Kayseri Karaçay Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Musa Uğurlu, Sovyet hükümetinin Karaçay-Malkar Türklerini, sürgünün 68. yıldönümünde andı.
Başkan Uğurlu ve dernek üyeleri, Cumhuriyet Meydanı’nda bir basın açıklaması yaptı. Uğurlu, "Karaçay-Malkar Türkleri tek bir kavim olmasına rağmen Sovyetlerin "böl, parçala, yönet" politikası gereği sanki ayrı ayrı kavimlermiş gibi Karaçay ve Malkar olmak üzere ikiye bölünmüştür. İkinci Dünya Savaşı’nda Almanlarla işbirliği yaptığı gerekçesiyle Sovyetler tarafından Karaçay-Malkar Türkleri büyük zulümler görmüşlerdir. Halk büyük bir endişe ve korku içerisindedir. Eli silah tutan bütün yetişkin erkek nüfus Sovyet ordusunda görev yapmaktadır ve henüz cepheden dönmemiştir. Sovyet aleyhtarı Karaçay-Malkarların büyük bir kısmı ülkeyi terk etmiştir.Yani ülkede sadece yaşlı erkek ve kadın nüfus ile çocuklar kalmıştır7. İşte bu çaresiz yaşlı ve çocuklardan oluşan halk Sovyet ordusunun kıyımına uğramıştır. Almanların Kafkasya’dan çekilmesinden hemen sonra 15 Ocak 1943 tarihinde Kızıl Ordu Birlikleri uçak, tank ve toplarla Karaçay-Malkar topraklarına büyük bir saldırı gerçekleştirmiştir ve bütün Karaçay-Malkar köylerini yerle bir etmiştir. Fakat Sovyet hükümeti bununla da yetinmemiş, 2 Kasım 1943 tarihinde Karaçaylıları, 8 Mart 1944 tarihinde de Malkarlıları top yekün başta Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan olmak üzere Orta Asya’nın muhtelif yerlerine sürün etmiştir. 20 Kasım tarihinden 8 Mart 1944 tarihine kadar 110 bin Karaçay-Malkarlı tren istasyonlarına yığılarak hayvan vagonlarına doldurdular ve Orta Asya’nın muhtelif yerlerine dağıttılar" dedi.
Karaçay-Malkar Türkleri sürgünden döndükten sonra onlara eski köylerine ve evlerine yerleşme izni verilmediğini belirten Uğurlu, "Karaçay-Malkar Türkleri kolhozlara, sovhozlara, kömür ocakları yanında inşa edilen barakalara zorunlu olarak yerleştirilmiştir. Sürgünün 68. yıldönümünde sürgün sırasında hayatını kaybeden Karaçay-Malkarlıları rahmetle anıyoruz" diye konuştu.