğun" diyerek tüm gelirini atı sayesinde elde ettiğini söyledi. Araç yoğunluğunun artması ile at arabacılığı meslek kolunun da artık yok olduğunu belirten Engin Ekmekçi, şu anda Aydın’da profesyonel olarak at arabacılığı yapanların bir elin parmak sayısını geçmeyecek kadar az olduğunu söyledi. Çalıştıktan sonra haftanın her günü iş olduğunu ancak haftanın bir günü atıyla birlikte istirahat ettiğini belirten Engin Ekmekçi, "Eskiden bu iş önemli bir sektör idi. Her yerde nalbant, havut tamircisi vardı. Şimdi Aydın’a en yakın nalbant İncirliova ilçesinde var. Havut tamiri yaptırmak için de günler öncesinden randevu almak gerekiyor. Her şeye rağmen çocukluktan beri meslek edindiğim bu işi sürdürüyorum" dedi. Çalıştıktan sonra iyi bir at ile geçinilebildiğini belirten Engin Ekmekçi, "Tek işim atım. Hafta içi hurdacılık ve taşımacılık işi ile uğraşıyorum. Zaman zaman da atımı sabana koşup sebze meyve araları sürüyorum. Allah bereket versin kazancı iyi. Bu işi yapan kişi de kalmayınca işsizlik sorunu yaşamıyoruz. İşimden başka hiçbir gelirim yok. Evimin iaşesini ve 5 çocuğumun giderlerini atım sayesinde karşılıyorum" dedi.
İstanbul Dış ticaret haddi Şubat ayında 86,9 olarak gerçekleşti 2024 yılı Şubat ayında 87,2 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,3 puan azalarak, 2025 yılı Şubat ayında 86,9 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Şubat ayı Dış Ticaret Endeksleri verilerini paylaştı. Buna göre, ihracat birim değer endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,7 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 3,5 arttı, yakıtlarda yüzde 8,8 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 2,4 arttı. İhracat miktar endeksi yüzde 4,1 azaldı İhracat miktar endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,1 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre gıda, içecek ve tütünde yüzde 9,6 azaldı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 8,0 azaldı, yakıtlarda yüzde 7,2 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,3 azaldı. İthalat birim değer endeksi yüzde 3,0 arttı İthalat birim değer endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,0 arttı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 6,5 arttı, yakıtlarda yüzde 4,3 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 5,0 azaldı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 0,1 azaldı. İthalat miktar endeksi yüzde 0,5 azaldı İthalat miktar endeksi Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,5 azaldı. Endeks bir önceki yılın aynı ayına göre, gıda, içecek ve tütünde yüzde 8,7 arttı, ham maddelerde (yakıt hariç) yüzde 2,3 arttı, yakıtlarda yüzde 1,4 arttı, imalat sanayinde (gıda, içecek, tütün hariç) yüzde 4,4 azaldı. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat miktar endeksi yüzde 2,7 azaldı Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat miktar endeksi; 2025 Ocak ayında 158,1 iken 2025 Şubat ayında yüzde 2,7 oranında azalarak 153,8 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ihracat miktar endeksi; 2024 yılı Şubat ayında 142,0 iken 2025 yılı Şubat ayında yüzde 0,2 oranında azalarak 141,8 oldu. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ithalat miktar endeksi yüzde 0,7 azaldı Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ithalat miktar endeksi; 2025 Ocak ayında 128,7 iken 2025 Şubat ayında yüzde 0,7 oranında azalarak 127,7 oldu. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise ithalat miktar endeksi; 2024 yılı Şubat ayında 117,1 iken 2025 yılı Şubat ayında yüzde 2,6 oranında artarak 120,1 oldu. Dış ticaret haddi 2025 yılı Şubat ayında 86,9 olarak gerçekleşti İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine bölünmesiyle hesaplanan ve 2024 yılı Şubat ayında 87,2 olarak elde edilmiş olan dış ticaret haddi, 0,3 puan azalarak, 2025 yılı Şubat ayında 86,9 oldu.