ASAYİŞ - 05 Temmuz 2024 Cuma 12:09

Yılmaz Büyükerşen ve 4 sanığın yargılandığı ‘Haksız mal edinme’ davası başladı

A
A
A
Yılmaz Büyükerşen ve 4 sanığın yargılandığı ‘Haksız mal edinme’ davası başladı

Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in ve 4 sanığın, yönetici pozisyonunda oldukları vakıfları ve şirketleri hizmeti kötüye kullanma suretiyle zarar uğratarak haksız mal edindikleri gerekçesiyle açılan davanın ilk duruşması görüldü.


Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame ile Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in ve beraberindeki 4 sanığın yönetici pozisyonunda bulundukları vakıfları ve şirketleri görevlerini kötüye kullanma suretiyle zarara uğrattıkları, böylelikle de haksız mal edindikleri belirtildi. Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, Büyükerşen ile onun yönetici pozisyonunda bulunduğu vakıf ve şirketlerin yönetici ya da üyeleri olan şüpheliler Ahmet Durmaz, Çetin Kaya ile Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi akademisyenleri Erol Nezih Orhon ve Yavuz Tuna hakkında ‘Hizmet nedeniyle güveni kötüye kullanma’ ve ‘Haksız mal edinme’ suçlarından ceza talep edildi.


Eskişehir 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın ilk duruşması bugün görüldü. Duruşmada, tutuksuz sanıklar Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Ahmet Durmaz ile taraf avukatları katılırken, diğer tutuksuz sanıklar Çetin Kaya, Erol Nezih Orhon ve Yavuz Tuna duruşmaya katılmadı. Ayrıca duruşmaya, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, AK Parti İl Başkanı Gürhan Albayrak ve AK Parti Kadın Kolları İl Başkanı Özlem Ünalır katıldı.


Suçtan zarar gören kurumların Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü ve Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü olduğu belirtilen iddianamede, Büyükerşen, Durmaz, Orhon, Kaya, Tuna’nın atılı güveni kötüyle kullanma suçunu kendilerine emanet edilen mal hakkında işledikleri anlaşıldığında aktarıldı.


Eski Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, savunmasında suçlamalardan haberdar olduğunu belirterek bunları kabul etmedi. Büyükerşen, mahkeme heyetine yazılı savunma sundu. Sanık Ahmet Durmaz ise suçlamaları kabul etmediğini, daha sonra savunmasını yazılı olarak sunacağını belirtti.


Savunmaların ardından Cumhuriyet Savcısı, Yılmaz Büyükerşen’in ve Ahmet Durmaz’ın mal varlıklarına tedbir konulmasını talep etti. Mahkeme heyeti, mal varlıklarına tedbir konulmasını reddederek, duruşmayı 11 Ekim’e erteledi.



“Yılmaz Büyükerşen’in şahsına veya ailesine ait vakıflara bu malların aktarılması kanunsuzdur”


Mahkemenin ardından AK Parti Eskişehir Milletvekili Nebi Hatipoğlu, Eskişehir Adliyesi önünde açıklama yaptı. Hatipoğlu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:


“Hemşerilerimizin özellikle Anadolu Üniversitesi’nin eski çalışanları, eski rektörleri, dekanları, öğretim üyelerinin bu davayla ilgili bizlerden büyük beklentileri ve talepleri var. Çünkü yıllardır üniversite çalışanlarının emekleriyle, üniversitenin kaynaklarıyla oluşturulmuş vakıfların ve onlara ait okul ve otellerin bir şekilde Yılmaz Büyükerşen’in ailesine ve kendisine ait şirketlere ve vakıflara aktarılması konusu. Tabii çok acı bir konudur. Bu konunun takipçisi olacağız. İnşallah bu çağdaş okulları ve diğer turizm yatırımları, oteller ve mal varlıkları, Anadolu Üniversitesi çalışanlarına ve o vakıflara iadesi yapılacak. Biz hukuka güveniyoruz. Dava ötelendi. Ekim ayında gene buradayız. O arada da tabii bu davaya bakan hakime hanımın da üzerinde çok büyük bir yükümlülük var. Bunu bilmesi lazım. Savcılarımızın da işi iyi takip etmesi lazım. Biz Eskişehir’de kim tüyü bitmemiş yetimin hakkına el uzatırsa onun karşısındayız. Bizim kişilerle işimiz yok. Yapılan eylemler Eskişehirimize, hemşerilerimize zarar veriyorsa her zaman onun karşısında olacağız. Belediye imkanlarıyla ve belediyenin parasıyla yapılıp Yılmaz Büyükerşen’in şahsına veya ailesine ait vakıflara bu malların aktarılması, gelirlerinin aktarılması tabii kanunsuzdur, vicdansızdır. Bunların iade edilmesi gerekmektedir. Biz bunların takipçisi olacağız. Hiçbir beklentimiz yok. Bu okullarda okuyan öğrencilerle hiçbir derdimiz yok. Zaten bu Çağdaş Okulları yıllardır üniversitenin içinde hizmet vermekteydi. Yani üniversite çalışanlarının çocuklarının gittiği bir okul olurken şimdi tamamen ticarethaneye dönmüş şekilde. Sadece parayla çocuk okutan bir yer olmuştur. Bunu Anadolu Üniversitesi’nin yeniden sahiplenmesi, Balmumu Müzesi’ni de gerçek sahibi olan Büyükerşen’in değil Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin sahiplenmesi lazım. Tabii burada Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin tüm nepotizm çağrılarımıza bunları yanlış olduğunu söylememize rağmen bu işler devam etmektedir. Yılmaz Büyükerşen danışman sıfatıyla hala oradan nemalanmaktadır, 200 bin liranın üzerinde bir maaş aldığı bir aracı hala makam aracı olarak kullandığı biliniyor. Tabii bu mevcut belediye başkanını da aslında da zora sokan bir şeydir. Yani bu belediyeyi artık Yılmaz Büyükerşen ve ailesinin ve belli bir zümrenin gelir kapısı yapmaktan çıkarmaları lazım.”



Yılmaz Büyükerşen ve 4 sanığın yargılandığı ‘Haksız mal edinme’ davası başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Düzce Matematik öğretmenliğinden lavanta yetiştiriciliğine DÜZCE (İHA) – Düzce’de pandemi döneminde eşinin köyüne yerleşen matematik öğretmeni Esra Eser, yetiştirdiği lavantalarla çiftçiliğe adım attı. Ayrıca lavantadan aromatik ürünler üreten Esra Eser, köy kadınlarına öncülük ederek tarımsal kalkınma kooperatifini de hayata geçirdi. Düzce’de, korona virüs döneminde eşinin Düzce merkeze bağlı Konaklı köyüne yerleşen matematik öğretmeni Esra Eser, burada köy hayatına adapte olmak için yetiştirebileceği bitki arayışına girdi. Uzun arayışlar sonrasında ve İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun’un da yardımlarıyla lavanta yetiştirmeye karar veren Eser, kayınvalidesine ait evin yanındaki araziye Düzce’de ilk defa lavanta ekti. Lavantaların kokusu ve görüntüsüyle bir anda ilgi odağı olan Esra Eser, yetiştirdiği lavantalardan aromatik ürünler yapmaya başladı. Lavanta sabunundan kremlerine, oda spreylerinden balına kadar birçok ürün üreten Eser, bunları da internet üzerinden pazarlamaya başladı. Kadın kooperatifine öncülük etti Esra Eser, ayrıca Konaklı köyünde yaşayan ancak çiftçilik yapmayan kadınları da harekete geçirerek Düzce Konaklı Köyü Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatifini kurdu. Düzce Tarım ve Orman İl Müdürü Esra Uzun’un da teşvikiyle köydeki kadınlarla birlikte tarımsal bitkiler yetiştiren Esra Eser, bu ürünleri de yine katma değeri yüksek ürünler haline getirerek pazarlamaya başladı. "Severek yapınca her şey kolay oluyor" Köy hayatını ve lavanta bahçesini anlatan Esra Eser, "Matematik öğretmeniydim, şu an çiftçilik yapıyorum. Korona virüs dönemiydi. Eşim ile birlikte şehirde yaşıyorduk. Köye geldik. Bir şeyler ekip biçmek istiyorduk. Bu süreçte lavanta fikri çok güzel geldi. Düzce’de lavantayı ilk defa denedik. Çok da güzel oldu. Düzce’de yetişmeyen bir şey yok ama lavanta da çok güzel oldu. Bunun üzerine devam ettik. Şehir hayatından köy hayatına geçişte severek yaptıktan sonra zor bir şey yok. Merakım vardı. Çok da severek yapıyorum. Tabii bu noktada destek verenlerimiz de, eğitim verenlerimiz de çok oldu. Tarım ve Orman İl Müdürümüz Esra Uzun ziraat mühendisleriyle her konuda arkamızda oldu. Bu nedenle çok da işin zorluğunu yaşamadım açıkçası. Bizim lavantalarımız sağlık ve gıda sektöründe kullanılan lavanta türü. Yağından ve suyundan yan ürünler yapıyoruz. Sabun, krem vesaire gibi" dedi. Şehir hayatından kaçarak yerleştiği köyde hem kendi hayatını hem de köydeki kadınların hayatına dokunan Esra Eser’in lavanta tarlası ise vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor. Vatandaşlar, lavanta tarlasını ziyaret ederek, lavantaların arasında bol bol fotoğraf çektiriyorlar.
Antalya Kumluca Atatürk Stadyumu’nda son rötuşlar yapılıyor Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Kumluca’ya kazandırdığı Atatürk Stadyumu’nda tüm yapısal imalatlar tamamlandı. Son rötuşların titizlikle gerçekleştirildiği stadyumda, saha içi rulo çim serme işlemi de tamamlandı. Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in, Kumluca’ya sözünü verdiği Kumluca Atatürk Stadyumu Projesi’nde sona yaklaşıldı. Başta güreş, maç, konserler ve festivaller olmak üzere çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak olan stadyumda son rötuşlar yapılıyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi ile Kumluca Belediyesi arasında yapılan ortak hizmet projesi ve işbirliği protokolü kapsamında hayata geçirilen proje, Kumluca’nın sosyal ve kültürel hayatına yeni bir ivme kazandıracak. Yapısal imalatlar tamamlandı Stadyum projesinde kaba ve ince işler tamamen bitirildi. Saha içi rulo çim serme işlemleri tamamlandı. Yapı çevresinde uygulanacak peyzaj için alt yapı çalışmaları hazır hale getirildi. Bitkisel ve yapısal peyzajın tamamlanmasıyla stadyum kısa sürede Kumlucalıların ve Antalya halkının hizmetine sunulacak. Kumluca Atatürk Stadyumu, 13 bin 200 metrekare alanın yaklaşık 6 bin 650 metrekarelik kısmına inşa edildi. Projede, idari alanlar, tuvaletler, engelli tuvaletleri, duşlar, soyunma odaları, depo alanları, enerji odası ve su deposu yer alıyor. Projede ayrıca 2 bin metrekare yeşil alan ve 97 araç kapasiteli otopark da bulunuyor.
İstanbul Beşiktaş, yeni sezon hazırlıklarını sürdürdü Beşiktaş, 2024-2025 sezonu öncesi hazırlıklarını BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde gerçekleştirdiği idmanla sürdürdü. Beşiktaş, Giovanni van Bronckhorst önderliğinde bu sabah yaptığı idmanla yeni sezon hazırlıklarına devam etti. Orta alanda yapılan toplantı sonrası futbolcular iki gruba ayrılarak dar alanda pas çalışması yaptılar. Topla yapılan çalışmalar sonrasında siyah-beyazlılar, idmanın basına kapalı bölümünde ise taktik antrenmanlara ağırlık verdi. Kartal, akşam saatlerinde yapacağı çalışmayla günü çift antrenmanla tamamlayacak. Yeni sezon çalışmalarına 1 Temmuz tarihinde başlayan Beşiktaş’ta Vincent Aboubakar, Arthur Masuaku ve Omar Colley de bugün itibarıyla takımla birlikte çalışmalara başladı. Avrupa Şampiyonası için Arnavutluk Milli Takımı’nda yer alan Ernest Muçi, 15 Temmuz’da, Türkiye Milli Takım’ında yer alan ve dün gece geç saatlerde yurda dönen Mert Günok ve Semih Kılıçsoy ise Slovenya kampı dönüşünde İstanbul’da takımla birlikte çalışmaya başlayacak. Öte yandan Ante Rebic ise, tedavi süreci dolayısıyla ülkesi Hırvatistan’da bulunuyor. İlk hazırlık maçını BJK Nevzat Demir Tesisleri’nde Ümraniyespor ile yapan Beşiktaş’ın kalan maç programı şöyle: 13 Temmuz Cumartesi 18.30 Beşiktaş - GNK Dinamo Zagreb (Stadium Lendava) 17 Temmuz Çarşamba 18.30 Beşiktaş - FC Shakhtar Donetsk (Sports Park Radomlje) 20 Temmuz Cumartesi 19.00 Beşiktaş - Grazer AK (Stadion Wildon)
Düzce Orman yangınlarına karşı teyakkuz uyarası DÜZCE(İHA) – Orman Bölge Müdürü Mahmut Şentürk’ün başkanlığında gerçekleşen 2024 yılı ilk 6 ay işletme müdürlükleri değerlendirme toplantısı Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğü sosyal tesisinde gerçekleştirildi. Toplantıya Bölge Müdürü Mahmut Şentürk, Bölge Müdür Yardımcıları Yılmaz Yıldız, Halis Belen ve Kemal Yıldız ile Şube Müdürleri ve İşletme Müdürleri katıldı. Toplantıda özellikle ülke genelinde sıcaklık değerlerinin artması ve mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının orman yangını riskini artırdığını belirten Bölge Müdürü Mahmut Şentürk yaşanabilecek orman yangınlarının önlenmesi için tüm birimlerin teyakkuz halinde olmasını istedi. Özellikle orman yangınları ile mücadele kapsamında uygulanacak tedbirlere ilişkin Bolu ve Düzce valiliklerince alınan kararlara uyulması için vatandaşların bilgilendirilmesini, alınan kararlar doğrultusunda gerekli her türlü tedbirin alınarak takip edilmesi talimatını verdi. Toplantıya İşletme Müdürlerinin 2024 yılı program ve gerçekleşmelerinin ele alındığı sunumlarla devam edildi. İşletme Müdürleri yılın ilk 6 aylık programlarının gerçekleşme sonuçlarını içeren sunumlarında, bütçe hedef ve gerçekleşmelerinde varsa meydana gelen sapmalar ve nedenleri konu edildi. Daha sonra bir önceki toplantıda alınan toplantı kararlarının son durumları değerlendirildi. 2024 yılında yapılan çalışmalarından dolayı işletme müdürlüğü personeline teşekkür eden Bölge Müdürü Mahmut Şentürk 2024 yılı programlarının yılı içerisinde program aşımına mahal vermeden, tasarruf tedbirleri çerçevesinde gerçekleştirilmesi için azami gayret sarf edilmesini istedi.