Ege-Koop`un Bornova Belediyesi`nin katkılarıyla düzenlediği Göç ve İzmir Kimliği paneline katılan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura, başta İzmir olmak üzere birçok kentte yaşanan çarpık ve düzensiz yapılaşmanın tek sorumlusunun hükümetler olduğunu belirterek, ``Bu işte belediye başkanlarının suçu, günahı yok`` dedi.
Panelin açılışında konuşan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır da, ``Göç baskısına karşı daha yüksek hızda karşılık vermemiz şart. Bu yönde atılan tüm adımların canı gönülden destekçisiyiz.`` diye konuştu. EGE-KOOP Genel Başkanı Hüseyin Aslan ise, beyin göçüne vurgu yaptı.
Büyükpark içindeki Bornova Belediyesi Nikah Sarayı Tesisleri`nde düzenlenen "Göç ve İzmir Kimliği" konulu panelde çarpıcı görüşler dile getirildi. Katılımın yüksek olduğu panelin açılışında konuşan Bornova Belediye Başkanı Prof. Dr. Kamil Okyay Sındır, İzmir`in modern yüzünün Ege-Koop gibi bu güçlü markalar sayesinde oluşabildiğini belirterek, `` Ege-Koop ülkemizin güçlü kuruluşlarından biri. Bugüne kadar yüz binlerce üyesini ev sahibi yapmış, sosyal sorumluluğu yüksek bir kooperatifler üst birliği. İzmir`i bugünkü durumundan daha ileriye taşımak için de göç baskısına karşı daha yüksek hızda karşılık vermemiz şart. Bu yönde atılan tüm adımların canı gönülden destekçisiyiz`` dedi.
Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan da, kapsamlı problem olan göçün hazırlayıcısı ve nedenlerinin tarım sektöründeki gerileme, arazilerin miras yoluyla bölünerek küçülmesi, kırsal kesimdeki yoksullaşma, işsizlik ve umutsuzluğun yarattığı yeni arayış, başka bir anlatımla da ``˜umuda yolculuk` olduğunu belirterek, ``Köy ve kent kültürünün bileşiminden bir ``˜melez kültür, melez kimlik` meydana geliyor. Bu olumsuz süreçte, Ege-Koop`un projelendirdiği modern ve sağlıklı kentlerdeki ortak yaşam; ``˜gettolaşma`nın önüne set çekmekte, hemşehrilik duygusunun yerini ``˜yurttaşlık bilinci`nin almasını sağlamaktadır`` diye konuştu.
Aslan, beyin göçüne de vurgu yaparak, ``Uygulanan ekonomik ve sosyal politikalar, yerel ve genel yönetimlerin çıkardığı engeller, yatırım yapmak isteyenin önünün kesilmesi; İzmir`den İstanbul`a ``beyin göçü`` ve ``işadamlarının göçü``ne ve ``sermaye göçü``ne sebep olmaktadır. Açıklamış olduğumuz İzmir Sağlık Serbest Bölgesi Mega Projesi ile bu olumsuzluğun da önüne geçilebilecektir`` İfadelerini kullandı.
"İZMİR ADETA AŞURE KENTE DÖNÜŞTÜ"
İki bölüm halinde gerçekleşen panelin sunuş bölümünde konuşan İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Burhan Özfatura, çarpıcı ifadeler kullandı. Gelinen süreçte kentlerin perişan halinin tek sorumlusunun merkezi idareler olduğunu öne süren Özfatura şunları söyledi: `` Gecekondulaşma tamamen bir mafya olayıdır. Buralarda oturan vatandaşlarımızın yüzde 73`ü kiracıdır. Türkiye`yi yönetenler özellikle 1960`dan sonra göç olgusu üzerine hareket etmemiş, ayrıca bunu oy avcılığı için kullanmayı tercih etmişlerdir. Başkanlığımız döneminde bu konuda defalarca hazine arazilerinin belediyelere satışını talep ettik ancak bu yerine getirilmedi. Şimdi etrafınıza bakın belediyeye ait arazilerde sorun var mı? Hayır, yok. Bütün sıkıntı hazine arazilerinde. TBMM, tam 11 defa imar affı çıkarmıştır. Yapanın yanına kar kalmıştır. Devlet isteseydi buna müsaade etmezdi. Oysa tam tersini yaptı. TBMM`nin imar affı sayısı on biri bulmuştur. Ve bugün İzmir adeta bir aşure kente dönüşmüştür. Gariban belediye başkanları da didinip durmaktadır. Sorumlu iktidarlardır.``
"Göç ve İzmir Kimliği" konulu panelin Sunuş bölümünde Nüfus Bilimci Mümtaz Peker, EÜ Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Önen ile Karşıyaka Belediyesi Eski Başkanı Cihan Türsen de birikimlerini paylaştı. Panel`in oturum başkanlığını İzmir Ticaret Odası Eski Başkanı Necip Kalkan yaptı. Konak Belediyesi Eski Başkanı Erdal İzgi, ESİAD 9. Dönem Başkanı Sıtkı Şükürer ve DEÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat Tuncay da görüşlerini paylaştı.