Eslamer Estetik ve Lazer Merkezi uzmanlarından Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. İdris Elmas, aşırı soğukların yaşandığı bugünler de soğuk yanıklarına dikkat çekerek soğuk havanın ciddi deri sorunlarına neden olabileceğini belirtti.
Cildin soğuk havada yazın güneşli havalarda korunduğu gibi korunması gerektiğini kaydeden Operatör Dr. İdris Elmas, ``Soğuk kış aylarında derimiz değişen koşullara uyum sağlamaya çalışsa da; bazen soğuk hava, bazen sert esen rüzgâr bazen de basınç değişiklikleri ciddi deri sorunlarına yol açabiliyor.`` dedi.
Aşırı soğukların yaşandığı Erzurum`da soğuk yanıklarına sıkça rastlandığını ifade eden Operatör Dr. İdris Elmas, cilde gelebilecek zararları şöyle açıkladı:
``Derimiz bizi dış ortamdan koruyan organımız. Vücutta ısı kaybını düzenlemek ise bu organın en önemli görevleri arasında bulunuyor. Vücut ısımız sabit tutulmaya çalışılırken özellikle soğuk havalarda deride vazokonstriksiyon (kan damarlarının büzüşmesi) meydana geliyor. Bu durum özellikle; el, ayak, burun ucu ve kulak gibi organlarda belirginleşirken meydana gelen titremelerle iç ısı artırılmaya çalışılıyor. Soğuk, hücre yenilenmesi ve ölü hücre tabakasının atılmasını sağlayan aktiviteyi azalttığı için ölü hücrelerin birikimini artırıyor. Ayrıca deri lipitlerinde meydana gelen bozulma ile ortaya; nemsiz, kaba, kuru ve soyulmuş bir deri görüntüsü çıkıyor. Bu değişiklikler herkes de olmakla birlikte; özellikle çocuklar, egzama alt yapısı olanlar, deri kuruluğu görülen ve menopoza giren kadınlar patolojik açıdan sorun yaşıyor. Sivilce tedavisinde olduğu gibi deriyi kurutan ilaçların kullanılması da soyulma ve ağrılı çatlakların oluşmasına neden olabiliyor.``
Sadece sıcağın değil soğuğun da yanığı olduğunu belirten Operatör Dr. İdris Elmas, ``Soğuk nedeniyle oluşan yanıklar, yangılı kızarık plaklar şeklinde görülüyor. Bu durum hastada karıncalanma ve ağrı hissi uyandırıyor. Daha çok; parmak uçları, burun, kulak gibi uç dolaşım bölgelerinde oluşan soğuk yanıkları, kötü dolaşım sonucu; çorap, dar ayakkabı gibi dolaşımı daha da sıkıştıran basınç alanlarında görülüyor. Periferik atar ve toplardamarların daha ciddi dolaşım bozukluğunda, oksijenlenme de azaldığı için hücre ölümü oluşuyor ve yaraların ortaya çıktığı nekrozlar gelişiyor.`` dedi.
Operatör Dr. İdris Elmas, soğuk yanığından korunmak içinde, ``Kireçli su ile yıkanmaktan kaçının. Sabun seçerken dermatolojik yağ içeriği doğru olanları kullanın.
Nemlendirici krem ve losyonlardan yararlanın. Yüz derisi, el ve ayaklarınızı, soğuğa karşı eldiven, çorap ve atkı gibi giysilerle koruyun.`` diye konuştu.
Operatör Dr. İdris Elmas, cilt bakımı içinde şu tavsiyelerde bulundu:
``Cilt tipine uygun ürünleri seçmek önemlidir. Çevreden biriken kirlerin, ter yağ gibi kişisel salgılarımızın ve dökülmekte olan ölü cilt hücrelerimizin temizlenmesi ikinci adımdır. En hafif temizlemeyle bile bozulabilen cildin üst tabakasındaki doğal nemlendirme sistemlerinin nemlendiricilerle takviye edilmesi. Genel kural olarak da nemlendiricilerin yüz ve vücut halen nemliyken kullanılması vücuttaki nemi hapsetmektedir. UV ışınlarının verdiği hasarı önlemek için güneşten koruyucu kullanmak. Normal cildin bilhassa foto yaşlanma ve hasarı için tedavi edici ürünlerin kullanılması uygundur. Kuru Ciltlerde; Kuru ciltlerde kurutucu ve alkol içeren ürünler ciltten nemi söküp atacağı için tercih edilmemelidir. Hassas yumuşak sabun içermeyen likit bir temizleyici sonrası gliserin, hiyalironik asit gibi ürünlerle formüle edilmiş nem kaybını azaltan nemlendiriciler kullanılmalıdır. UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu SPF15 ve üstü bir ürün yıl boyunca dışarıya çıkmadan yarım saat önce açıkta kalan alanlara uygulanmalıdır. Yağlı Cilt; Yağlı ciltlerde su bazlı ürünler kullanılmalıdır. Yağlı ciltlere özgün yağ bağlayıcı likit veya jel şeklinde temizleyicileri tercih edin. Krem bazlı, kakao yağı, lanolin içeren sabunlardan uzak durun. Losyon şeklinde suyu çekip tutan (humectane) maddeler içeren nemlendiricileri tercih edin. Ergenlik çağındaki gençlerde görülen hormon değişiklikleri nedeniyle yağlı ve akneye yatkın cildin temizliği ve doktor tarafından önerilen ürünlerin düzenli kullanılması önemlidir. Yağ içermeyen (oil-free) güneşten koruyucuları kullanın. Cildinize fazla parlak diyerek, yağı kurutmak için sert sabun, alkol, fırça, kese kullanmayın. Cilt temizliğini günde 2-3 kez den fazla yapmayın.``