POLİTİKA - 27 Nisan 2012 Cuma 16:50

TUTUKLU VEKİLLERİN DURUMLARIYLA İLGİLİ SAОLANAN UZLAŞMA

A
A
A
TUTUKLU VEKİLLERİN DURUMLARIYLA İLGİLİ SAОLANAN UZLAŞMA

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, tutuklu milletvekillerinin durumlarıyla için sağlanan uzlaşmayla ilgili olarak, "Memleket için her konuda sağlanan uzlaşma yarar getirir." dedi.
Sağlam, İHA muhabirine yaptığı açıklamada TBMM Başkanı Cemil Çiçek`in yaptığı girişimlerden olumlu sonuç çıkmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. "Bir uzlaşma sağlandıysa, memlekete hayırlı olsun demek lazım." diyen Sağlam, şöyle konuştu:
"Sayın meclis başkanı bir mutabakat sağlamak için gayret sarf ediyordu. Bu gayretler biraz olumlu bir şekle dönüştüğü anlaşılıyor. Memleket için her konuda uzlaşma yarar getiriyor. Dolayısıyla inşallah ülkemiz için hayırlı olur. Tabi bu işin başlangıcına bakarsanız daha aday gösterilirken insanların yasaların onlardan beklediği niteliklere sahip insanlar olarak gösterilmesi lazımdı. YSK o zaman böyle gösterdiğine göre onlarda seçilmiş durumdalar. Ama tabi içlerinde durumları birbirinden çok farklı
olanlar var. Dolayısıyla bir uzlaşma sağlandıktan sonra yapılması daha sağlıklı idi. Şimdi de bir uzlaşma sağlandıysa memlekete hayırlı olsun demek lazım."
27 NİSAN E-MUHTIRANIN 5. YILI
Sağlam, 27 Nisan 2007`de verilen e-muhtıraya ilişkin yöneltilen bir soruya ise, "Artık Türkiye`de darbeler dönemi bitmeli, bitti bir bakıma." cevabını verdi. Milli iradeye yapılan her türlü girişimden insanların zarar gördüğünü dile getiren Sağlam, demokrasiye yönelik her türlü müdahale niyetinin hesabının verilmesi gerektiğini kaydetti. Bu durumun bir hınç alma, rövanş alma olarak değerlendirilmemesi gerektiğini işaret eden Sağlam, şöyle konuştu:
"Bu bizim daha demokratik, hukuk devletine daha yakışır bir biçimde, gerek siyasi sistemimizin işleyişinde, gerek devlet yönetimimizin işleyişinde artık bu tip aksaklıkların olmaması gerek. Bütün dünyadaki ileri demokrasilerde olduğu gibi, demokrasimizin milli iradeye saygı içerisinde işlemesinin sağlanmasına yönelik faaliyetler bunlar. İnşallah ona hizmet eder diye düşünüyorum. Kimsenin ceza alması, hapse atılması hiç kimsenin amacı değildir. Ama önemli olan bir daha da bunların şu veya bu şekilde
konuşulmasından Türkiye`nin bunlarla zaman harcamasından kurtulmamız gerekir."
Demokrasiye müdahalelerin milli egemenliğe olduğu gibi ekonomiye de büyük zarar verdiğini hatırlatan Sağlam, 28 Şubat nedeniyle Türkiye`nin milyarlarca dolar zarara uğradığını belirtti. Sağlam, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bugün bir krizin çoğu zaman siyasi müdahale sözünün ülkeye milyarlarca dolara mal olduğunu biliyoruz. 28 Şubatın hesabını yapmış bazı ekonomistlerimiz var. Milyarlarca dolarlardan bahsediliyor. Arkasından gelen krizi de hesap ettiğiniz zaman dün akşam çok saygı duyduğum bir iktisat profesörü 65 milyar dolardan bahsediyor. `Nereye gitmiştir bu? Bunların araştırılması ortaya konması gerek` diyordu ki haklı. Onun için 28 Şubat`ta olduğu gibi buna bizzat teşebbüs edenlerin bunu büyük ölçüde sivil ya da
başka mahreçlerden tahrik edenlerin teşvik edenlerin mutlaka hesap sorulması suretiyle çok daha dengeli, çok daha ileri, çok daha milli iradeye saygılı bir demokrasinin ortaya çıkması bütün milletimizin menfaatinedir diye düşünüyorum."
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muş Muş’ta polis farklı suçlardan aranan 57 kişiyi yakaladı Muş’ta polis ekiplerince yapılan asayiş uygulamalarında 2 bin 957 kişi sorgulanırken, farklı suçlardan aranan 57 kişi yakalandı. Muş Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerince yapılan uygulamalarda 2 bin 957 şahıs sorgulandı. Alkol veya uyuşturucu maddenin etkisi altındayken araç kullanmaktan 5 yıl 1 ay 5 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs ve kadına karşı basit yaralama suçundan 5 ay 18 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan şahıs yakalanarak cezaevine teslim edildi. Ayrıca uyuşturucu veya uyarıcı madde ticareti yapma veya sağlama suçundan aranan 1 şahıs, karşılıksız yararlanma suçundan aranan 1 şahıs, basit yaralama suçundan aranması olan 2 şahıs, dolandırıcılık suçundan aranması olan 24 şahıs, mala zarar verme suçundan aranması olan 1 şahıs, hırsızlık suçundan aranması olan 2 şahıs, kasten yaralama suçundan aranması olan 1 şahıs, basit tehdit suçundan aranması olan 1 şahıs, çocukların kullanıldığı müstehcen yayınları ülkeye sokmak, çoğaltmak, satmak, nakletmek, ihraç etmek suçundan aranması olan 1 şahıs, seyirden yasaklı kişinin kanunda belirtilen şekilde kolluk kuvvetine müracaat etmemesi suçundan aranması olan 2 şahıs, bilişim sistemlerinin kullanılması suretiyle hırsızlık suçundan aranması olan 6 şahıs da yakalandı. Yakalanan şahıslardan 3 yıl 1 ay 15 gün kesinleşmiş hapis cezası bulunan 1 şahıs cezaevine teslim edildi. Yapılan çalışmrda değişik suçlardan aranan 7 şahıs da yakanlanarak, haklarında adli işlem yapıldı. Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince yapılan çalışmalarda ise 6136 SKM suçu kapsamında 1 adet ruhsatsız tabanca ele geçirildi, 1 şahıs hakkında adli işlem yapıldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince yapılan çalışmalarda 6114 SKM suçu kapsamında 1 adet cep telefonu, 1 adet sim kart, 1 adet kulaklık ve 1 adet hafıza kartı ele geçirilirken, 1 şahıs hakkında adli işlem yapıldı. Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü görevlilerince yapılan çalışmalarda bilişim sistemlerinde banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçundan aranan 3 şahıs yakalandı. Güvenlik Şube Müdürlüğü görevlilerince yapılan çalışmalarda 6136 SKM suçu kapsamında 1 adet ruhsatsız tabanca ele geçirilirken, 1 şahıs hakkında adli işlem yapıldı. Göçmen Kaçakçılığıyla Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü görevlilerince yapılan çalışmalar neticesinde göçmen kaçakçılığı suçundan yakalanan yabancı uyruklu 1 şahıs hakkında idari işlem yapıldı. Şahsın sınır dışı edilmesi için İl Göç İdaresi Müdürlüğü koordinesinde işlemlere başlanıldı.
Düzce Özel bireyler DÜSTİBAM’ı gezdi Düzce Engelsiz Yaşam Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi’nde yürütülen “Engelleri Birlikte Aşalım” projesi kapsamında, kurumda yatılı olarak kalan 28-65 yaş arası 12 özel birey, Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Üretim Uygulama ve Araştırma Merkezi Botanik Bahçesi’ni (DÜSTİBAM) inceledi. Proje ekibinde görev alan Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü öğrencisi Melisa Bıçakçı’nın “Horti Kültürel Terapi” uygulamalarını içeren grup çalışması kapsamında düzenlenen ziyaret; Düzce Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Ülkü Akça Üşenti’nin koordinatörlüğünde ve kurum psikoloğu Alican Tanrıverdioğlu ile Beden Eğitimi Öğretmeni Nizamettin Arslan’ın rehberliğinde gerçekleştirildi. Özel bireylere merkezi tanıtan bir sunum yaparak katılımcılara faaliyetler hakkında bilgi veren DÜSTİBAM Müdürü Prof. Dr. Necmi Aksoy, sunumun ardından katılımcılara Botanik Bahçesi gezisinde eşlik ederek ağaçlar ve bitkiler ile ilgili detaylı bilgiler sundu. Doğa ile ilgili merak edilen pek çok konuda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Necmi Aksoy, özel bireylerin çevreye olan ilgilerini arttırarak meraklarını gidermeleri için faydalı bir ortam sundu. Özel bireylerin öğrenme süreçlerini desteklemek ve doğayla olan bağlarını güçlendirmek amacıyla düzenlenen gezide etkinliğin, bireylerin sosyal becerilerini ve doğayla yakın ilişki kurmak adına önemli olduğu vurgulandı.