GENEL - 12 Mart 2012 Pazartesi 16:18

BABADAN KALAN PEKMEZ TAVASI MİRASÇILARI MAHKEMELİK ETTİ

A
A
A
BABADAN KALAN PEKMEZ TAVASI MİRASÇILARI MAHKEMELİK ETTİ

Rize’de, babadan kalan pekmez tavası akrabaların arasını açınca mahkeme kararıyla tavaya el konuldu.
Uzun bir süre önce ölen Nusret Akyıldız tarafından alınan 21 kilo ağırlığındaki bakır pekmez tava, Yunus ve Sinan Akyıldız kardeşlere kaldı. İki kardeş dönüşümlü olarak tavayı kullanmaya başladı. Ancak, bir süre sonra Sinan Akyıldız da hayatını kaybetti. Tava ise Sinan Akyıldız’ın eşi Sergen Akyıldız da kaldı.
Yunus Akyıldız pekmez yapmak için tavayı istedi. Sergen Akyıldız tavanın kendisine ait olduğunu söyleyerek tavayı vermedi. Yunus Akyıldız da bunun üzerine Rize Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.
Mahkeme, 11 Mayıs 2010 tarihinde tavanın Nusret Akyıldız’ın hayatta olan oğlu Yunus Akyıldız da kalmasına karar verdi. Sergen Akyıldız da mahkeme kararına rağmen tavayı vermek istemeyince Rize İcra Müdürlüğü mahkeme kararına dayanarak tavaya el koydu ve Yunus Akyıldız’a teslim etti.
Olayı anlatan Yunus Akyıldız, tavanın babasından kaldığını belirterek şöyle konuştu: "Bu tava 60 yıllık. Sadece ben değil kime lazımsa kullanması için veriyorduk. Ancak, rahmetli kardeşimin eşi tavayı bana vermeyince mahkemeye başvurmak zorunda kaldım. İcra yoluyla tavayı geri aldım. Şimdi tavayı kullanmaya devam ediyoruz"
21 kilo olan tavanın maddi değerinin 200 TL olduğu tahmin ediliyor. Davayı kaybeden Sergen Akyıldız’ın ödediği mahkeme ve avukat masraflarının ise tavanın maddi değerinin çok üstünde olduğu belirtildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Osmanlı kuruluşunda Sakarya: "Bu şehir yüzyıllara uzanan tarihi kimliğin taşıyıcısıdır" Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin nisan ayı kültür sanat etkinlikleri çerçevesinde Osmanlı’nın kuruluş sürecinde Sakarya’nın yeri ele alındı. Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen nisan ayı kültür sanat etkinlikleri, "Şehir Konuşmaları" serisiyle devam etti. Ofis Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen "Osmanlı’nın Kuruluşunda Sakarya" konulu programın moderatörlüğünü Dr. Mehmet Alper Cantimer üstlenirken, programda konuşmacı olarak Prof. Dr. Haşim Şahin yer aldı. Konuşmasında Sakarya’nın Osmanlı öncesi ve sonrası dönemlerde bir geçiş ve oluşum bölgesi olduğunu belirten Prof. Dr. Haşim Şahin, "Sakarya, sadece bugünün bir şehir adı değildir, aynı zamanda yüzyıllar öncesine uzanan bir tarihi kimliğin taşıyıcısıdır. Orhan Cami, Ağa Cami gibi yapılar, bu bölgenin kuruluş sürecine ne kadar yakın ve etkili olduğunu açıkça gösteriyor. Adapazarı merkezle sınırlı olmayan bu tarih, Kaynarca, Geyve, Pamukova gibi çevre bölgelerde de kendini belli eder. Bu coğrafya, bir devlet fikrinin adım adım mayalandığı yerlerdir" dedi. "Esas kurumsallaşma Orhan Gazi döneminde başlar" Moderatör Dr. Mehmet Alper Cantimer’in yönelttiği sorulara cevap veren Prof. Dr. Şahin, konuşmasında Osmanlı’nın kurucu figürlerine dair yaygın algıya da dikkat çekerek, "Tarih kitaplarında Osman Gazi ön plandadır, fakat esas kurumsallaşma Orhan Gazi döneminde başlar. Askeri düzen, idari yapı, sosyal kurumlar onun döneminde inşa edilmiştir. Sakarya ve çevresinde inşa edilen camiler, medreseler, zaviyeler bu yapının izleridir. Yani biz burada sadece fetihlerden değil, bir medeniyetin ilk taşlarından bahsediyoruz" diye konuştu.