Balıkesir`in Ayvalık ilçesinde, Akbank Yönetim Kurulu Başkanı ve Murahhas Üyesi Suzan Sabancı Dinçer tarafından yaklaşık 3 yıldır süren asıl ismi Aya Dimitri ta Selina, ilçe halkının ise Ay Işığı adıyla anımsadığı manastırın restorasyon çalışması tamamlandı.
Ayvalık`ın en önemli kültürel varlıklarından biri olarak kabul edilen Ay Işığı Manastırı`nın restorasyonun tamamlanmasının ardından Yrd. Doç. Dr. İpek Yada Akpınar`ın editörlüğünde söz konusu manastırın tarihiyle ilgili bir kitabın basıldığı öğrenilirken, bu kitabın içeriğinin ilçenin tarihine de ışık tutacağı kaydedildi. Ay Işığı Manastırı`nın tarihini anlatan kitabın tanıtımının Atatürk`ün Ayvalık`a gelişi`nin 77. yıl dönümü olan 13 Nisan Cuma günü saat 10.30 ile 11.30 arasında Cunda adasında bulunan Taş Kahve`de yapılacağı öğrenilirken, aynı gün saat 12.00-13.00 arasında da Türkiye`nin tanınmış işadamları, ilçe protokolü ve davetiye gönderilen gazetecilerle seçkin konuklar için hazırlanılan bir tekne ile restorasyonu sona eren Ay Işığı Manastırı`na götürüleceği ve burada 13.00 ile 15.30 arasında Ayvalık Uluslar arası Müzik Akademisi`nin ana sponsorluğunu da üstlenen Suzan Sabancı Dinçer ve eşi Haluk Dinçer`in ev sahipliğinde konuklara öğle yemeği ikramında bulunulacağı belirtildi.
MANASTIRIN RESTORASYONU ÇEVRECİLERİN TEPKİSİNİ ÇEKMİŞTİ
Öte yandan, yüzde 80`i çökmüş haldeyken geçtiğimiz yıllarda Suzan Sabancı Dinçer tarafından satın alınarak, yaklaşık üç yıl önce de restorasyonuna başlanan Ay Işığı Manastırı`nın 1. derecedeki doğal sit alanında olması nedeniyle doğayı tahrip ettiğini iddia eden ilçedeki çevreciler, orijinaline de uygun olmadığına inandıkları manastırın inşaatının durdurulması için bir dizi eylemler yapmışlardı.
Eski adı Çevre ve Orman Bakanlığı yeni ismi ise; Orman ve Su İşleri Bakanlığınca, içinde manastırında bulunduğu Ayvalık Adaları Tabiat Parkı`nın büyük bir bölümünün 2004 yılında mutlak koruma alanı içerisindeyken, 2009 yılında bakanlıkça yeniden düzenlenen Uzun Devreli Revizyon Planında mutlak koruma alanından sınırlı koruma alanına çevrilmesi sonrasında konuyu yargıya taşıyan 27 sivil toplum kuruluşunun oluşturduğu Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Koruma Platformu`nun ilçe halkından 1 TL`lik sembolik rakamlarla topladığı paralarla Danıştay 6. Hukuk Dairesinde açtığı söz konusu revizyon planına itirazla ilgili dava ise sürüyor.