YEREL HABERLER - 13 Nisan 2012 Cuma 11:09

UZMANINDAN CEVİZ BUDAMANIN PÜF NOKTALARI

A
A
A
UZMANINDAN CEVİZ BUDAMANIN PÜF NOKTALARI

Gümüşhane İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Bülent Turan, ceviz ağaçlarının zamanında budanmamaları halinde gereğinden fazla geliştiğini, bunun da meyve verimini zorlaştırdığını söyledi.
Gümüşhane ekonomisinde önemli bir yer tutan pestil ve köme sektörünün ham maddelerinden olan ceviz için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçilere ceviz budama eğitimi verildi.
Kent merkezinde bulunan Mehmet Ataç`ın ceviz bahçesinde demonstrasyon amaçlı yapılan eğitimde ceviz ağaçları ve fidanlarında budama yapılarak, çiftçilere cevizde şekil ve verim budaması öğretildi.
Eğitimi veren Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdür Vekili Bülent Turan, ceviz ağaçlarının zamanında budanmamaları halinde gereğinden fazla geliştiğini, bunun da ileride budamayı, ilaçlamayı ve meyve verimini zorlaştırdığını, bu nedenle de daha çok meyvesi için yetiştirilen ceviz ağacının orta derecede büyütülmesi ve sonra da büyüme hızı yavaşlatılarak verime yatırılması gerektiğini söyledi.
Ceviz ağaçlarının bir anda yapılan fazla ve şiddetli budamayı sevmediğini bu nedenle de budama işlemine aşılı fidan henüz dikim safhasında iken başlanması gerektiğini altını çizen Turan, cevizde yapılacak budamaları şöyle sıraladı: ``Göz Budaması: Dalların gövdeye geniş açı yapmaları sağlanır. Şekil Budaması: Dengeli bir taç oluşturulur. Ürün Budaması: Meyve verimi ve kalitesi artırılır. Bakım budaması: Kuru dallar kesilerek ağacın sağlıklı ve uzun ömürlü olması sağlanır.``
Bunlar Da İlginizi Çekebilir