EKONOMİ - 01 Kasım 2024 Cuma 16:51

Eskişehir’de safran hasadı gerçekleştirildi

A
A
A
Eskişehir’de safran hasadı gerçekleştirildi

Eskişehir’de dünyanın en değerli baharatının yapıldığı safra bitkisinin hasadı, Vali Hüseyin Aksoy’un katılımıyla gerçekleştirilirdi.


Eskişehir’de dünyanın en pahalı baharatları arasında ilk sıralara gösterilen safran bitkisinin hasadı gerçekleştirildi. Tepebaşı ilçesinde bulunan 112 dekarlık tarım arazisine ekilmiş olan safranlar işçilerce sepetlere toplanıyor. Daha sonra yine el yordamı ile bitkinin en önemli kısmı olan dişi organları stigma kısmı ayıklanıyor. Oldukça zahmetli ve ince işçiliği olan hasatta 150 bin çiçekten 1 kilogram safran elde edilirken sırasıyla, çiçekler koparılıyor, ayırılıyor, kurutuluyor ve pazara arz ediliyor. Safran, kanserden kalp hastalıklarına, diyabetten ruhsal durumun iyileştirilmesine kadar birçok sağlık faydasının olduğu biliniyor. Dünyada 500 ton üretiliyor safran üretilirken bunun 80 kilogramı Türkiye’de üretiliyor. Safrandan yapılan çay, bal, deodorant, krem gibi birçok ürün hasat etkinliğinde tanıtıldı.


“Eskişehir’in adını Safranbolu’nun adını geçecek şekilde çaba sarf edeceğiz”


Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammet Gümüş hasatla ilgili şöyle konuştu;


“Bugün güzel ve anlamlı bir festival, etkinlik yapıyoruz. Bu güzel nadide çiçekler esasen Anadolu’da geçmişinden beri var olan, doğal olarak da yetişen bir bitkimiz safran. Eskişehir Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde tescili yapıldı. Tüm Türkiye’deki yetiştiriliş alanı itibariyle şu andaki ekiliş alanı sahamız ülkenin tamamından daha fazla oldu. Eskişehir’de Tarım İl Müdürlüğümüzce, Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitümüzle beraber ’Eskişehir’de Hanımlar Safran Üretiyor’ projesini hazırlamıştık. Daha küçük çaplı olan bu proje çerçevesinde, toplamda 2 bin metrekareye yani 2 dekara ulaştı. Bu alan 100 dekar, Safranbolu’da 40 dekara düşünce tüm Türkiye’de rakamların ne kadar önemli olduğu daha bariz bir şekilde ortaya çıkacak. Safranın yalnızca şu an birazdan toplayacağımız çiçeklerin dişi organları, kırmızı renkli olanları çok pahalı olmakla kalmıyor, yaprakları yine reçel olarak hazırlanıp tüketilebiliyor. Aynı zamanda sadece çiçek ve stigma üretimi değil, safran üretimi değil, yumru yani soğan üretiminde de safran tarlasından çiftçilerimiz bizim kurda asla hayal elde edemeyeceğimiz bir gelir elde edebilecek seviyeye geliyor. Eskişehir’in adını Safranbolu’nun adını geçecek şekilde, belki de ileride ’Safran Şehri’ olarak değiştirecek kadar safran ekimi için çaba sarf edeceğiz. Hasadımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”


“Eskişehir adına önemli bir tarımsal faaliyet olarak karşımızda duruyor”


Hasatta konuşan Vali Hüseyin Aksoy ise, “Türkiye’de üretilen toplam safran alanının daha fazlası Eskişehir’de bugün bulunduğumuz bu noktada gerçekleştiriliyor. 100 dönümlük bir noktada safran üretimi gerçekleştiriliyor ve hem ülkemiz hem de Eskişehir adına önemli bir tarımsal faaliyet olarak karşımızda duruyor. Yaşanan küresel iklim değişiklikleri nedeniyle su noktasında tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bazı kısıtlılıklarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Özellikle su tüketiminin de az olması safranın önümüzdeki süreçte tercih edilen bir tarımsal üretim çeşidi olması bakımından önem arz ettiğini de ifade etmek isterim. Su noktasında tüketimi fazla olan ürünler yer altı suları başta olmak üzere Devlet Su İşleri (DSİ) Bölge Müdürlüğümüzün genel müdürlüğünün projelendirdiği alanlarda su bakımından farklı sonuçları karşımıza çıkarabiliyor. Bu bakımdan suya az ihtiyacı duyulan noktalarda tarımsal üretime geçmemiz bölgemiz açısından da oldukça önemli. Konya Ovası’ndan başlayan obrukların artık bizim Sivrihisar bölgesinde görülmeye başlamış olması yeraltı sularında azalmanın varlığını bizlere hissettiriyor. Bu bakımdan tarımsal üretim anlamında da suya az ihtiyaç olan ürünlere yönelmemiz oldukça önemli. Bu boyutuyla da safran üretiminin hem su tüketimi bakımından hem de dekar başına elde edilen gelir bakımından da oldukça cazip olduğunu görüyoruz” dedi.


Safran hasadı etkinliğine Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammet Gümüş, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, üreticiler ve vatandaşlar katıldı.


Program sonunda Vali Hüseyin Aksoy, safran bitkisini toplayıp ardından da çiçeğin stigma kısmını ayıkladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Edirne Kapıkule’de binlerce tır 4 gündür bekliyor Edirne’den Bulgaristan’a açılan Kapıkule Sınır Kapısı’nda binlerce tır, yapılan sistem güncellemesi nedeniyle 4 gündür ülkeden çıkmak için bekliyor. Ayrıca, Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda da 25 kilometreden fazla tır kuyruğu oluştu. Edirne’de Bulgaristan’a açılan Kapıkule ve Hamzabeyli Sınır Kapılarında ihracat yükleri ile dolu binlerce tır ülkeden Avrupa ülkelerine çıkış yapmak için sıra bekliyor. Sınır kapılarında yapılan sistem güncellemesi olan “yeni transit bilgi sistemi NCTS-P5’in” devreye girmesiyle tırların sınırdan geçişleri durduruldu. Edirne’den Bulgaristan’a açılan Hamzabeyli Sınır Kapısı’nda ise tır kuyruğu 25 kilometreyi buldu. Tır sürücüleri günlerdir gümrüklerde beklediklerini ve yapılan güncellemenin daha önceden bilgi verilerek yapılması gerektiğini belirtti. Ayrıca, tır sürücüleri, ihtiyaçlarını gideremedikleri için içinde yaşanan duruma sert tepki gösterdi. “Burada ne park var ne de lavabo var, hiçbir şey yok” İstanbul’dan yüklediği yükü Fransa’ya teslim etmek için Kapıkule’de bekleyen tır sürücüsü Ömer Ünal, “4 gündür burada sırayım. Yol kenarlarında sosyal yaşantımız olmadan bekliyoruz. Burada ne park var ne de lavabo var, hiçbir şey yok. Yaşanan durumun ne kadar süreceğinden de bilgimiz yok. Sistem değişikliğinden dolayı 60 saattir bekliyorum” dedi. “Mağduriyet var” Tır sürücüsü Mustafa Aslan, "Biz İstanbul’dan yükleme yaptık ve Edirne’de Kapıkule’de bekliyoruz. Gördüğünüz gibi yol kenarları ve tır parkları tamamen dolu. Yeni bir sistem güncellemesi olacak ve bu daha önce neden söylenmedi. Burada şuan mağduriyet var. Masrafları şoförler kendi ceplerinden karşılıyor. Bu daha önce belli bir düzene koyulup öyle yapılsaydı daha iyi olurdu” dedi. "Bir anda lap diye çıkıyorlar efendim sistemi güncelliyoruz diyorlar" Bursa İnegöl’den Paris’e ihracat yükünü Avrupa’ya götürmek için Kapıkule’de 4 gündür bekleyen tır sürücüsü Hüseyin Ünal, Burada sistem güncellemesi var ve bu sistem güncellemesinden kimsenin haberi yok. Bir anda lap diye çıkıyorlar efendim sistemi güncelliyoruz diyorlar. Yer gök göründüğü gibi her yer tır zaten. Sistem daha kurulmadan daha önceki sistem siliniyor ve bu kadar insan mağdur oluyor. 60-70 saattir bekliyoruz” şeklinde konuştu. “Tuvalet yok, banyo yok, içecek suyumuz yok” Mersin’den limon yükledikten sonra Polonya’ya götürmek için yola çıkan 25 yıllık tır sürücüsü Ahmet Doğru, Uluslararası ülkelere sefer yaptığını ifade ederek, “Burada yaklaşık 4-5 gündür bekliyoruz. Burada tır şoförlerinin 60-70 saat bekleme süresi var. Hiçbir sosyal yaşantımız yok. Tuvalet yok, banyo yok, içecek suyumuz yok. Sırda duranların hali perişan ve bu sıkıntıların giderilmesi için Edirne Valiliği’nin ve yetkililerin bir el atması gerekiyor” ifadelerini kullandı.
İzmir Başkan Erkan Özkan, şoför esnafının sorunlarına çözüm için Ankara’da İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, göreve geldiği kısa süre içinde taksici esnafının sorunlarını çözmek için yoğun bir mesai harcıyor. Başkan Erkan Özkan, bu kez taksici esnafının mülkiyet konusundaki sorunlarını gündeme taşımak için tekrar Ankara’ya gitti. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Erkan Özkan, geçtiğimiz günlerde İzmir milletvekillerine seslenerek korsan taşımacılıkla ilgili sert bir çıkış yapmış ve "korsanı ya bitireceğiz ya bitireceğiz" demişti. Özkan, korsan taşımacılığın taksici esnafının en büyük sorunlarından biri olduğunu belirterek, bunun sadece oda olarak çözülemeyeceğini ifade etmişti. Ayrıca, "Kolluk kuvveti değiliz, ancak İzmir Büyükşehir Belediyesi, merkezi hükümet ve emniyet güçleriyle koordineli bir şekilde çalışarak bu sorunu eninde sonunda bitireceğiz," diyerek kararlılığını dile getirmişti. Mülkiyet Tasarısı esnafı kaygılandırdı Meclise sunulan ve tartışmalara neden olan mülkiyet konusundaki yasa tasarısı, taksici esnafını yakından ilgilendiriyor. Tasarıda, esnafın aleyhine olabilecek maddelerin yer aldığı yönündeki iddialar üzerine Başkan Erkan Özkan, bu konuyu görüşmek üzere Ankara’ya gitti. "Esnafımızın en büyük sorunu şu an mülkiyet tasarısı. Tasarının mevcut haliyle yasalaşması, taksici esnafının geleceğini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, gerekirse yetkililerin kapısında sabahlayarak bu konuyu çözüme kavuşturacağız," diyen Erkan Özkan, esnafın haklarını savunmak için sonuna kadar mücadele edeceklerini belirtti. "Esnafım için kapılarında yatarım" Başkan Erkan Özkan, yasa tasarısının esnafın lehine düzenlenmesi için her türlü çabayı göstereceklerini ifade etti. Ankara’da yetkililerle görüşmelere başlayan Erkan Özkan, tasarının revize edilerek taksici esnafının haklarının korunmasını sağlamak için çözüm odaklı öneriler sunduklarını söyledi. "Bu mesele sadece bir düzenleme değil, esnafın geleceği meselesidir. Esnafımın ekmeğiyle oynanmasına asla izin vermeyeceğim," diyen Erkan Özkan, mücadelelerinin süreceğini vurguladı.