GÜNDEM - 08 Ekim 2024 Salı 09:18

Erzurum’un savunma tarihine yeni bir ışık

A
A
A
Erzurum’un savunma tarihine yeni bir ışık

TDED Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Taner Özdemir’in yaptığı çalışmalarda; Erzurum’un savunma hattının Şahap Paşa liderliğinde güçlendiği ifade edildi.


Osmanlı arşivlerinden çıkarılan yeni belgeler, Erzurum’un askeri tarihindeki stratejik önemini ve savunma gücünü bir kez daha ortaya koydu. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Taner Özdemir tarafından gün yüzüne çıkarılan bu belgeler, Deveboynu ve Gürcü Boğazı’nda inşa edilen 13 istihkâmın, bölgenin savunmasını güçlendirmek amacıyla yapıldığını gösteriyor. Bu istihkâmlar, Erzurum’un askeri stratejisi için hayati bir rol oynamış. Belgelerde, Mecidiye, Aziziye ve Kiremit tabyalarının onarım çalışmalarına dikkat çekilirken, bu sürecin başındaki Mirliva Şahap Paşa’nın liderliği öne çıkıyor. Paşa, Erzurum’un savunma hatlarının inşası ve onarımında titizlikle çalışarak, şehri Osmanlı Cihan Devleti’nin en güçlü askeri merkezlerinden biri haline getirmiştir.


TDED Erzurum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Taner Özdemir, bu belgeler hakkında yaptığı açıklamada, “Belgeler, Erzurum’un savunma tarihine yeni bir ışık tutuyor. Şahap Paşa, sadece askeri başarılarıyla değil, manevi liderliğiyle de öne çıkmıştır. Belgelerdeki ‘dua vacip’ ifadesi, ordunun manevi desteğin önemini nasıl gördüğünü gösteriyor” dedi.


Erzurum’un savunma hattı, Şahap Paşa’nın stratejik ve manevi liderliğiyle güçlendirilmiş, şehir Osmanlı’nın önemli askeri noktalarından biri olma görevini sürdürmüştür. Taner Özdemir tarafından gün yüzüne çıkarılan bu belgeler, Erzurum’un tarihi önemini bir kez daha teyit etmektedir.



Erzurum’un savunma tarihine yeni bir ışık

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Niğde Japon Büyükelçi Takahiko’dan Tabal Gastronomi Evi’ne övgü ’Bir Asırlık Dostluk; Türk-Japon İlişkisi’ konulu panele katılmak üzere Niğde’ye gelen Japonya Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Niğde’nin tarihi ve doğal güzellikleri ile kente has yemeklerine hayran kaldı. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’in misafiri olarak Tabal Gastronomi Evi’nde Niğde yemeklerini tadan Takahiko, “Hayatımda en güzel Türk yemeğini burada yedim” dedi. Japonya Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde düzenlenen ’Bir Asırlık Dostluk; Türk-Japon İlişkisi’ konulu konferansa konuşmacı olarak katılmak üzere Niğde’ye geldi. Büyükelçi Takahiko, Niğde ziyareti çerçevesinde Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir’i de makamında ziyaret etti. Büyükelçi olarak Niğde’ye ilk kez geldiğini belirten Takahiko, Niğde’yi hem şehircilik hem de tarihi ve doğal güzellikleri açısından beğendiğini vurguladı. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, ziyaretin ardından Japon Büyükelçi Katsumata Takahiko’yu, geçmişten günümüze Niğde yöresine has yemeklerin sunulduğu Tabal Gastronomi Evi’nde ağırladı. Davete Niğde Valisi Cahit Çelik ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu da katıldı. Büyükelçi Takahiko, yemekten sonra yaptığı açıklamada, Niğde Belediyesi tarafından şehre kazandırılan Tabal Gastronomi Evine ve burada ikram edilen yemeklere hayran kaldığını belirtti. Tabal Gastronomi Evinin mimarisinin yanı sıra şefler tarafından hazırlanan yemeklerin kalitesine vurgu yapan Büyükelçi Takahiko, "Ben daha önce Ankara’da, İstanbul’da çok Türk yemekleri yedim. Ama burada şef hanımefendinin sayesinde hayatımda en güzel Türk yemeğini yemiş bulunuyorum. Çok teşekkür ederim" diye konuştu. Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir de hem Niğde Belediyesini hem de Tabal Gastronomi Evini ziyaret ederek, Niğde ve Tabal Gastronomi Evi hakkında güzel düşüncelerini paylaşan Japon Büyükelçisi Katsumata Takahiko’ya teşekkür etti.
Tunceli Op. Dr. Selveroğlu: "Normal doğumda bebekle duygusal bağ daha hızlı kurulur" Tunceli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cahidenur Selveroğlu, normal doğumun anne ve bebek açısından faydalarına değinerek, doğum sürecinin nasıl sonlanacağına hekimle birlikte karar verilmesinin en sağlıklısı olduğunu söyledi. Tunceli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Cahidenur Selveroğlu, 1-7 Ekim Normal Doğum Haftası nedeniyle açıklamalarda bulundu. Normal doğum sürecinin anneye olan faydalarından söz eden Op. Dr. Selveroğlu, "Hormonlar daha fazla olduğu için anne sütü daha hızlı gelir. Bebekle duygusal bağ daha hızlı kurulur. Doğum sonrası annenin iyileşme süreci hızlı, yatış süreci kısa olmaktadır. Anesteziye bağlı oluşabilecek yan etkiler olmamaktadır. Annenin günlük hayata dönüşü hızlı olmakta ve kanama da daha azdır" dedi. Normal doğumun bebeğe faydalarına da değinen Op. Dr. Selveroğlu, "Bu doğal süreçte bebek doğum kanalından geçtiği için yararlı bakterilere maruz kaldığından savunma sistemi ileriye dönük daha güçlü olmakta. Akciğerde biriken sıvı daha az olur ve hayata adaptasyonu da daha hızlı olmaktadır" diye konuştu. Tunceli Devlet Hastanesinin anne ve bebek dostu olduğunu vurgulayan Opr. Dr. Cahidenur Selveroğlu, "Bu kapsamda gebe okulu aktif olarak çalışmaktadır. Doğum eylemi süreci ve ağrı yönetimi, emzirme danışmanlığı ve bebek bakımı hakkında eğitimler vermekteyiz" şeklinde konuştu. Op. Dr. Selveroğlu, anne ve bebek sağlığı için doğum sürecinin nasıl sonlanacağına hekimle birlikte karar vermenin en sağlıklı yol olduğunu da sözlerine ekledi.
Edirne Uzunköprü’de avukata bıçaklı saldırı: Zanlı tutuklandı Edirne’nin Uzunköprü ilçesinde, kaybettiği ceza davası sonrasında avukatlık ücretini fazla bulan bir kişi, avukata bıçakla saldırarak, zorla “borcu yoktur” yazısı aldı. Avukatın şikayeti üzerine saldırgan tutuklandı. Uzunköprü Adliyesi’nde görülen ceza davasında Ö.A. davayı kaybettikten sonra karşı tarafın avukatlık ücreti olan 17 bin 900 lirayı ödemeye mahkum edildi. Ücreti fazla bulan Ö.A, Avukat Nebi Doğan’ın ofisine giderek ücrette indirim talep etti. Talebine olumsuz cevap alınca, yanında getirdiği bıçağı Avukat Doğan’ın boğazına dayayarak zorla “borcu yoktur” yazısı aldı. Olayın ardından Avukat Doğan, saldırgan hakkında şikâyette bulundu. Polis ekipleri tarafından kısa sürede yakalanarak gözaltına alınan Ö.A, emniyetteki işlemelerinin ardından sevk edildiği sulh ceza hakimliği tarafından “nitelikli yağma” suçundan tutuklanarak Edirne Kapalı Cezaevi’ne gönderildi. Edirne Barosu olayı kınadı Edirne Baro Başkanı Gökhan Karakoç, Uzunköprü Adliyesi’ne gelerek, olayla ilgili bilgi aldı. Saldırıyı şiddetle kınadıklarını belirterek adli sürecin takipçisi olacaklarını söyleyen Karakoç, “Yurttaşın hak arama hürriyetinin teminatı olan avukatlar, davaların tarafı değildir. Bu menfur saldırıyı en üst perdeden kınıyoruz. Failin hak ettiği cezayı alması için süreci yakından takip edeceğiz” dedi. Avukatın boynunda 3 santim bıçak yarası Avukat Nebi Doğan’ın boynunda 3 santimlik bir bıçak kesiği oluştuğunu belirten Karakoç, “Meslektaşımızın yaralanmasının ciddi boyutta olmaması tek tesellimizdir. İyileşme süreci devam ediyor, ancak bu saldırı daha kötü sonuçlanabilirdi” diye konuştu.