YEREL HABERLER - 16 Mart 2012 Cuma 15:28

NOSTALJİK TRAMVAY GENÇLEŞİP YEDİSELVİLER’E UZAYACAK

A
A
A
NOSTALJİK TRAMVAY GENÇLEŞİP YEDİSELVİLER’E UZAYACAK

Bursa Büyükşehir Belediyesi, Cumhuriyet Caddesi ve Davutkadı arasında işleyen nostaljik tramvaya talep yoğun olunca yeni vagon siparişi verdi. Mevcut 1952 model 3 tramvaya ilaveten 1993 model 3 yeni vagon Almanya’dan Bursa’ya ulaşırken, Nisan başında yeniden kazma vurulmasıyla hat Yediselviler’e kadar uzayacak.
Almanya’dan sipariş edilen 20 metre uzunluğundaki 120 kişi kapasiteli 3 tramvay İncirli Caddesi’nde raylara indirildi.
Burulaş Genel Müdürü Levent Fidansoy, Almanya’nın Bochum şehrinden sipariş edilen ve özel tırlarla Bursa’ya getirilen 1993 model 3 tramvayı raya indirdiklerini belirterek, “Nostaljik tramvaylara oranla yolcu kapasitesi daha fazla olan tramvaylar, yapılacak bakımın ardından vatandaşların hizmetine sunulacak. Tramvaylara ilk önce teknik ve elektrik bakımı yapılacak, ardından dış dizaynı Bursa’yı simgeleyen yeşil-beyaz renge boyanacak. Dün mecliste alınan kararla Nisan başı hattın uzatılması için yeniden kazma vuruyoruz. 2,5 kilometrelik hatta 650 metre daha ilave yaparak Yediselviler’e götüreceğiz. Hedefimiz ise tramvayı Siteler’e ulaştırmak” dedi.
20 dakikada bir olan seferleri 10 dakikaya indireceklerini, günde 3 bin olan yolcu taşıma kapasitesini 8 bine çıkartmayı hedeflediklerini kaydeden Fidansoy, “Yeni tramvaylar daha genç. Almanya’da aktif olarak çalışırken satın aldık. 1993 model ve 20 metre uzunluğunda. Mevcut tramvaya göre iki kat yolcu taşıyabiliyor. Önümüzdeki günlerde 3 yeni tramvayı devreye alacağız. Böylelikle Zafer Meydanı Davutkadı arasında 6 tramvay hizmet verecek. Hattı da Yediselviler Mahallesi’ne kadar en kısa sürede uzatacağız” diye konuştu.
İncirli Caddesi üzerinde ki esnaflar ise tramvay hattının cadde üzerinden geçmesinden son derece memnun. Tramvayın caddeye girmesinin ardından işlerinin düzeldiğini ifade eden Ali Arslan, "Belediyemizin katkılarıyla buraya ilk önce demir yolu ağı döşendi. Güzel bir çalışma oldu. Tramvayın çalışmaya başlamasının ardından caddeye canlılık geldi. Yeni gelen tramvayları da görünce murtlu olduk. Demiryolu ağının uzatılması trafiğin rahatlaması açısından iyi oluyor. Esnaf olarak memnunuz" dedi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Osmanlı kuruluşunda Sakarya: "Bu şehir yüzyıllara uzanan tarihi kimliğin taşıyıcısıdır" Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin nisan ayı kültür sanat etkinlikleri çerçevesinde Osmanlı’nın kuruluş sürecinde Sakarya’nın yeri ele alındı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen nisan ayı kültür sanat etkinlikleri, "Şehir Konuşmaları" serisiyle devam etti. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen "Osmanlı’nın Kuruluşunda Sakarya" konulu programın moderatörlüğünü Dr. Mehmet Alper Cantimer üstlenirken, programda konuşmacı olarak Prof. Dr. Haşim Şahin yer aldı. Konuşmasında Sakarya’nın Osmanlı öncesi ve sonrası dönemlerde bir geçiş ve oluşum bölgesi olduğunu belirten Prof. Dr. Haşim Şahin, "Sakarya, sadece bugünün bir şehir adı değildir, aynı zamanda yüzyıllar öncesine uzanan bir tarihi kimliğin taşıyıcısıdır. Orhan Cami, Ağa Cami gibi yapılar, bu bölgenin kuruluş sürecine ne kadar yakın ve etkili olduğunu açıkça gösteriyor. Adapazarı merkezle sınırlı olmayan bu tarih, Kaynarca, Geyve, Pamukova gibi çevre bölgelerde de kendini belli eder. Bu coğrafya, bir devlet fikrinin adım adım mayalandığı yerlerdir" dedi. "Esas kurumsallaşma Orhan Gazi döneminde başlar" Moderatör Dr. Mehmet Alper Cantimer’in yönelttiği sorulara cevap veren Prof. Dr. Şahin, konuşmasında Osmanlı’nın kurucu figürlerine dair yaygın algıya da dikkat çekerek, "Tarih kitaplarında Osman Gazi ön plandadır, fakat esas kurumsallaşma Orhan Gazi döneminde başlar. Askeri düzen, idari yapı, sosyal kurumlar onun döneminde inşa edilmiştir. Sakarya ve çevresinde inşa edilen camiler, medreseler, zaviyeler bu yapının izleridir. Yani biz burada sadece fetihlerden değil, bir medeniyetin ilk taşlarından bahsediyoruz" diye konuştu.