GÜNDEM - 21 Eylül 2024 Cumartesi 10:11

Deprem sonrası ibadete kapatılan Kozluca Camii yeniden cemaatine kavuştu

A
A
A
Deprem sonrası ibadete kapatılan Kozluca Camii yeniden cemaatine kavuştu

Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar görmesi nedeniyle ibadete kapatılan Gaziantep’teki tarihi Kozluca Camii, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından tekrar ibadete açıldı.


Gaziantep’in tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan, sade mimarisi ve kalemişi süslemeleriyle şehrin ecdat miraslarına eşlik eden tarihi Kozluca Camii, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hasar gördüğü için ibadete kapatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü, asırlık camiyi tekrar ibadete açarak cemaatle buluşturmak amacıyla çalışma başlattı. Restorasyon çalışmaları başlatılan, hasarlı kısımları onarılan, zarar gören minaresi, duvarları ve ahşap kısımları aslına uygun yapılan Kozluca Camii, tekrar ibadete açılarak cemaatine kavuştu.


Vakıflar Genel Müdürlüğünün onarım ve restorasyon çalışmalarıyla eski görkemine kavuşan Kozluca Camii’nin ibadete açılması cami cematini sevindirdi. Şahinbey İlçe Müftüsü Mehmet Arslaner, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde hasar gördüğü için ibadete kapatılan tarihi Kozluca Camii’nin restore edilip yeniden ibadete açıldığını belirtti. Gaziantep’in simgelerinden olan Kozluca Camii’nin aslına uygun onarıldığını söyleyen Arslaner, “Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depremlerinde çok canlarımızı kaybettik. Bu vesileyle depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Şahinbey ilçemizde birçok tarihi camimiz ciddi anlamda hasar gördü ve restorasyona alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğümüz zarar ve hasar gören camilerimizi restorasyona aldı. Geçtiğimiz hafta 550 yıllık tarihi olan Alaüddevle Cami Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla ibadete açıldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden camimizi teslim aldık ve ibadete açmış olduk. Yine tarihi 16. yüzyıla dayanan, 1543 yılından önce Zaim Ahmet Mescidi olarak adlandırılan Kozluca Camii 6 Şubat depremi sonrası ciddi anlamda hasar aldığı için restorasyona alınmıştı. Hamdolsun bu camimizin de restorasyonunu tamamlandı. Camimizi Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden teslim alarak tekrar ibadete açmış olduk” dedi.


Restorasyon çalışmaları tamamlanan camilerin ibadete açılmaya devam edeceğini bildiren Arslaner, "Ben bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze, emeği geçen tüm yetkililerimize, destek olan herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Cami cemaati de caminin yeniden ibadete açılmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirterek restore çalışmaları devam eden camilerdeki çalışmaların bir an önce tamamlanarak ibadete açılmasını istedi.



Kozluca Camii


Şahinbey ilçesi Kozluca Mahallesi’nde 16. yüzyılda inşa edildiği değerlendirilen tarihi Kozluca Camii’nin kesin inşa tarihi bilinmiyor. 1543 yılından önce Zaim Ahmet Mescidi olarak yapılmış olan cami, günümüzdeki görünümünü ise büyük oranda 19. yüzyıldaki tamirde kazanmış. Cami, Gaziantep’teki diğer tarihi camiler gibi Antep Savunması’ndan izler taşıyor.



Deprem sonrası ibadete kapatılan Kozluca Camii yeniden cemaatine kavuştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çankırı Uzmanından ikinci el telefon alacaklara tavsiyeler: "e-Devlet üzerinden IMEI sorgusu yapılmalı" İkinci el cep telefonu alacak vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Endüstri Mühendisi Gökhan Taşcı, e-Devlet üzerinden IMEI sorgusunun yapılması gerektiğini söyledi. Endüstri Mühendisi Gökhan Taşcı, ikinci el telefon alacaklar için tavsiyelerde bulundu. Cihazın garanti ve faturasının bulunmasının, alım sürecinde güven verici bir faktör olduğunu belirtti. e-Devlet üzerinden IMEI sorgusu yapmanın önemini vurgulayan Taşcı, telefonun Türkiye’ye ait olmasının en kritik unsurlardan biri olduğunu ifade etti. Orijinal parçaların kullanılması gerektiğini, yan sanayi parçaların ise sorun oluşturabileceğini belirten Taşcı, cihazı almadan önce yetkili serviste kontrol ettirmenin faydalı olacağını kaydetti. Dolandırıcıların tuzaklarına düşülmemesi gerektiğini ifade eden Taşcı, telefona ulaşmadan IBAN üzerinden para göndermemek gerektiğini önerdi. “IMEI numarası e-Devlet üzerinden basit bir şekilde yapılabilir” Cihazı almadan önce IMEI sorgulaması yapılması gerektiğini söyleyen Taşcı, “İkinci el telefon alırken dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar mevcuttur. Öncelikle cihazın garantisi ve faturasının olması, daha iyi bir durumda olduğunu gösterir. Cihazı alırken Türkiye faturasının olmasına dikkat edin. IMEI numarası e-Devlet üzerinden yapılmalı, böylece cihazın Türkiye’mi yoksa yurt dışı mı olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Donanımsal olarak bakmamız gereken başlıca hususlar ise hoparlör, ekran, kamera, bataryadır. Cihazın daha önceden tamir görüp görmediği kontrol edilir ve neden tamir edildiği araştırılır. Değişen parçanın yan sanayi mi yoksa orijinal mi takıldığına dikkat edilmelidir. Yan sanayi ürünlerde yüksek bir şekilde problemler yaşanabilir” şeklinde konuştu. “Kesinlikle telefonu görmeden IBAN üzerinden para gönderip telefon alma çabalarına girmemenizi öneririm” Telefonu görmeden parasının ödenmemesini kaydeden Taşcı, “Cihazı telefoncudan değil de bir kullanıcı tarafından alacaksanız mutlaka bir yetkili servise getirmenizi öneririm. Herhangi bir teknik serviste kontrol ettirilmeyen cihazı almamanızı öneriyorum. Bir cihazın batarya ömrü iki yıldır. İki yıldan fazla kullanılmış bir cihaz alınacaksa ve bataryası da değişmediyse bataryada problem yaşayabilirsiniz. İkinci el telefon alırken kandırılmamaya ve dolandırılmamaya dikkat etmeniz gerekiyor. Kesinlikle telefonu görmeden IBAN üzerinden para gönderip telefon alma çabalarına girmemenizi öneririm” dedi.