Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Taha Al, Van Valiliğinin İstanbul Teknik, Yıldız Teknik ve Sakarya Üniversiteleri ile yaptığı protokol çerçevesinde, ’risk’ grubu olarak değerlendirilen orta hasarlı binalarda inceleme yapılmasının çok önemli ve yerinde bir karar olduğunu belirtti.
Van’da 23 Ekim ve 9 Kasım’da meydana gelen depremlerde orta hasar gören binaların tekrar incelenmesi için valilik ile Sakarya, İstanbul Teknik ve Yıldız Teknik Üniversiteleri arasında yapılan protokol çerçevesinde, binalarda yapının beton sınıfını hesaplamak için kullanılan yöntem olan ’karot’ alma işlemi devam ediyor.
Alınan karotların kurumun bahçesinde kurulan iki çadırda oluşan laboratuvarda incelendiğini belirten Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Taha Al, çalışmaların 3 üniversiteden profesör ve doçentlerden oluşan bir uzman ekip tarafından yapıldığını söyledi. Laboratuvar sonuçlarının bir raporla Van Valiliği ile Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFED) Başkanlığına sunulacağını kaydeden Al, "Van Valiliğinin; İstanbul Teknik, Yıldız Teknik ve Sakarya Üniversiteleri ile yaptığı protokol çerçevesinde, ’risk’ grubu olarak
değerlendirilen orta hasarlı binalarda yapılan incelemeler çok önemlidir çünkü ağır hasarlı ve az hasarlı binaların durumu belliydi. Bu çalışmayla orta hasarlı binaların da durumu netleşmiş olacak. Bu binalarla ilgili yapılması gerekenler raporlardan sonra netlik kazanacak. Bu bağlamda laboratuvardan çıkan sonuçlar çok önemlidir" dedi.
Şimdiye kadar yaklaşık 5 bin binadan karot aldıklarını da vurgulayan Al, yaptıkları teknik incelemelerde hazır beton kullanılan binalardaki numunelerin, el yordamıyla yapılan betonlara göre daha güzel sonuçlar verdiğini tespit ettiklerinin altını çizdi.