POLİTİKA - 27 Nisan 2012 Cuma 16:50

TUTUKLU VEKİLLERİN DURUMLARIYLA İLGİLİ SAОLANAN UZLAŞMA

A
A
A
TUTUKLU VEKİLLERİN DURUMLARIYLA İLGİLİ SAОLANAN UZLAŞMA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, tutuklu milletvekillerinin durumlarıyla için sağlanan uzlaşmayla ilgili olarak, "Memleket için her konuda sağlanan uzlaşma yarar getirir." dedi.
Sağlam, İHA muhabirine yaptığı açıklamada TBMM Başkanı Cemil Çiçek`in yaptığı girişimlerden olumlu sonuç çıkmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. "Bir uzlaşma sağlandıysa, memlekete hayırlı olsun demek lazım." diyen Sağlam, şöyle konuştu:
"Sayın meclis başkanı bir mutabakat sağlamak için gayret sarf ediyordu. Bu gayretler biraz olumlu bir şekle dönüştüğü anlaşılıyor. Memleket için her konuda uzlaşma yarar getiriyor. Dolayısıyla inşallah ülkemiz için hayırlı olur. Tabi bu işin başlangıcına bakarsanız daha aday gösterilirken insanların yasaların onlardan beklediği niteliklere sahip insanlar olarak gösterilmesi lazımdı. YSK o zaman böyle gösterdiğine göre onlarda seçilmiş durumdalar. Ama tabi içlerinde durumları birbirinden çok farklı
olanlar var. Dolayısıyla bir uzlaşma sağlandıktan sonra yapılması daha sağlıklı idi. Şimdi de bir uzlaşma sağlandıysa memlekete hayırlı olsun demek lazım."
27 NİSAN E-MUHTIRANIN 5. YILI
Sağlam, 27 Nisan 2007`de verilen e-muhtıraya ilişkin yöneltilen bir soruya ise, "Artık Türkiye`de darbeler dönemi bitmeli, bitti bir bakıma." cevabını verdi. Milli iradeye yapılan her türlü girişimden insanların zarar gördüğünü dile getiren Sağlam, demokrasiye yönelik her türlü müdahale niyetinin hesabının verilmesi gerektiğini kaydetti. Bu durumun bir hınç alma, rövanş alma olarak değerlendirilmemesi gerektiğini işaret eden Sağlam, şöyle konuştu:
"Bu bizim daha demokratik, hukuk devletine daha yakışır bir biçimde, gerek siyasi sistemimizin işleyişinde, gerek devlet yönetimimizin işleyişinde artık bu tip aksaklıkların olmaması gerek. Bütün dünyadaki ileri demokrasilerde olduğu gibi, demokrasimizin milli iradeye saygı içerisinde işlemesinin sağlanmasına yönelik faaliyetler bunlar. İnşallah ona hizmet eder diye düşünüyorum. Kimsenin ceza alması, hapse atılması hiç kimsenin amacı değildir. Ama önemli olan bir daha da bunların şu veya bu şekilde
konuşulmasından Türkiye`nin bunlarla zaman harcamasından kurtulmamız gerekir."
Demokrasiye müdahalelerin milli egemenliğe olduğu gibi ekonomiye de büyük zarar verdiğini hatırlatan Sağlam, 28 Şubat nedeniyle Türkiye`nin milyarlarca dolar zarara uğradığını belirtti. Sağlam, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bugün bir krizin çoğu zaman siyasi müdahale sözünün ülkeye milyarlarca dolara mal olduğunu biliyoruz. 28 Şubatın hesabını yapmış bazı ekonomistlerimiz var. Milyarlarca dolarlardan bahsediliyor. Arkasından gelen krizi de hesap ettiğiniz zaman dün akşam çok saygı duyduğum bir iktisat profesörü 65 milyar dolardan bahsediyor. `Nereye gitmiştir bu? Bunların araştırılması ortaya konması gerek` diyordu ki haklı. Onun için 28 Şubat`ta olduğu gibi buna bizzat teşebbüs edenlerin bunu büyük ölçüde sivil ya da
başka mahreçlerden tahrik edenlerin teşvik edenlerin mutlaka hesap sorulması suretiyle çok daha dengeli, çok daha ileri, çok daha milli iradeye saygılı bir demokrasinin ortaya çıkması bütün milletimizin menfaatinedir diye düşünüyorum."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Mersin Mersin’de son bir haftada aranan bin 121 kişi yakalandı Mersin’de son bir haftada gerçekleştirilen çalışmalarda, haklarında çeşitli suçlardan yakalama kararı bulunan bin 121 kişinin yakalandığı bildirildi. Aynı tarihler arasında gerçekleştirilen uyuşturucu ile mücadele çalışmalarında ise yakalanan 168 şahıs hakkında işlem yapılırken, 18 şüpheli de tutuklandı. Mersin’de Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı, Vali Ali Hamza Pehlivan başkanlığında yapıldı. Valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıda, kentte devam eden kamu yatırımları, vatandaşlara sunulan kamu hizmetleri, bunlara ilişkin iş ve işlemler, değişik başlıklarda sürdürülmekte olan ve planlanan projeler ele alındı, değerlendirmelerde bulunuldu. Koordinasyon toplantısının ardından güvenlik ve asayiş değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. İl genelinde güvenlik ve asayiş konularında yerine getirilen çalışmalar, suç ve suçlulara karşı gerçekleştirilen operasyonlar ve ilgili diğer hususlar ele alındı. "Çeşitli suçlardan 570 şüpheli gözaltına alındı" Vali Pehlivan, toplantıyla ilgili yaptığı açıklamada, 11-17 Kasım arasında emniyet ve jandarma ekiplerince yürütülen operasyonel çalışmalarda, haklarında çeşitli suçlardan yakalama kararı bulunan bin 121 kişinin yakalandığını belirtti. Pehlivan, aynı tarihler arasında dolandırıcılık, cinayet, hırsızlık, yağma gibi çeşitli suçlardan 570 şüphelinin de gözaltına alınarak adli makamlara teslim edildiğin kaydetti. Yine aynı tarihler arasında yapılan trafik denetimlerinde ise 64 bin 529 aracın kontrol edildiğini ifade eden Pehlivan, 522 aracın trafikten men edildiğini, 14 bin 448 araç ve sürücüsüne de işlem yapıldığını vurguladı. Uyuşturucu ile mücadele çalışmaları Aynı tarihler arasında gerçekleştirilen uyuşturucu ile mücadele çalışmalarına da değinen Pehlivan, "Gerçekleşen 143 narkotik olayı sonrası yakalanan 168 şahıs hakkında işlem yapılırken, 18 şüpheli de tutuklandı" dedi. En İyi Narkotik Polisi Anne Projesi kapsamında 635 anneye, narko-yetişkin faaliyetleri kapsamında da 214 kişiye Narvas ve Uyuma projelerinin tanıtıldığını ifade eden Pehlivan, Mersin’in huzuru ve güvenliğini daim kılmak için emniyet, jandarma ve sahil güvenlik birimlerinin çalışmaya devam ettiğini kaydetti.
İstanbul Güncelleme yetişmedi batıdaki gümrükler kilitlendi Türkiye’nin Avrupa Birliği mevzuatı çerçevesinde hafta sonu yapacağı yazılım güncellemesi gecikince, batı şehirlerinden Avrupa’ya çıkacak tırlar çıkış yapamadı. Ticaret Bakanlığı’nın duyurduğu sistem güncelleme çalışması, 17 Kasım Pazar saat 00.00’da başlattığı NCTS Faz 5 güncellemesi planlanan 10 saatlik sürede bitirilemedi. Türkiye’nin Avrupa’ya açılan gümrüklerinde 2 gündür bekleyen lojistik firması araçları, 18 Kasım Pazartesi günü de sistem açılamadığı için bekleyişlerini sürdürüyorlar. Türk firmalarının Avrupa’da terminli olarak taahhüt ettiği gıda ürünleri de dahil bütün ürünler yurt dışına çıkış yapamıyor. Bakanlık’tan yapılan açıklamada, Türkiye ile birlikte Avrupa Birliği, Avrpa Serbest Ticaret Birliği üye ülkeleri, Birleşim Krallık, Kuzey Makedonya, Sırbistan ile Ukrayna’nın taraf olduğu 1987 tarihli Ortak Transit Rejimine İlişkin Sözleşmesi uyarınca, gümrük idarelerinde kullanılan NCTS’nin (Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi) güncel versiyonu olan Faz 5’in devreye alınacağı belirtilmişti. İhracat yapan firmalar, lojistik şirketleri ile anlaşarak ürünlerini genellikle karayolu ile Avrupa’ya gönderiyor. AB transit sistemine entegre olan Türkiye, ülkemizde düzenlenen uluslararası (AB müktesebatı sistemi ile) düzenlenen NCTS belgesi ile hangi ülke ve şehrine gidilecek ise oraya kadar AB ülkelerinden geçerek kolayca ürün teslimatı yapabiliyor. Ancak 10 saatlik güncellemenin 31 saat daha gecikmesi ile hafta sonunu gümrüklerde geçiren tırcılar halen yola çıkamadılar. Ticaret Bakanlığı’ndan, yaşanan sıkıntı ile alakalı olarak lojistik şirketlerine bir açıklama da yapılmadı. Uluslararası Nakliyeciler Derneği yetkilileri, bütün gümrük kapılarında Avrupa Birliği’ne gidecek araçların 2 gündür beklediğini, problemin bir an çözülmesini istediler. Bu arada güncelleme bitmediğinden Türkiye’ye Avrupa’dan giriş yapacak boş veya dolu araçlarda gelemiyor. Bu durum yükleme ve just in time (eş zamanlı) çalışanların düzenini de bozdu.
İstanbul Bakırköy Belediyesi’nden ‘gıdayı atma, dünyayı renklendir’ programı Bakırköy Belediyesi, ‘16-24 Kasım Avrupa Atık Azaltım Haftası’ kapsamında bir dizi etkinlik düzenledi. İsrafı önlemek ve atık azaltımına teşvik etmek amacıyla düzenlenen ‘Gıdayı Atma, Dünyayı Renklendir’ programında proje sunumu ve seminerin yanı sıra atık gıdadan boya yapım atölyesi de kuruldu. Sürdürülebilir bir yaşam için çalışmalarını hızlandıran Bakırköy Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, ‘16-24 Kasım Avrupa Atık Azaltım Haftası’ boyunca sürecek bir etkinlik takvimi hazırladı. ‘Gıdayı Atma, Dünyayı Renklendir’ teması ile Bakırköy Belediyesi Eğitim salonunda düzenlenen etkinliğin ilk günü ‘Gençler Sürdürülebilir Mutfakla Buluşuyor’ isimli proje sunumuyla başladı. Bilinçlendirme odaklı gerçekleştirilen etkinlik çerçevesinde İstanbul Arel Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Özlem Yalçınçıray, ‘Gastronomi ve Atık Gıda Azaltım’ semineri verdi. Proje tanıtımı ve seminerlerin ardından atık gıdadan boya yapım atölyesi kuruldu. Atık gıdalardan elde edilen boyalarla ‘Karikatürlerde Atık Gıda Sergisi’nin hayata geçirildiği etkinlikte, artan gıdaların değerlendirilmesi için tariflerin verildiği bir workshop düzenlendi. Etkinlikler devam edecek Avrupa Atık Azaltım Haftası kapsamında Bakırköy Belediyesi Eğitim Salonu’nda düzenlenen etkinlikler çocuklara yönelik programlar ile devam edecek. 19 Kasım Salı günü saat 10.00’da çocuk ‘Oyunla Öğreniyoruz: Gıdayı Çöpe Atma Gıda Semineri’, atölye ve oyun etkinliklerinin ardından 20 Kasım Çarşamba günü saat 10.00’da ‘Çöpte Gıda: 20 Kasım Dünya Çocuk Günü Gıda Semineri’ ve çocuk atölyesi gerçekleşecek.