Akdeniz foku Badem’in veteriner hekim A.G. tarafından işkence gördüğü iddiaları, Türk Veteriner Hekimler Birliği İzmir Veteriner Hekimler Odası Başkanı Suat Çelikel tarafından yalanlandı. Çelikel, Badem’in işkence görmediğini, eğitimi için uygulanan yöntemin videolarının çekilerek basına yanlış lanse edildiğini söyledi.
Suat Çelikel, yaptığı açıklamada, Badem’e uygulanan bu yöntemin bir tür ödül ve ceza yöntemi olduğunu ifade ederek, bu yöntemin bütün hayvanları eğitirken kullanıldığını, hayvan haklarına aykırı bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Badem’in eğitimi sırasında görüntüleri kaydeden kişi ile Veteriner Hekim A.G. arasında bir dava bulunduğunu da söyleyen Çelikel, bu görüntülerin basına verilmesinde art niyetli bir amaç olabileceğini kaydetti. Badem’in neden böyle bir eğitime tabi tutulması gerektiğine
de değinen Çelikel, "Badem insanlara alışkın bir hayvan ve doğaya salındığında tehlikeli olabiliyor. Asıl amacı oyun oynamak ancak insanlar haklı olarak bunun oyun olmadığını anlıyor. Badem 2007 yılında Gökova Körfezi’nden doğaya bırakılmıştır. Ancak iki gün sonra bir Alman turist ve 8 kişiyi ısırdığı tespit edilmiştir" dedi.
En son kullanılan yöntemin başarılı olduğunu düşündüğünü söyleyen Çelikel, "A.G. Hollanda’da, Yunanistan’da da Akdeniz foku konusunda eğitim almış birisidir. Bu konuda başarılı oldu bence, Badem artık görünmüyor. Bana kalırsa Badem açık denizlerde insanlardan uzak özgürce yüzüyor" ifadelerini kullandı.
2006 yılında yaralı halde bulunan Akdeniz foku "Badem", Akdeniz Foku Araştırma Grubu (AFAG) tarafından 5 Aralık 2006 tarihinde İzmir Foça’da rehabilite edildikten sonra 28 Nisan 2007 tarihinde Gökova Körfezi’nde Karacasöğüt köyündeki bir koyda yaptırılan özel bir havuza nakledilmiş, burada AFAG ve veterinerler gözetiminde eğitime tabi tutulmuştu. Badem, 7 Ocak 2010 tarihinde yaban hayatına alıştığı belirtilerek çiftleşmesi için salıverilmiş, daha sonra da zaman zaman koylarda görülmüştü.