YEREL HABERLER - 05 Mart 2012 Pazartesi 10:40

AYDIN İNCİR İHRACAATINDAN YILLIK 80 MİLYON DOLAR GELİR ELDE EDİYOR

A
A
A
AYDIN İNCİR İHRACAATINDAN YILLIK 80 MİLYON DOLAR GELİR ELDE EDİYOR

Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünlerinin başında gelen incir’in anavatanı olan Aydın’da üretilen incirin ihraç edilen yüzde 60’lık kısmından yıllık ortalama 70-80 Milyon dolar gelir elde ediliyor.
Aydın denince ilk akla gelen ürün olan incir, bir çok ailenin geçim kapısı konumunda. Üreticiden, işleyicisine, ihracatçısına varana kadar bir çok kesimin geçim kaynağı olan incir Aydın ekonomisine katkısı kadar insan sağlığını da olumlu etkiliyor. Türkiye’de üretilen incir miktarının yüzde 85’lık kısmını karşılayan Aydın’da 6 milyon 487 adet incir ağacı bulunuyor. Aydın’da 38 bin hektar alanda yapılan incir üretiminden yıllık ortalama 55 bin ton incir elde ediliyor.
EN FAZLA FRANSAY’A İHRAÇ EDİLİYOR
Aydın ili açısından en önemli ihraç ürünü olan kuru incir Türkiye’nin geleneksel ihraç ürünleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Aydın’da üretilen incirin yaklaşık yüzde 5’i taze olarak pazarlanmakta, kalan incir ise kuru incir olarak değerlendirilmekte. Ege bölgesinde incir islemesi, paketlemesi yada dış satımı yapan 100 e yakın kayıtlı firma bulunuyor. Bu firmaların tamamına yakını Aydın’da yer alıyor. Aydın’dan ihraç edilen kuru incirin yüzde 70-75’lik bölümü Avrupa Birliği ülkelerine, geri kalan kısmı ise, uzak doğu ve orta doğu ülkelerine ihraç ediliyor. Aydın’dan kuru incir ihracat edilen ülkeler 8 Bin ton ile Fransa ilk sırada yer alırken, onu sırasıyla 7 Bin ton ile Almanya ve 6 Bin ton ile İtalya izliyor. Aydın yıllık 40 Bin ton incir ihracatından yaklaşık 70-80 milyon dolar gelir sağlıyor.
AYDIN İNCİRİNİN YÜZDE 90’NI EKOLOJİK
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü, Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) ve Ege Üniversitesinin incir için yapmış olduğu araştırmaya göre Aydın’da üretilen incirlerin yüzde 90’nının ekolojik olduğu tespit edildi. fakat üreticilerin birçoğunun sertifikalı üretim yapmadığı için ürünlerin normal ürün statüsüyle satıyor. Geçimini incirden sağlayan 33 Bin çiftçi aile arasından belirlenen örneklerin Aydın Ticaret Borsası Laboratuarları’nda yapılan analizlerinde örnek ürünlerin yüzde 90’nında kimyasal bir ilaç kalıntısına rastlamadığı tespit edildi.
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Diyarbakır Diyarbakır’da diyabet semineri Diyarbakır Final Okulları ev sahipliğinde Diyabetli Çocuklar Vakfı (Diyaçev) tarafından Tip 1 diyabet tedavisindeki güncel gelişmeler ve sensörlerin etkili kullanımı semineri düzenlendi. Koç Üniversitesi Hastanesi Çocuk Endokrinoloji ve Diyabet Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Şükrü Hatun, diyabet tedavisindeki uzmanlığıyla önemli bilgiler paylaşarak katılımcıları bilgilendirdi. Etkinlik, Diyarbakır’ın yanı sıra bölge illerden birçok aileyi bir araya getirdi. Seminere, Mardin Artuklu Üniversitesinden Prof. Dr. Mehmet Nuri Özbek başkanlığında Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Diyarbakır Çocuk Hastanesi, Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Dicle Üniversitesi Çocuk Hastanesi ve Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden çocuk endokrinoloji uzmanları da katılım sağladı. Yaklaşık 2 saat süren seminerde, 350’ye yakın kişi yer aldı ve diyabet yönetimi ile sürekli glikoz ölçüm sensörlerinin kullanımı hakkında kapsamlı bilgiler verildi. Prof. Dr. Şükrü Hatun, seminer sonunda katılımcıların sorularını yanıtladı. Diyaçev çalışma grubunda yer alan Prof. Dr. Mehmet Nuri Özbek, diyabet farkındalığını artırmak ve diyabetli ailelere destek sağlamak adına bu tür etkinliklerin büyük önem taşıdığını belirtti. Diyabetli bireyler ve aileleri için bilinçlendirme faaliyetlerinin önemine vurgu yapılan etkinlik, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.