EKONOMİ - 25 Mart 2024 Pazartesi 11:11

Oba Makarna 2023 yılında 1,3 milyar TL net kar elde etti

A
A
A
Oba Makarna 2023 yılında 1,3 milyar TL net kar elde etti

Türkiye’nin son 10 yılda makarna ihracat şampiyonu Oba Makarna, 2023 yılına ilişkin finansal sonuçlarını açıkladı. 2023 yılında 23,4 milyar TL ciro elde eden Oba Makarna, yılı 1,3 milyar TL net kar ile kapattı.


Ülkemizin en büyük sanayi şirketleri ve ihracatçıları arasında yer alan Oba Makarna, 2023 yılına ilişkin finansal sonuçlarını paylaştı. 1 Ocak - 31 Aralık 2023 tarihlerini kapsayan bir yıllık dönemde cirosunu geçtiğimiz yıla göre yüzde 12 oranında artıran Oba Makarna, toplam 23,4 milyar TL ciro elde etti. Aynı dönemde net karını 1,3 milyar TL’ye çıkaran şirket, yıllık yüzde 445 büyüme ile 1,8 milyar TL FAVÖK’e ulaştı. FAVÖK marjı ise 2022 yılına göre ciddi bir artışla yüzde 1,6’dan yüzde 7,6’ya yükseldi. Oba Makarna’nın aktif toplamı 8 milyar TL olup karşılığında 4,3 milyar TL öz kaynağı bulunuyor.


“Sürdürülebilir büyüme stratejimizle yatırımlara devam edeceğiz”


Finansal sonuçlara ilişkin açıklamada bulunan Oba Makarna CEO’su Alpaslan Özgüçlü, “Bin 200’ün üzerinde çalışanımızın emeği ve yatırımlarımız sayesinde artan üretim hacmimiz, ihracatımız ve satış gelirlerimizle 2023 yılını da başarılı bir sonuçla tamamladık. Makarnada yeniden dengelenen müşteri dağılımına karşılık, un ve noodle satışlarımız ile beraber buğday ihracatımızdaki artış ciromuzda yüzde 12’lik bir büyüme yakalamamızı sağladı. Sürdürülebilir ve karlı büyüme hedefimiz, doğru fiyatlama ve stratejik maliyet yönetimi ile FAVÖK marjında da önemli bir iyileşme gerçekleştirdik. Operasyon karlılığımızın artışı ile de 2023 yılında net kâra geçiş sağladık. Şubat ayında başarıyla tamamladığımız halka arzımızdan da elde ettiğimiz gelir ile bilançomuz güçlenmeye devam ediyor” dedi.


Türk makarnasını dünya sofralarıyla buluşturduklarını vurgulayan Özgüçlü, “6 kıtada 100’ün üzerinde ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. Ülkemizdeki makarna üretiminin yüzde 25’ini Oba Makarna olarak gerçekleştiriyor, Türkiye’nin makarna ihracatından ise yaklaşık yüzde 30 pay alıyoruz. Sürdürülebilir büyüme stratejimiz doğrultusunda Türkiye’deki liderliğimizi sürdürürken, uluslararası pazardaki mevcut payımızı artırmaya ve yatırım fırsatlarını değerlendirmeye devam edeceğiz. Aynı zamanda tüm ortaklarımıza verdiğimiz dağıtılabilir net dönem kârının asgari yüzde 10’unu dağıtacağız. Dağıtım oranına ise yapılacak olan ilk genel kurulda karar vereceğiz” şeklinde konuştu.


10 yıldır aralıksız ihracat şampiyonu


Dünya standartlarında, yüksek teknoloji ile üretim yapan Oba Makarna, Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin 2022 yılsonuna kadar açıklanan Türkiye’nin ilk bin ihracatçısı araştırma verilerine göre makarna sektöründeki şampiyonluğunu son 10 yıllık dönemde sürdürüyor. Şirket, 2022 yılında Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu (İSO 500) sıralamasında 118’nci, Fortune 500 Türkiye listesinde ise 117’nci sırada yer alıyor. Oba Makarna, yurt içi pazarda Oba Makarna ve Obamie Noodle markalarıyla ürün satışı gerçekleştirirken, yurt dışı pazarda Oba Makarna’nın yanı sıra; Oba Gold, Obalino, Nido, Eva, Omelia, Pasta Layla, Pasta Savana, Vera, Rosa Linda markaları ile faaliyetlerine devam ediyor.


Yeni Ar-Ge Merkezi ile bir adım daha öne çıkacak


Pazardaki genel ihtiyaçların ve müşterilerin isteklerini analiz eden, değişen tüketim alışkanlıkları ve tüketici beklentilerini yakından takip eden Oba Makarna, araştırma, geliştirme ve iyileştirme çalışmalarına sürekli devam ediyor. Hendek Fabrikası’nda bin 200 metrekare alana sahip Ar-Ge Merkezi’ni hayata geçiren şirket, bu sayede Ar-Ge çalışmalarını daha da ileri taşımayı hedefliyor. Oba Makarna Ar-Ge Merkezi’nde Mikrobiyoloji, Enstrumental, Formülasyon laboratuvarlarının yanı sıra üretimde kullanılan Noodle hattının minyatürünün ve otomatik sos karışımlarının yapılabileceği minyatür sos makinasının yer aldığı pilot tesis laboratuvarı ile çeşitli tariflerin uygulaması için endüstriyel mutfak ve ofisler yer alıyor. Şirket ürettiği ürünlere ilişkin Ar-Ge faaliyetlerinin yanı sıra, ambalaj ve atıkların geri kazanılması konularında da Ar-Ge çalışmalarına devam ediyor.


Yenilenebilir enerji yatırımlarıyla yıllık 3 bin 500 ton karbon emisyonunu engellemeyi hedefliyor


Sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde karbon izini ve atıklarını azaltmaya yönelik faaliyetlerine devam eden Oba Makarna, tükettiği enerjinin bir kısmını kendi ürettiği temiz enerjiden karşılıyor. Şirket, Hendek Fabrikası’nın çatısındaki 2,4 MW kapasiteli GES ile noodle üretim hatlarının elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 50’sini yenilenebilir enerjiden karşılamayı, hem de yıllık bin 700 ton karbon emisyonunu engellemeyi hedefliyor. Gaziantep Fabrikası için de 2,1 MW kurulu güce sahip GES’i devreye alan şirket, yılda bin 800 ton karbon emisyonunu engellemeyi amaçlıyor.



Oba Makarna 2023 yılında 1,3 milyar TL net kar elde etti

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Van Van’da Yeli Malı Haftası etkinliklerle kutlandı Van’ın Tuşba ilçesine bağlı Gölyazı İlkokulu’nda, "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" kutlandı. Her yıl Aralık ayında okullarda kutlanan "Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası" çerçevesinde farklı eğitim kademelerinde etkinlikler düzenleniyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Van’daki okullarda da hafta çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Tuşba ilçesine bağlı Gölyazı İlkokulu’nda gerçekleştirilen etkinlikte öğrenciler, evlerinden getirdikleri yöresel ürünleri sergileyerek tanıttı. Keledoş, ayran aşı, sarma gibi yöresel lezzetlerin yanında kek, pasta ve meyvelerde öğrenciler tarafından paylaşıldı ve tadıldı. Etkinlikle ilgili konuşan sınıf öğretmeni Selim Çakır, Türk malına rağbeti arttırma adına Türkiye’nin her tarafından kutlandığını belirerek, “Öğrencilerin en çok sevdiği günlerden bir tanesi olmuş. Bizde bu vesileyle çocuklarla birlikte kutluyoruz. Velilerimiz daha çok yöresel ürünler göndermişler. Keledoş, ayran aşı, yaprak sarması ve çiğ köfte göndermişler. Yani yok diyebileceğimiz her şeyi göndermişler. Bizde bu manada her zaman yanımızda olan velilerimize teşekkür ediyoruz” dedi. Çocukların Yerli Malı Haftasını dört gözle beklediğini vurgulayan Çakır, “Çocuklar zaten sabahın köründe gelip, sabırsız bir şekilde bekliyorlar. Şuan onların günü. Eskiden halk tedarik noktasında sıkıntı yaşıyordu. Ama şuan insanlar her şeye ulaşabiliyor. Dün başka bir sınıfımızda velilerimiz Kayseri yağlamasını getirmişlerdi. Biz eskiden Kayseri yağlaması nedir bilmiyorduk bile. Evimizde olan şeyi getirirdik. Tandır ekmeği, otlu peyniri ve ceviz getirirdik. Ama şimdi insanlar teknoloji sayesinde başka bir yerdeki kültürü bile tanıyor ve o kültür bize mal oluyor. Bu nedenle şimdiki çocuklar çok şanslı” ifadelerini kullandı. Yerli Malı Haftasını çok sevdiklerini belirten öğrenciler ise bu haftanın okulda en sevdikleri etkinliklerden biri olduğunu söylediler.
Amasya Oluz Höyük kazısında 2 bin 100 yıllık kuş şeklinde asker düdüğü bulundu Amasya’daki Oluz Höyük kazısında kuş şeklinde tasarlanıp pişirilmiş topraktan yapılmış 2 bin 100 yıllık asker düdüğü bulundu. Kazı Başkanı Prof. Dr. Şevket Dönmez, askerler arasında haberleşmede kullanıldığını düşündükleri düdüğün Roma’dan önce bölgede hüküm süren Mithridatlar Hanedanı’nın en güçlü kralı 6. Mithradates Dönemi’ne ait olduğunu açıkladı. Basit bir ses çıkarma aleti değil Üflenmesiyle birlikte çalışır haldeki düdüğün iki önemli özelliğinin olduğunu belirten İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk İslam Arkeolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dönmez, “İlki basit bir ses çıkarma aleti olmayıp üzerinde bulunan 4 delikle beraber melodi oluşturma özelliğine sahip. İkinci önemi ise düdükler genelde asker düdüğü olarak Roma kültürüne mal edilen aletler. Fakat burada çıkan düdük M.Ö 1. yüzyıla ait.6. Mithridates Dönemi’ne ait. Bu düdükleri Roma’dan önce Anadolu’ya özgün krallıklarda kullanıldığını düşünüyoruz” diye konuştu. Yabani bir kaza ya da angut kuşuna benziyor Düdüğün kuş şeklinde tasarlanmasının Roma Dönemi’nde de görülen bir gelenek olduğuna değinen Dönmez, “Yabani bir kaza ya da angut kuşuna benzemesi bizim için çok şaşırtıcı değil. Çünkü Oluz Höyük’ün yanında Hitit Dönemi’nden beri bir göl olduğunu biliyoruz. Bu gölün ekosistemi zengin bir kuş cenneti olduğunu biliyoruz. Buradaki kuşların da Oluz Höyüklüler tarafından doğru biçimde gözlemlendiği, bazen çanak, çömlekler üzerine işlendiğini biliyoruz. Burada da Amasya’ya özgü endemik bir kuşun düdük üzerinde figürleştiğini söyleyebiliriz” şeklinde konuştu. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın uyguladığı ‘Geleceğe Miras Projesi’ çerçevesinde ilerleyen kazılarda bulunan asker düdüğünün temizlik ve konservasyon çalışmalarının tamamlanması sonrası Amasya Müzesi’ne teslim edileceği bildirildi.
Diyarbakır Diyarbakır’da 6 bin 500 çiftçiyi ilgilendiren yatırım Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, tarımsal üretimi ve hayvancılığı desteklemek amacıyla hayata geçirdiği projelerle 6 bin 500 çiftçiye fayda sağladı. Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada, Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen projelerin toplam maliyeti 76 milyon TL olarak açıklandı. Bu projelerle, kent genelinde suyu verimli kullanma, susuz arazileri sulama ve yerel ekonomiyi güçlendirme hedeflendiği belirtildi. Kırsal Hizmetler Dairesi Başkanı Velat Özer, yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, GAP Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile ortaklaşa gerçekleştirdikleri projede 40 kilometre açık-kapalı sulama kanalı inşa ettiklerini söyledi. Bu sulama kanalları, özellikle kırsal alandaki çiftçilere büyük fayda sağlarken, bin 500 çiftçinin bu projelerden yararlandığı ifade edildi. Projelerin doğa dostu bir anlayışla geliştirildiğini vurgulayan Özer, "Bu kanalları yaparken, doğadaki canlıları da düşündük. Dünyada yaşanan iklim krizi ve gıda krizi göz önünde bulundurularak, doğal dengeyi korumak adına kaynak sularından faydalandık" dedi. GAP Kalkınma İdaresi ile birlikte hayata geçirilen projelerle 76 milyon TL’lik bir yatırım yapıldığını belirten Özer, "Bu projelerle yerel ekonomiyi güçlendirmenin yanı sıra, köy yaşamını destekleyerek kırsaldaki yurttaşların tekrar köylerine dönmesini sağlamayı amaçlıyoruz" dedi. Özer, 2025 yılı için kırsalda daha fazla hizmet vermeyi planladıklarını belirterek, çiftçilerle ortaklaşa aracısız üretim süreçlerini hayata geçirmeyi hedeflediklerini ifade etti.