Mersin Büyükşehir Belediye Başkan vekili Kemal Sığırcıkoğlu, sağlıklı toplumların oluşmasında emek veren sağlıkçıların hayatımızdaki yerinin yadsınamaz olduğunu belirterek, “Şüphesiz hekimlerimizin gerçekleştirmiş oldukları bu onurlu çalışmalara insanlık her zaman minnet duymuştur" dedi.
Sığırcıkoğlu, ’14 Mart Tıp Bayramı’ nedeniyle yaptığı açıklamada, insan sağlığının korunması ve geliştirilmesinin bütün demokratik ve sosyal devletlerde olduğu gibi Türkiye için de öncelikli olduğunu vurguladı. Sığırcıkoğlu, "Etkin ve kaliteli bir sağlık sistemi, güçlü ve nitelikli bir toplumun en önemli şartıdır. Sağlık hizmetlerine yönelik yatırımları arttırarak sağlık hizmetleri kalitesini yükseltmek, bütün vatandaşlarımızın eşit koşullarda bu hizmetlerden yararlanmalarını sağlamak merkezi hükümetlerin en temel görevidir" diye konuştu.
Sosyal devlet anlayışının en önemli unsurlarından birisinin sağlık hizmetlerinin gereği gibi yerine getirilmesi olduğunu belirten Sığırcıkoğlu, “Sağlıklı hayat, insanların vazgeçemeyeceği temel bir haktır. Etkin ve kaliteli bir sağlık sistemi, nitelikli bir toplumun en önemli şartıdır” şeklinde konuştu.
ESOB BAŞKANI DİNÇER; "SAĞLIK HİZMETİNDEN HERKES EŞİT YARARLANMALI"
Mersin Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Talat Dinçer de vatandaşın, hasta ve doktorların çözüm bekleyen bir çok sorunu bulunduğunu belirterek, daha kaliteli sağlık hizmetinin verilebilmesi için sağlık hizmetlerinden tüm vatandaşların eşit olarak yararlandırılması gerektiğini söyledi.
Açıklamasında devredilen 4-a ve 4-c kapsamındaki kişilerin prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın sürekli sağlık hizmeti aldığını, ancak 4-b kapsamındaki bir esnafın primini 2 ay geciktirmesi durumunda sağlık hizmetinden yararlanamadığına vurgu yapan Dinçer, bunun Anayasa’nın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu kaydetti. Dinçer, şöyle devam etti; "Daha önce primini bir gün aksatsa ve ilgili kuruma bir lira dahi borcu olsa bile sağlık hizmetinden yararlanamayan devredilen 4-b kapsamındaki sigortalılarımız, yapılan iyileştirme ile prim borcunu 2 ay aksatmaları halinde sağlık hizmetinden yararlanamayacak. Bu olumlu bir iyileştirme. Ancak devredilen diğer sosyal güvenlik kuruluşlarına bakıldığında, 4-b’li esnaf sanatkarımıza yine haksızlık yapılıyor. Örneğin 4-a ya da 4-c’li kapsamındaki kişiler prim borcu olup olmadığına bakılmaksızın sürekli sağlık hizmetinden yararlanabilirken, 4-b kapsamındaki Bağ-Kur’lu bir esnaf primini iki ay aksatması halinde sağlık hizmeti alamamaktadır. Bu haksızlık giderilmeli, 4-b kapsamındaki esnaf sanatkarlarımız da diğer devredilen sosyal güvenlik kurumlarıyla aynı haklara sahip olmalıdır.”