Adıyaman’ın Besni ilçesine bağlı Çakallı köyü yakınlarına yapılması gündemde olan ancak yapımına bir türlü başlanamayan Ardıl Barajı Proje çalışmaları başladı.
Ardıl Su Depolama Barajı projesi ile çay üzerindeki su depolanarak arazi sahiplerine düzenli bir şekilde ulaştırılacak. Bu sayede 2 bin 573 hektarlık alan sulu tarıma kavuşmuş olacak. Su depolama barajının 15 milyon metreküp civarında su depolama kapasitesine sahip olacağı belirtildi.
Projeyle ilgili Çakallı köyünde bir toplantı düzenlendi. Toplantıya, Besni Kaymakamı Gürkan Demirkale, İlçe Özel İdare Müdürü İbrahim Yıldız, Adıyaman İl Çevre ve Şehircilik Müdürü İlçe Hizmetleri Müdür Vekili Abdulgani Adıyaman, Gaziantep Envoy Çevre Mühendislik ve Laboratuvar Hizmetleri şirket sahibi Mesut Hız, Çakallı ve Çorak köyü muhtarları ve köylü vatandaşlar katıldı.
"Ardıl Barajı Su Depolama Projesi Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman illerine denk geliyor" diyen Mesut Hız,
bu projenin amacının çay üzerindeki suyun depolanması ve suyun arazi sahiplerine düzenli bir şekilde ulaştırılması olduğunu söyledi.
Barajın Çakallı köyünün alt çıkışında Ardıl Çayı’nın üzerinde yer aldığını anlatan Hız, şöyle konuştu: "Su arkaya doğru depolanacak ve 3 tane malzeme sahası yapılacak. Bunlardan bir tanesi Köklüce köyünün girişinde kil malzeme sahası, diğeri barajın hemen yanında Karalar köyüne yakın yine bir kil malzeme sahası ve Pazarcık Aksu ilçesinde kum çakıl ocağı olacak."
Ardıl Çayının sağında ve solundaki yaklaşık 2 bin 573 hektar alanın sulanacağını belirten Hız, şunları söyledi: "Yani DSİ’nin hesabına göre, burada depolanan suyun bu kadar alana yettiği söyleniyor. Yani 2 bin 573 hektarlık alan sulu tarıma kavuşmuş olacak. Barajın enerji özelliği şu an yok. Planlanan sadece su depolama barajı. Bu baraj 15 milyon metreküp civarında su depolayacak. Barajın alt kısmında dere yatağına yakın bir yerde yapı olacak. Bu yapı derenin yatağında belli bir miktarda bırakılacak.
Oradan su, düzenleyiciye gelecek ve kanallara girişi yapılarak 2 bin 573 hektar alan sulanacak. Belli bir mevzuat içerisinde ilk adımlardan bir tanesi çet raporudur."
Çevre değerlendirmesi ve daha sonra Ankara’da toplantılar yapılacağını anlatan Hız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu toplantılar sonucunda bakanlıkta tüm mevzuatlara bakıldıktan sonra barajın inşaat aşamasına geçilecek. İnşaat aşamasında bizim ön gördüğümüz 437 dekar alanın kamulaştırılması gündeme geliyor. Bu işlem sırasında 70 kişinin orada sürekli istihdam edeceği planlanmakta. Yapılacak olan bu barajın yüksekliği 57.5 metre olacak. Barajın kemer uzunluğu 319 metre olacak. Bu kemer üzerine 10 metre
genişliğinde bir de yol yapılacak. Burada 70- 80 işçinin çalışması planlanıyor."
Konuşmanın ardından soru cevap şeklinde devam eden toplantı, genel bilgilendirmenin ardından sona erdi.