POLİTİKA - 06 Nisan 2012 Cuma 13:05

DÜNYA SAОLIK GÜNÜ VE SAОLIK VE SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI

A
A
A
DÜNYA SAОLIK GÜNÜ VE SAОLIK VE SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI

AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan, bir milletin en büyük servetinin yetiştireceği sağlıklı nesiller olduğunu bildirerek, Adalet ve Kalkınma Partisi olarak göreve geldikleri ilk günden beri bu bilinçle hareket ettiklerini ve geçmişin sorunlarının geleceğe taşınmaması, yeni nesillerin geçmişin sıkıntılarını yaşamaması için çağdaş bir sağlık sistemini uygulamaya koyduklarını belirtti.
AK Parti Ankara İl Başkanı Murat Alparslan, `7 Mart Dünya Sağlık Günü ve 7-13 Nisan Sağlık ve Sosyal Güvenlik Haftası` dolayısıyla bir mesaj yayınladı. AK Parti`nin çağdaş bir sağlık sistemini uygulamaya koyduğunu kaydeden Alparslan, "İnsan için sağlık her şeyden önce gelir. Çünkü yaşamak, öğrenmek, iş yapabilmek, çalışabilmek için sağlıklı olmak gerekir. Sağlığı yerinde olan insanlar kendisine, ailesine, çevresine ve topluma yararlı olabilirler" dedi.
Bir milletin en büyük servetinin yetiştireceği sağlıklı nesiller olduğunu bildiren Alparslan, Adalet ve Kalkınma Partisi olarak göreve geldikleri ilk günden beri bu bilinçle hareket ettiklerini ve geçmişin sorunlarının geleceğe taşınmaması, yeni nesillerin geçmişin sıkıntılarını yaşamaması için çağdaş bir sağlık sistemini uygulamaya koyduklarını belirtti. AK Parti İktidarı döneminde sağlık alanında yapılan temel icraatlardan bazılarına değinen Alparslan, mesajını şöyle sürdürdü:
"Bu dönemde, hastanelerden geri çevrilme, rehin devri, ilaç kuyruğu sona erdi. Gezici sağlık birimleri ve sağlık ocakları artırıldı, sağlık ocaklarında herkese ücretsiz sağlık hizmeti verilmeye başlandı. Hastaneler birleştirildi, herkes istediği hastanede muayene olabilir hale geldi. Hastanelerde MR, tomografi, diyaliz cihazlarının sayısı artırılarak son teknoloji ile hizmet verilmeye başlandı. Yurdumuzun her yöresine eşit sağlık hizmeti ulaştırmak için doktor sayısı artırıldı ve dengeli bir şekilde
dağıtılmaya başlandı. `Dumansız Hava Sahası` kampanyası başlatarak, dünyada sigara yasağını uygulayan 6. ülke olduk."
"AK PARTİ DÖNEMİNDE SOSYAL GÜVENLİK ALANINDA BUGÜNE KADAR GÖRÜLMEMİŞ HİZMETLER VERİLMEYE BAŞLANDI"
AK Parti döneminde sosyal güvenlik alanındaki bazı icraatları da vurgulayan Alparslan, sosyal güvenlik alanında da bugüne kadar görülmemiş hizmetlerin verilmeye başlandığını ve 18 yaşına kadar ücretsiz sağlık hizmetinin verilmeye başlandığını kaydetti. Alparslan, "18-29 yaş arası gençler ve özürlülere istihdam kolaylığı için ilk 5 yıl sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi kolaylığı getirildi. 5 yıl çalışıp vefat eden memurun ailesine ve önceden bu durumda olan 20 bin aileye de maaş bağlanmaya
başlandı. Ölen sigortalıların, geliri olmayan 65 yaşından büyük anne-babalarına maaş bağlandı. Hiç geliri olmayan veya asgari ücretin üçte birinden az geliri olan vatandaşlarımızın sağlık primini devletin ödemesi sağlandı. Yüzde 70`den fazla özürlü ve 65 yaş aylığı olan 85 yaş üstündeki vatandaşların maaşları evlerinde ödenmeye başlandı ve önceki borçları silindi. Genel Sağlık Sigortası ile tüm vatandaşlarımız ve sığınmacılar da sağlık kapsamına alındı" diye konuştu.
AK Parti dönemlerinde sağlık güvencesi olmayan vatandaşın kalmadığını belirten Alparslan, böylece Türkiye`de sağlık güvencesi olmayan vatandaşın kalmadığına dikkati çekti. Alparslan, emekli Sandığı, SSK, Bağ-Kur gibi sosyal güvenlik kurumlar ve Yeşilkart uygulaması ile bugün Türkiye`de herkesin sağlık ve güvenlik hizmetlerinden karşılıksız yararlanabildiğini ifade etti. Alparslan, şunları kaydetti:
"AK Parti Genel Başkanı ve Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan`ın ifadesiyle, `Gerek yurtiçinde gerekse yurtdışında `sessiz devrimler` olarak adlandırılan köklü reformları gerçekleştirdik, sosyal güvenlik sistemini yeni baştan ele alarak sağlıkta dönüşüm projesini hayata geçirdik. Yapısal reformların yanında, son sekiz yıl içinde, uluslararası standartlarda birçok hastane ve sağlık kuruluşu hizmete açtık, bu alandaki özel sektör yatırımlarını destekledik. Hedefimiz her vatandaşımıza hızlı, etkin,
kaliteli ve kolayca ulaşılabilir bir sağlık hizmeti sunabilmektir."
Herkesin Dünya Sağlık Günü ve Sağlık ve Sosyal Güvenlik Haftasını kutlayan Alparslan, görevde oldukları süre içerisinde sağlık alanındaki çalışmalarının devam edeceğini ve sosyal devlet olmanın gereklerini yerine getirme gayretlerinin hız kesmeyeceğini söyledi. Alparslan, "Bu vesileyle AK Parti Ankara İl Başkanı olarak tüm hemşerilerimizin ve aziz milletimizin ` Sağlık Günü ve Sağlık ve Sosyal Güvenlik Haftası`nı kutluyor, sağlıklı ve hayırlı ömürler diliyoruz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Manisa Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yılı kutlandı Manisa’nın düşman işgalinden kurtuluşunun 102. yıl dönümü düzenlenen törenle kutlandı. Cumhuriyet Meydanı’nda gerçekleştirilen törende, Atatürk ve Milli Egemenlik Anıtı’na çelenk sunulurken, saygı duruşunda bulunulup ve İstiklal Marşı okundu. Daha sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kutlama mesajı okundu. Programda günün anlam ve önemine ilişkin bir konuşma yapan Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Anıl Ceylan, "Manisa’nın kurtuluşunun 102’nci yılı kutlu olsun. Eylül ayı milletimizin tarihinde altın harflerle yazılı zaferlerin ayıdır. 30 Ağustos’un şanlı zaferleriyle başlayan kurtuluş mücadelemiz 9 Eylül’de düşmanın İzmir’de denize dökülmesiyle taçlanmış ve asil milletimize umut dolu yeni bir sayfa açmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün dehası, kahraman ordumuz ve asil milletimizin destansı gayretinin bir sonucu olmuştur. 26 Mayıs 1919’da işgal edilen güzel şehrimiz Manisa, 3 yıl boyunca büyük acılar yaşamıştır. 8 Eylül 1922’de Fahrettin Altay komutasındaki kahraman süvari birliklerimizin zaferiyle Manisa yeniden özgürlüğe kavuşmuştur. Düşman işgali sırasında şehrimiz yerle bir edilmiş, evlerimiz, camilerimiz yıkılmış binlerce masum insanımız hayatını kaybetmiştir. Bu acı tablo bize bağımsızlığın ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha hatırlatmaktadır. Kahraman atalarımızın bizlere bıraktığı bu özgürlük mirasını koruyarak ülkemizi daha ileriye taşımak hepimizin ortak görevidir. Gelecek nesillere daha çağdaş, daha aydınlık bir Türkiye bırakmak bizim en yüce görevimizdir. Manisa’mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 102’nci yılını kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahramanlarımızı saygı ve minnetle anıyorum" dedi. Konuşmanın ardından öğrenciler günün anlam ve önemine ilişkin yazdıkları şiirleri okudu. Daha sonra Manisa Büyükşehir Belediyesi Halk Dansları Topluluğu ve konuk Bayat Belediyesi Gençlik Spor Kulübünün dans gösterisi sunuldu. Törende Kırkağaç Jandarma Komando Eğitim Merkezi Komutanlığı komandolarının sergilediği tüfekli gösteri izleyenleri gururlandırdı. Tören, Spil Dağcılık Kulübü üyelerinin 30 Ağustos’ta başlattığı "Zafer Yürüyüşü" kapsamında taşıdıkları Türk bayraklarını, protokol üyelerine teslim etmesiyle sona erdi. Programlara Manisa Valisi Enver Ünlü, AK Parti Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Bahadır Yenişehirlioğlu, AK Parti Manisa Milletvekili Ahmet Mücahit Arınç, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, Manisa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ahmet Anıl Ceylan, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, siyasi parti il ve ilçe başkanları ve protokol üyeleri takip etti.
İstanbul Eyüpsultan’da yağmur nedeniyle inşaat duvarı yıkıldı, yan binanın bodrumunu su bastı İstanbul’da etkili olan yağmur nedeniyle Eyüpsultan’da bulunan bir inşaata ait duvar yıkıldı. Duvardan akan sular, yanda bulunan binanın bodrumuna doldu. Bodrum katındaki evini su basan ev sahibi Ünal Aburşu, “Hepsi zarar gördü, her şey komple bitik halde” diye konuştu. Olay saat 11.00 sıralarında Eyüpsultan ilçesi Akşemsettin Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, kent genelinde etkili sağanak yağmur, Akşemsettin Mahallesi’nde bulunan bir binanın yanındaki boş inşaat alanında birikmeye başladı. Suyun birikmesiyle inşaat alanındaki duvar basınca maruz kalarak yıkıldı. Duvarın yıkılmasıyla inşaatın karşısında bulunan bir binanın bodrum katında su baskını meydana geldi. Duvarı yıkan su, bodrum katı bastı Bodrum kattaki dairenin sahibi Ünal Aburşu, suyun duvarı yıkmaya başladığını görünce engel olmak istedi ancak başarılı olamayınca, durumu itfaiye ekiplerine haber verdi. İhbar üzerine olay yerine gelen itfaiye ekipleri, suyu çekmek için çalışmalara başladı. "Kendimi içeri attım, su olduğu gibi içeri girdi" Evini su basan ev sahibi Ünal Aburşu, "Uyuyorduk, bir anda yağmur bastırınca kardeşim uyandırdı. Yan taraftaki alana gittim, komple su dolmuş haldeydi. İçeri girdim herkesi dışarı çıkardım. Duvar çöktü, duvar da sırtıma çöktü. Kendimi içeri attım, su olduğu gibi içeri girdi. Eşyaların hepsi zarar gördü, her şey komple bitik halde. Mobilyalar, yatak odası, çocuk odası her şey zarar gördü. Yan tarafta su birikerek basınç yaptı, duvarın yıkılmasına sebebiyet verdi. Duvar çöktüğü esnada da her şey daireye girdi" şeklinde konuştu. Suyun bastığı bodrum katta tüm odalardaki hasar, cep telefonu kamerasına yansıdı.
Antalya Kepez Kültür Festivali’ne görkemli kapanış Kepez Belediyesi’nin 10 Ağustos-7 Eylül 2024 tarihleri arasında Dokuma Park’ta gerçekleşen Kepez Kültür Festivali, ünlü sanatçı Mustafa Özarslan’ın unutulmaz konseriyle sona erdi. Festivalin kapanışını yapan Özarslan, sahne performansıyla büyük beğeni topladı. Kepez Kültür Festivali, bir ay boyunca Antalyalıları renkli etkinliklerle buluşturdu. Dokuma Park’ta 10 Ağustos’ta ünlü sanatçı Kıraç’ın konseriyle kapılarını açan festival, kapanışı da Mustafa Özarslan’ın muhteşem sahne performansıyla yaptı. Festivalin kapanış gecesine Kepez Belediye Başkan Vekili Selçuk Koçnebioğulları, Belediye Başkan Yardımcısı Evrim Yalçın, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda vatandaş katıldı. Festivalin kapanış konuşmasını gerçekleştiren Kepez Belediye Başkan Vekili Selçuk Koçnebioğulları, “Kepez’de bir ay süren festivalimizin son günündeyiz, bugün final yapıyoruz. Festival etkinliklerimize bu süreçte katıldığınız için hepinize çok teşekkür ederiz. 31 Mart’ta çok büyük bir başarı göstererek Kepez’e Cumhuriyet Halk Partisi bayrağını taşıdığınız için hepinize Başkanımız Mesut Kocagöz’ün teşekkürlerini iletiyorum. Asıl görevimiz bundan sonra başlıyor. Ana iktidar olmak için hizmette elimizden gelen ne varsa her şeyi yapacağız. Kepez’de etkinliklerimiz devam edecek. Yokluğun ve yoksulluğun üstesinden geleceğiz” dedi. Muhteşem konserle kapanış Başkan Vekili Koçnebioğulları, 30 yılda ilk defa Mustafa Özarslan’ı, Kepez Belediyesi sınırlarında ağırlamaktan dolayı duydukları memnuniyeti dile getirdi. Sahneye çıkan ünlü sanatçı Mustafa Özarslan ise, “30 sene oldu. Biz Dokuma Park’ın önünden hep geçtik. Bundan sonraki kalan 30 yıllarda, 60 yıllarda görüşeceğiz. Böylesi güzel bir etkinliği düzenledikleri için Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz’e teşekkür ederiz“ diye konuştu. Başkan Vekili Koçnebioğulları, sanatçıya konser öncesinde Kepez’in girişinde Antalyalıları karşılayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün maskını hediye etti. Konuşmaların ardından Mustafa Özarslan sahne aldı. Özarslan, sevilen eserlerini seslendirirken izleyiciler hep bir ağızdan türkülerine eşlik etti. Konser sırasında halaylar çekildi, türküler coşkuyla söylendi ve sahne performansı büyük alkış aldı. Mustafa Özarslan’ın sahneye hakimiyeti ve enerjisi, izleyicilerden tam not alarak unutulmaz bir geceye imza attı.
Antalya Altın Portakal Film Festivali Ulusal Yarışması’nda yer alan filmler açıklandı Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması ile Kısa ve Belgesel Film yarışmalarında “Altın Portakal” için yarışacak filmler belli oldu. Bu yıl 5-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nin Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda 12 film yer alırken, bu yıl Kısa Film Yarışması’nda 10 film, Belgesel Yarışması’nda ise 8 film yarışacak. İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Sinema ve TV Bölüm Başkanı, İstanbul Fransız Enstitüsü’nün bursuyla Paris’te Ulusal Sinematografi ve Hareketli Görüntü Merkezi’nde (CNC) araştırma yapan Prof. Dr. Nilay Ulusoy, Kanal D adlı televizyon kanalında yerli filmler ile başlayan kariyerinde farklı departmanlarda görev alan, 2006 yılında D Smart Digital Platform kuruluşunda görev alarak sorumlu direktör unvanı ile uzun yıllar bu platformun yerli içeriklerini yayına hazırlayan Seçil Tanel ve sinema yazarı, film eleştirmeni, SİYAD üyesi gazeteci, yazar Tunca Arslan’ın ön seçici kurulunu oluşturduğu Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda farklı sinema kültürlerine ait, içinde bolca çeşitlilik bulunduran geniş bir yelpaze bulunuyor. Jüri başkanlığını yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek’in üstlendiği, tasarımcı ve sanat yönetmeni Deniz Göktürk Kobanbay, oyuncu Gökçe Bahadır, oyuncu İlker Kaleli, Kadir Has Üniversitesi öğretim üyesi, sinema yazarı Doç. Dr. Melis Behlil, senarist/yönetmen Melisa Önel ve neyzen, besteci, yapımcı ve DJ Mercan Dede’den oluşan ana jüri karşısına çıkacak “Ulusal Uzun Metraj Yarışması” filmleri arasında; Nazan Kesal, Reha Özcan, Buçe Buse Kahraman’ın rol aldığı Soner Sert’in yönettiği ‘Acı Kahve’, oyuncuları arasında Binnur Kaya, Menderes Samancılar, Ali Seçkiner Alıcı, Rıdvan Sancak’ın yer aldığı Necmi Sancak’ın yönettiği ‘Ayşe’, Özge Cevher Yüksel, Ozan Öncel, Şamil Kafkas’ın oynadığı ‘Önder Şengül’ün yönettiği ‘Balinanın Bilgisi’, oyunculuklarını Öykü Karayel, Fatih Artman, Selen Uçer, Rüçhan Çalışkur, Deniz Işın, Nejat İşler’in yaptığı Ümit Ünal’ın yönettiği ‘Evcilik’, Alican Yücesoy, Ayça Bingöl, Göksel Kortay, Gürkan Uygun, Ilgın Bingöl’lü oyuncu kadrosuyla Ayçıl Yeltan’ın yönettiği ‘Fidan’, Sarp Bozkurt, Suyumbige Dadalı, Kubilay Karslıoğlu, Hande Özen, Tümay Özokur’un oyuncuları arasında yer aldığı Kenan Mansur Doğru ve Umut Osman Demirkol’un yönettiği ‘Galata’, Ecem Uzun, Şehsuvar Aktaş, Bekir Behrem’ın rol aldığı Belkıs Bayrak’ın yönettiği ‘Gülizar’, Hande Doğandemir, İştar Gökseven, Erdem Kaynarca’nın oynadığı Erhan Tuncer’in yönettiği ‘Hatırladığım Ağaçlar’, oyuncuları arasında Nur Sürer, Aslıhan Gürbüz, Osman Sonant, Gülçin Kültür, Şerif Erol, Sacide Taşaner’in olduğu Nadim Güç’ün yönettiği ‘Mukadderat’, Beste Bereket, Derya Karadaş, Ümit Çırak, Özge Gürel, Mine Teber, Nihan Okutucu, Erdem Şenocak’ın oynadığı Selim Evci’nin yönettiği ‘Savrulan Zaman’, Damla Sönmez, Hakan Salınmış, Günkut Güven’in oynadığı Ümran Safter’in yönettiği ‘Seni Bıraktığım Yerdeyim’, Larissa Sirah Herden, Burak Yiğt, Kida Ramadani Katharina Thalbach’ın rol aldığı, Neco Çelik yönettiği ‘Sevgili Katilim Berlin’ yer alıyor. Altın Portakal’da Kısa Film ve Belgesel Yarışmaları’nda toplam 18 film yer alıyor Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde öğretim üyesi, akademik çalışmalarını sinema ve göç, toplumsal değişme ve sinema, değişen/dönüşen sinema salonları ve seyir deneyimleri alanlarında yürüten, BirGün Gazetesi Pazar Eki’nde sinema üzerine yazan Prof. Dr. Emine Uçar İlbuğa, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Radyo TV Sinema bölüm başkanlığı görevini yürüten, İzmir Ekonomi/ Çocuk Üniversitesinde danışmanlık görevini sürdüren, Hollanda Krallığı Büyükelçiliği İnsan Hakları Programı desteğiyle yürütülen NAR projesinde Belgesel Atölye koordinatörlüğü görevinde bulunan Meral Özçınar ve İstanbul Kent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema bölümünde öğretim üyesi, sinema tarihi araştırmacısı, SİAMER üyesi Özge Özyılmaz’ın oluşturduğu Ulusal Kısa ve Belgesel Film yarışmalarında bu yıl 10 film Kısa Film Yarışması’nda, 8 film ise Belgesel Yarışması’nda yarışacak. Senarist, oyuncu ve yönetmen Derya Durmaz, yönetmen Erdem Tepegöz, oyuncu Pınar Göktaş’ın ana jürisi karşısına çıkacak Ulusal Kısa Film Yarışması’nda Oğuzhan Akalın’ın ‘Ağlamak Serbest Gülmek Yasak’, Ali Emre Ceylan’ın ‘Dünyada Öyle Şeyler Olmuyor’, Adil Burak Aydın’ın ‘Hayaller, Umutlar ve Dönen Yunuslar’, Begüm Bayrak’ın yönetmenliğini gerçekleştirdiği ‘Kurtlar’, Ece Dizdar’ın yönetmeni olduğu ‘Mükemmel’, Cansu Baydar’ın yönetmeni olduğu ‘Neredeyse Kesinlikle Yanlış’, Mert Erez’in yönetmenliğini yaptığı ‘Rehber’, Baturay Tunçat’ın ‘Rüyada Olduğunu Fark Ediyor İnsan’, Hazal Beril Çam’ın ‘Sinek Gibi’ ve Deniz Büyükkırlı’nın yönettiği ‘Tavuk Suyuna Çorba’ filmleri yer alıyor. Gazeteci ve belgeselci Ahmet Yeşiltepe, yönetmen Jale İncekol, yönetmen, yapımcı akademisyen Doç. Dr. Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun jürisinde yer aldığı Ulusal Belgesel Film Yarışması’nda ise bu yıl Sevgi Hirschhaeuser’in yönettiği ‘Altın Eller’, Ali Kemal Pasiner’in yönettiği ‘Bedri Rahmi Eyüboğlu Toprağın Sırrına Erenler’, Musa Ak ve Hasan Basri Özdemir’in yönetmenliğini gerçekleştirdiği ‘Bir Orkestranın İzinde’, İlcan Edgar Özuluca’nın yönetmeni olduğu ‘Fatoş’, Fatma Karakuş Kaçmaz’ın ‘Kadranı Olmayan Saat’, Zehra Yiğit’in yönetmeni olduğu ‘Kilikya’ya Yolculuk: Fejes’in İzinde’, Onur Mehame’nin ‘Suyun Hakkı’ ve Gülay Ayyıldız Yiğitcan’ın yönetmenliğini yaptığı ‘Türkan: Bir Bilim Kadınının Öyküsü’ filmleri yer alıyor. Bu yıl toplam 5 milyon TL tutarında ödülün verileceği Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ödüller 12 Ekim 2024’te gerçekleştirilecek olan kapanış töreninde açıklanacak.