GÜNDEM - 12 Ocak 2025 Pazar 10:38

Babasına destek olmak için öğrendiği kürek yapımında ihracatçı oldu

A
A
A
Babasına destek olmak için öğrendiği kürek yapımında ihracatçı oldu

Gaziantep’te babasına destek olmak amacıyla çocuk yaşta ahşap kürek atölyesinde çıraklık yapmaya başlayan Kadir Kanalıcı, ürettiği kürekleri yurt içi ve yurt dışına gönderiyor.


Gaziantep’in Şahinbey ilçesindeki Direkçi Pazarı’nda ahşap ustası olan babasına yardımcı olmak için henüz 13 yaşındayken okuldan arta kalan vakitlerde kürek atölyesinde çalışmaya başlayan Kadir Kanalıcı (42), önce kalfa, ardından ustalığa terfi ettiği mesleğini yıllardır özveriyle sürdürüyor. Teknolojiyle beraber eskiye dönük birçok mesleğin son demlerini yaşandığı bu süreçte ekmek küreği yapımı mesleğini Gaziantep’in yanı sıra Türkiye’nin 81 ilindeki fırıncılara ve Avrupa ülkelerindeki pizza üretimi yapan restoranlarına gönderen Kanalıcı, baba mesleği sayesinde ustalığını sürdürüyor. Çeşitli boy ve modellerde yaptığı kürekleri yurt içindeki müşterilerinin yanı sıra Avrupa ülkelerindeki müşterilerine pazarlayan Kanalıcı, ekmek küreğinin fırıncılarının vazgeçilmez gereci olduğunu belirtti.


Yaptığı kaliteli ve dayanıklı ekmek küreklerini Almanya, Fransa ve İtalya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine gönderdiğini ifade eden Kanalıcı, Gaziantep’te fırıncılara bağlı olarak halen günümüze kadar gelen ekmek küreği yapma mesleğinin her geçen gün değer kazandığını belirtti.


“Bu mesleğe çocukken babamın yanında başladım”


Uzun yıllardır uğraş verdiği baba mesleğine sevdalı olduğunu belirten Kanalıcı, “Bu mesleğe çocukken babamın yanında başladım. 15 yıl bu işi yaptıktan sonra yaklaşık 12 yıl bu mesleğe ara verdim. Daha sonra ise farklı işlerle uğraştım. Sonra tekrar baba mesleğine başladım ve 5 yılda devam ettiriyorum. Gaziantep’te genelde okuldan sonra çocuklar babaların yanında çalışır. Biz de bütün zamanımızı babamızın atölyesine geçiriyorduk. Mesleğe bu şekilde başladık. Mesleği öğrenmemiz yıllar sürdü. Askere gidip geldikten sonra 25 yaşına kadar bu mesleği yaptım. Aralıksız 15 yıl bu mesleği yaptım. Askerden sonra İstanbul’a gittim ve mesleğe ara verdim. İstanbul’un yoğunluğu ve stresi beni çabuk yordu, tekrar Gaziantep’e gelip babam mesleğini sürdürmek istedim ve işimi yeniden kurdum” dedi.


Babasının mesleğini sürdürmekten gurur ve onur duyduğunu belirten Kanalıcı, baba mesleğini devam ettirmenin kendisine ayrı bir güç verdiğini kaydetti.


“Taş fırın olan her yere biz kürek yapıyoruz”


Yaptığı kaliteli ve dayanıklı kürekleri Almanya başta olmak üzere Fransa ve İtalya’nın yanı sıra birçok Avrupa ülkesine göndererek ürünlerini sattığını belirten Kanalıcı, “Taş fırın olan her yere biz kürek yapıyoruz. Lahmacun, pide, pizza, katmer ve baklava üretimi yapan firmalara kürek yapıyoruz. Hatta elektrikli ve doğalgazlı fırınlara da kürek yapıyoruz. Yaptığımız kürekleri Gaziantep’teki fırıncı, katmerci ve baklavacı müşterilerimize satıyoruz. Türkiye’nin diğer illerinde Gaziantepli fırıncı ustaların çok olmasından dolayı bizde bu şekilde tanınıyoruz. Bizde bu şekilde tüm Türkiye’ye kürek göndermiş oluyoruz. Bazı fırıncı ustalar yurt dışına gidiyor, yurt dışından da bizden kürek istiyorlar ve aynı şekilde ustalarımız vasıtasıyla yurt dışına da kürek gönderiyoruz” diye konuştu.



Babasına destek olmak için öğrendiği kürek yapımında ihracatçı oldu

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Muratpaşalılar geri dönüşümle 1.4 milyon lira kazandı Muratpaşa Belediyesi’nin Çevreci Komşu Kart projesiyle ilçe sakinleri, 2024 yılında toplam 1 milyon 555 bin 22 kilogram ambalaj atığını kaynağında ayrıştırarak 1 milyon 418 bin 971 lira kazandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen ‘Sıfır Atık’ projesinin temelini oluşturan Çevreci Komşu Kart, Muratpaşa Belediyesi tarafından Nisan 2016’da iki mahallede pilot uygulama olarak başlatıldı. Elde edilen başarının ardından proje, tüm Muratpaşa’ya yayıldı. 2024 yılı boyunca cam, kağıt, plastik ve metal atıklardan oluşan 1 milyon 555 bin 22 kilogram ambalaj atığı evlerden toplandı. İlçe sakinleri, atmayıp biriktirdikleri bu atıklar karşılığında 1 milyon 418 bin 971 lira gelir elde etti. Toplanan atık türleri arasında, yüzde 44 oranla kağıt ilk sırada yer aldı. Bunu yüzde 32 oranında plastik atık takip etti. Ayrıca, tekstil atıklarının toplanmasında önceki yıllara oranla önemli bir artış gözlemlendi. En fazla katkı Konuksever Mahallesi’nden İlçe sakinleri, toplam 153 bin 213 kilogram tekstil atığı karşılığında 378 bin 614 lira kazanç sağladı. Muratpaşa’da projeye en çok destek veren mahalle sıralamasında değişiklik yaşandı. 124 bin 379 kilogram atıkla Konuksever Mahallesi liderliğini korurken, 65 bin 773 kilogram atıkla Yeşilbahçe Mahallesi ikinci sıraya yükseldi. Üçüncü sırayı ise 65 bin 220 kilogram atıkla Cumhuriyet Mahallesi takip etti. Muratpaşa Belediyesi’nin, ev ekonomisine ek kazanç sağlayan Çevreci Komşu Kart Projesi ile bugüne kadar toplam 24 milyon 528 bin 367 kilogram geri dönüştürülebilir atık toplandı ve ilçe sakinleri bu atıklar karşılığında 11 milyon 638 bin 39 lira gelir elde etti. Toplanan atıklar paraya dönüşüyor Proje kapsamında, kaynağında ayrıştırılan atıklar, belediye ekipleri tarafından evlerden belli bir ücret karşılığında toplanıyor. Toplanan atıkların karşılığı olarak ilçe sakinlerinin Çevreci Komşu Kartları’na ücret yatırılıyor. Para kart özelliği taşıyan Çevreci Komşu Kart, Türkiye genelinde alışverişlerde ve online ödemelerde kullanılabiliyor, ayrıca biriken bakiyeler tüm bankamatiklerden nakit olarak çekilebiliyor. Bu proje, ev ekonomisine ek kaynak oluşturarak aile bütçesine katkıda bulunurken, kesilmekten kurtarılan ağaçlarla doğayı korumaya ve geri dönüşümle ekonomik değer katmaya devam ediyor.