GÜNDEM - 22 Eylül 2024 Pazar 13:14

Erzincan’da kadınların turşu mesaisi başladı

A
A
A
Erzincan’da kadınların turşu mesaisi başladı

Erzincan ovasında yetiştirilen sebzelerin hasadıyla birlikte kış aylarının vazgeçilmezlerinden olan turşu yapımına da başlandı.


Üzümlü ilçesi Bayırbağ köyünde sebze hasadının yapıldığı bugünlerde ev hanımlarını tatlı bir telaş sardı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bahçelere ekilen domates, biber, salatalık ve fasulye gibi sebzeler özenle toplanıyor. Kış sofralarının vazgeçilmezi olan turşuyu yapmak için yoğun mesai harcayan ev hanımı Aliye Gürler de bahçesinde yetiştirdiği organik sebzeleri fermente ettiği sirke, sarımsak, kaya tuzu ve suyla buluşturarak turşu hazırlıyor. Hazırlanan turşular ise kışın tüketilmek üzere kilerde yerini alıyor.



“Kendi yetiştirdiğimiz sebzelerle turşularımızı vuruyoruz”


Sebze hasadı ile kışlık hazırlıkların da başladığını ifade eden ev hanımı Aliye Gürler, “Bahçeden sebzeleri topluyoruz, daha sonra eve getirip kışlık turşu yapıyoruz. Domates, fasulye, biber ve salatalık gibi sebzeleri turşu yaparak kış için hazırlık yapıyoruz. Her gün bahçedeyiz. Ürünlerle ilgileniyoruz. Yapımı zor değil ama vakit alıyor. Bugün bahçeye sebze toplamaya gitmedik evde kaldık, vaktimizi turşu yaparak değerlendiriyoruz. Sebzeleri kendimiz yetiştiriyoruz, satın almıyoruz. Kendi yetiştirdiğimiz sebzelerle turşularımızı vuruyoruz” diye konuştu.



“Kurduğumuz turşuyu en az bir ay bekletmeliyiz”


Turşunun yapılış aşamalarını anlatan Gürler, “Sebzeleri leğende yıkadık. Büyük sebzeleri bölerek bidona dolduruyoruz. Küçük olan sebzeleri zaten olduğu gibi dolduruyoruz. Daha sonra sarımsak ve sirke ekliyoruz. Son olarak da tuzlu su ekliyoruz. Gördüklerinizi yapalı 10-15 gün kadar oldu. Ama tam yenilebilme için bir ay kadar bekletmeliyiz. Ondan sonra yemeye hazır oluyor” dedi.



Erzincan’da kadınların turşu mesaisi başladı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep Başkan Yılmaz’dan ailelere para uyarısı Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, yetim ailelerle bir araya gelerek taleplerini dinledi. Ailelere okullardan para istenmesi halinde vermemeleri konusunda uyaran Yılmaz, “Sizden temizlik, kitap, güvenlik isteyen olursa, 1 kuruş bile vermeyin. Eğer mecburiyet dayatması yapıp para isteyen okul müdürü olursa kapısına dikilirim” dedi. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Yetim Koordinasyon Merkezi’nde yetim aileleri ile buluştu. Ailelerin sorunlarını dinleyen Yılmaz, çözüm için ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade ederken, yetim ailelere yönelik projelerini de duyurdu. “Para isteyen müdür olursa, kapısına dikilirim” Yılmaz’ın ailelerle buluşmasında değindiği ilk konu, devlet okullarında zorunlu algısıyla istenen paralar oldu. Yılmaz, “Bütün velilere sesleniyorum. Sizden okullardan, temizlik parası, kitap parası, güvenlik parası isteyen olursa bir kuruş bile vermeyin. Aslan gibi Milli Eğitim Bakanlığınız var, onlar karşılar. Okullar, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı değil mi? Tüm müdürlere de söylüyorum. Eğer bu şekilde mecburiyet yapıp, para isteyen müdür olursa kapısına dikilirim” şeklinde konuştu. “Yetim ailelere müjdeler” Yetim ailelere yönelik projelerinden de bahseden Başkan Yılmaz, mutlu bir Şehitkamil inşa etmek için çalıştıklarını belirterek, “1-2 aya kadar bizim Şek-Kartlarımız hazır olacak. Biz o kartlara dönem dönem örneğin okullar açılmadan önce 500 TL yükleyeceğiz. Ailelerimiz bu kartlara kırtasiyelere gidip ihtiyaçlarını karşılayabilecek. 100 TL süt parası yükleyeceğiz mesela, sadece bakkalınızdan süt almakta geçecek. 1000 TL et yardımı parası yatırdıysak, kasaptan gönül rahatlığıyla etinizi alabileceksiniz. İnşallah bu sıkışık günlerinizde biz bundan sonra hep sizinle birlikte olacağız” ifadelerini kullandı. “Yeni okuma salonları açacağız” Yetim Koordinasyon Merkezi binasının da çocuklara özel ders verebilir duruma getireceklerini anlatan Yılmaz, “Şehitkamil’imizin birçok noktasına da bunun gibi okuma salonları açacağız. Çocuklarımız öğretmenlerimizle güzel dersle vereceğiz” diye konuştu.