GENEL - 08 Mart 2012 Perşembe 13:15

SURİYE`DEN TÜRKİYE`YE KAÇIŞ

A
A
A
SURİYE`DEN TÜRKİYE`YE KAÇIŞ

Suriye’de, Esad yanlısı Ordu Birlikleri ile Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) arasındaki çatışmalar her geçen gün şiddetini arttırıyor. Çatışmalardan kaçan Suriyeliler ise, yasa dışı yollarda sınırı geçip Türkiye’ye sığınıyor.
Türkiye sınırına yakın kentlerde, Ordu Birlikleri ile Özgür Suriye Ordusu arasındaki çatışmaların artması, Türkiye’ye yeni bir göç dalgası başlattı. Hatay’ın, Altınözü, Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerinden sınırı aşarak Türkiye’ye sığınma talebinde bulunan Suriyelilerin sayıları her geçen gün artıyor. Hatay’daki çadır kentlerde kalan ve 2011 yılının son aylarında 6 bine kadar düşen Suriyelilerin sayıları 11 bini geçti.
Suriye Ordu Birlikleri’nin, Türkiye sınırına yakın ve muhaliflerin kontrolündeki Aynbayda, Hama, Humus ve Hirbitçöz gibi kentlere saldırması, Türkiye’ye sığınma taleplerinin de sayısını arttırıyor.
Son bir ayda yaşanan çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin sayıları her geçen gün artıyor. Dışişleri yetkililerinden alınan bilgilere göre, son bir ayda 2 bin 500 Suriyeli Türkiye’ye sığınırken; son bir haftada aralarında yaralıların da bulunduğu 800 Suriyeli Türkiye’ye sığındı.
Bu arada, çatışmaların sınıra yaklaşmasıyla artan girişler dün gece de yaşandı. Dün gece, Hatay’ın, Altınözü, Reyhanlı ve Yayladağı ilçelerinden sınırı aşan 223 Suriyeli daha Türkiye’ye sığındı. Bu girişlerle, bir ara 6 binlere kadar düşen Hatay’daki Suriyelilerin sayıları 12 bine yaklaştı.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır’da diyabet semineri Diyarbakır Final Okulları ev sahipliğinde Diyabetli Çocuklar Vakfı (Diyaçev) tarafından Tip 1 diyabet tedavisindeki güncel gelişmeler ve sensörlerin etkili kullanımı semineri düzenlendi. Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, diyabet tedavisindeki uzmanlığıyla önemli bilgiler paylaşarak katılımcıları bilgilendirdi. Etkinlik, Diyarbakır’ın yanı sıra bölge illerden birçok aileyi bir araya getirdi. Seminere, Mardin Artuklu Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Nuri Özbek başkanlığında Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Diyarbakır Çocuk Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dicle Üniversitesi Çocuk Hastanesi ve Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden çocuk endokrinoloji uzmanları da katılım sağladı. Yaklaşık 2 saat süren seminerde, 350’ye yakın kişi yer aldı ve diyabet yönetimi ile sürekli glikoz ölçüm sensörlerinin kullanımı hakkında kapsamlı bilgiler verildi. Prof. Dr. Şükrü Hatun, seminer sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı. Diyaçev çalışma grubunda yer alan Prof. Dr. Mehmet Nuri Özbek, diyabet farkındalığını artırmak ve diyabetli ailelere destek sağlamak adına bu tür etkinliklerin büyük önem taşıdığını belirtti. Diyabetli bireyler ve aileleri için bilinçlendirme faaliyetlerinin önemine vurgu yapılan etkinlik, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.