GÜNDEM - 21 Eylül 2024 Cumartesi 10:11

Deprem sonrası ibadete kapatılan Kozluca Camii yeniden cemaatine kavuştu

A
A
A
Deprem sonrası ibadete kapatılan Kozluca Camii yeniden cemaatine kavuştu

Kahramanmaraş merkezli depremlerde hasar görmesi nedeniyle ibadete kapatılan Gaziantep’teki tarihi Kozluca Camii, restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından tekrar ibadete açıldı.


Gaziantep’in tarihi ve kültürel dokusunu yansıtan, sade mimarisi ve kalemişi süslemeleriyle şehrin ecdat miraslarına eşlik eden tarihi Kozluca Camii, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hasar gördüğü için ibadete kapatıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğünün koordinasyonunda Gaziantep Vakıflar Bölge Müdürlüğü, asırlık camiyi tekrar ibadete açarak cemaatle buluşturmak amacıyla çalışma başlattı. Restorasyon çalışmaları başlatılan, hasarlı kısımları onarılan, zarar gören minaresi, duvarları ve ahşap kısımları aslına uygun yapılan Kozluca Camii, tekrar ibadete açılarak cemaatine kavuştu.


Vakıflar Genel Müdürlüğünün onarım ve restorasyon çalışmalarıyla eski görkemine kavuşan Kozluca Camii’nin ibadete açılması cami cematini sevindirdi. Şahinbey İlçe Müftüsü Mehmet Arslaner, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde hasar gördüğü için ibadete kapatılan tarihi Kozluca Camii’nin restore edilip yeniden ibadete açıldığını belirtti. Gaziantep’in simgelerinden olan Kozluca Camii’nin aslına uygun onarıldığını söyleyen Arslaner, “Asrın felaketi olarak adlandırılan 6 Şubat depremlerinde çok canlarımızı kaybettik. Bu vesileyle depremlerde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet diliyoruz. Şahinbey ilçemizde birçok tarihi camimiz ciddi anlamda hasar gördü ve restorasyona alındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğümüz zarar ve hasar gören camilerimizi restorasyona aldı. Geçtiğimiz hafta 550 yıllık tarihi olan Alaüddevle Cami Kültür ve Turizm Bakanımız Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla ibadete açıldı. Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden camimizi teslim aldık ve ibadete açmış olduk. Yine tarihi 16. yüzyıla dayanan, 1543 yılından önce Zaim Ahmet Mescidi olarak adlandırılan Kozluca Camii 6 Şubat depremi sonrası ciddi anlamda hasar aldığı için restorasyona alınmıştı. Hamdolsun bu camimizin de restorasyonunu tamamlandı. Camimizi Vakıflar Bölge Müdürlüğü’nden teslim alarak tekrar ibadete açmış olduk” dedi.


Restorasyon çalışmaları tamamlanan camilerin ibadete açılmaya devam edeceğini bildiren Arslaner, "Ben bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze, emeği geçen tüm yetkililerimize, destek olan herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.


Cami cemaati de caminin yeniden ibadete açılmasından dolayı çok mutlu olduklarını belirterek restore çalışmaları devam eden camilerdeki çalışmaların bir an önce tamamlanarak ibadete açılmasını istedi.



Kozluca Camii


Şahinbey ilçesi Kozluca Mahallesi’nde 16. yüzyılda inşa edildiği değerlendirilen tarihi Kozluca Camii’nin kesin inşa tarihi bilinmiyor. 1543 yılından önce Zaim Ahmet Mescidi olarak yapılmış olan cami, günümüzdeki görünümünü ise büyük oranda 19. yüzyıldaki tamirde kazanmış. Cami, Gaziantep’teki diğer tarihi camiler gibi Antep Savunması’ndan izler taşıyor.



Deprem sonrası ibadete kapatılan Kozluca Camii yeniden cemaatine kavuştu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın KUTO’dan Kuşadası ticaret tarihine bir ışık Kuşadası Ticaret Odası tarafından hazırlatılan “Antik Çağdan Günümüze Kuşadası Ticaret Tarihi” isimli kitabın tanıtımı yapıldı. Kuşadası’nın ticaret tarihine ışık tutacak olan kitap, bir buçuk yıl gibi sürede akademik ekip tarafından hazırlandı. Kuşadası Ticaret Odası’nda düzenlenen tanıtımda konuşan KUTO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Akdoğan; "Bugüne kadar, yaşadığımız Kuşadası’nın ticari tarihi ile ilgili araştırmalar yapılmış ama derleme yapılmamış. Biz de yaşadığımız ilçemizi tanıyalım, bilgileri derleyelim diye yola çıktık. Araştırmacı-Yazar Mahmut Ökçesiz’in emekleriyle, titizlikle hazırlanan Antik Çağdan Günümüze Kuşadası Ticaret Tarihi isimli kitabımızda, Kuşadası ve bölgemiz ile ilgili bugüne kadar hiç duymadığımız, bilmediğimiz pek çok bilgi ve belgeyi ulaşıldı ve derlendi. Ticaret Odası olarak bu araştırmayla, ticari geçmişimizi sizlerle paylaşmak, geçmişimize ışık tutarak, geleceğimiz için yol çizmeyi amaçladık" dedi. Akdoğan, bu eserin ortaya çıkmasında büyük emekleri olan Araştırmacı-Yazar Mahmut Ökçesiz, ADÜ İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Musa Gümüş, Turgutlu Müzesi Tarih Uzmanı Hasancan Eralaca’ya ve katkıda bulunan herkese teşekkür etti. Kitabın yazarı Mahmut Ökçesiz’de sunumu eşliğinde yaptığı konuşmasında; kitabın özelliklerine yer verdi ve altı ana bölümden oluşan kitabın bölümlerinden seçmeler anlattı. Bu kitabın okuyucuya ve araştırmacılara yeni ufuklar açacağını vurgulayan Ökçesiz, kitabın hazırlanmasını sağlayan Kuşadası Ticaret Odası Yönetimi’ne teşekkür etti. Kuşadası Ticaret Odası’nın tüm üyelerine de gönderilecek olan kitabın tanıtımına KUTO Meclis Başkanı Bülent İlbahar, Meclis Başkan Yardımcıları Nurgil Gürcan, Tolga Erdem, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Seydi Yıkılmaz, Suat Özdemir, Yönetim Kurulu Üyeleri Hibeti Zeytin, Murat Boranalp, Namık Kemal Daylan, Erdem Dikkaya, Esnaf Odası Başkanı Ahmet Çalım, eski Vali Yardımcısı ve önceki Kuşadası Kaymakamlarından Mustafa Ayhan, önceki Kuşadası Kaymakamlarından Mustafa Esen, Söke Ticaret Odası Başkanı Metin Sakalar, AK Parti İlçe Başkanı ve KUTO Meclis Üyesi Fatih Sarıgöz, MHP İlçe Başkanı ve KUTO Meclis Üyesi Murat İnan, Kuşadası Kent Konseyi Başkanı Mustafa Ünver, Daire Amirleri, Kuşadası Ticaret Odası Meclis ve Komite Üyeleri, Kadın ve Genç Girişimciler Kurulu Üyeleri ve Basın Mensupları katıldı.