Bitlis`in Ahlat ilçesinde üretilen sertifikalı patates tohumlarının, gerek ilçenin gerekse yörenin kaliteli ve verimli ürün ihtiyacını karşıladığı belirtildi.
Ahlat`ta yaklaşık 200 bin ton yemeklik ve 6 bin ton sertifikalı patates üretimi yapılırken, sertifikalı tohumdan elde edilen ürünlerin ise daha verimli ve kaliteli olması sebebiyle pazar koşullarının daha rahat olduğu belirtildi. İlçenin örnek çiftçilerinden olan Mesut Subaşı, Ahlat`ta tohumluk patatese olan rağbetin her geçen gün arttığını ifade ederek, Ahlat`ta en çok ``˜granola` patates tohumunun kullanıldığını söyledi. Ahlat`ta 40 bin dönümlük alanda üretilen patatesten 200 bin ton yemeklik, 6 bin ton ise sertifikalı patates üretildiğini ifade eden Mesut Subaşı, sertifikalı patateslerin çiftçilerin üretimini arttıracağını kaydetti. Subaşı, ``Ahlat`ta sertifikalı patates tohumunu özenle yetiştirerek çiftçilerimizin kullanımına sunuyoruz. Patates tohumlarımızı özel depolarımızda muhafaza ediyoruz. Granola başta olmak üzere 8 çeşit sertifikalı patates üretimi yapmaktayız. Bu üretimle birlikte ciddi bir pazar oluşmaya başladı. Sertifikalı tohum patatesleri ilçemizdeki çiftçilerimizin üretimini ve ürünlerini arttıracaktır. Geçmiş yıllarda ilçemize gelen patates tohumları hastalık bulaştırıyordu. Bu yıl ilçemize dışarıdan gelen sertifikasız tohumlara çiftçiler ilgi göstermedi. Tabi bunda Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğümüzün de sıkı takipleri göz ardı edilemez. Sertifikalı tohum ihtiyacı olan çiftçilerimizin tohum ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Bu tohumlara çevre il ve ilçelerden de talep oluyor. Bunun yanı sıra yoğun işsizliğin yaşandığı ilçemizde patates üretimi ile birlikte yaklaşık 10 bin kişi patates ekim alanlarında işçi konumunda istihdam etmektedir`` dedi.
Subaşı, sertifikalı patates yetiştirmeleri konusunda her zaman destek veren Tarım Gıda ve Hayvancılık Bitlis Müdürü Bülent Korkmaz, Ahlat İlçe Müdürü Nihat Keskin, personellerine ve emeği geçen herkese teşekkür ettiğini de sözlerine ekledi.