YEREL HABERLER - 12 Mart 2012 Pazartesi 10:09

NEVŞEHİR BELEDİYESİ İLE İŞVEÇ HARRYDA ORTAK PROJEDE BULUŞACAK

A
A
A
NEVŞEHİR BELEDİYESİ İLE İŞVEÇ HARRYDA ORTAK PROJEDE BULUŞACAK

Nevşehir Belediyesi ile İsveç’in Harryda Belediyesi’nin ortaklaşa hazırladığı "Eşit Fırsatlar" adı altında hazırlanan proje İsveç Uluslararası Yerel Demokrasi Merkezi’nden hibe kazandı.
6 Ekim 2011 tarihinde Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ile Harryda Belediye Başkanı Annette Eiserman tarafından imzalanan Nevşehir ile İsveç’in Harryda kentinin kardeş kent protokolü ardından her iki belediye ile ilişkilerin geliştirilmesi alanında önemli bir adım atıldı.Nevşehir Belediyesi ile İsveç’in Harryda Belediyesi ortaklığında hazırlanan "Eşit Fırsatlar" isimli proje, İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın bir parçası olan İsveç Uluslararası Yerel Demokrasi Merkezi’nden hibe desteği almaya hak kazandı.
Geçen yıl, Nevşehir Belediyesi Strateji Geliştirme Müdürlüğü tarafından, AB desteği almayı hak eden projelerden biri olan "Yerel Yönetim Reformu Uygulamasının Devamına Destek Projesi" kapsamında yapılan çalışmaların ardından imzalanan kardeş kent protokolü ile birlikte hazırlanan proje ile her iki kent arasında işbirliğinin daha da güçlenmesi planlanıyor. 2014 yılına kadar sürecek olan projenin ilk aşamasında Mayıs ayı içerisinde Nevşehir Belediyesi’nden bir heyet, İsveç’teki engellilerle ilgili iyi uygulama örneklerini yerinde görmek için ziyarette bulunacak. Karşılıklı olarak devam edecek ziyaretler sonrasında engellilerimizin günlük yaşantısında kolaylık sağlayacak en iyi yöntemlerin uygulanması için çalışmalar başlayacak.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Osmanlı kuruluşunda Sakarya: "Bu şehir yüzyıllara uzanan tarihi kimliğin taşıyıcısıdır" Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin nisan ayı kültür sanat etkinlikleri çerçevesinde Osmanlı’nın kuruluş sürecinde Sakarya’nın yeri ele alındı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen nisan ayı kültür sanat etkinlikleri, "Şehir Konuşmaları" serisiyle devam etti. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen "Osmanlı’nın Kuruluşunda Sakarya" konulu programın moderatörlüğünü Dr. Mehmet Alper Cantimer üstlenirken, programda konuşmacı olarak Prof. Dr. Haşim Şahin yer aldı. Konuşmasında Sakarya’nın Osmanlı öncesi ve sonrası dönemlerde bir geçiş ve oluşum bölgesi olduğunu belirten Prof. Dr. Haşim Şahin, "Sakarya, sadece bugünün bir şehir adı değildir, aynı zamanda yüzyıllar öncesine uzanan bir tarihi kimliğin taşıyıcısıdır. Orhan Cami, Ağa Cami gibi yapılar, bu bölgenin kuruluş sürecine ne kadar yakın ve etkili olduğunu açıkça gösteriyor. Adapazarı merkezle sınırlı olmayan bu tarih, Kaynarca, Geyve, Pamukova gibi çevre bölgelerde de kendini belli eder. Bu coğrafya, bir devlet fikrinin adım adım mayalandığı yerlerdir" dedi. "Esas kurumsallaşma Orhan Gazi döneminde başlar" Moderatör Dr. Mehmet Alper Cantimer’in yönelttiği sorulara cevap veren Prof. Dr. Şahin, konuşmasında Osmanlı’nın kurucu figürlerine dair yaygın algıya da dikkat çekerek, "Tarih kitaplarında Osman Gazi ön plandadır, fakat esas kurumsallaşma Orhan Gazi döneminde başlar. Askeri düzen, idari yapı, sosyal kurumlar onun döneminde inşa edilmiştir. Sakarya ve çevresinde inşa edilen camiler, medreseler, zaviyeler bu yapının izleridir. Yani biz burada sadece fetihlerden değil, bir medeniyetin ilk taşlarından bahsediyoruz" diye konuştu.